Дата / Час


сряда 13 май 2020 - 14:39:50
изглед за печат
От началото на извънредното положение в Р България до 12.05.2020 г., на територията на област Търговище са били карантинирани общо 1830 лица. За 1207 от тях 14-дневният период на домашна изолация вече е изтекъл. Под наблюдение остават 623 жители. Всички те подлежат на ежедневен контрол от служители на РЗИ и ОПЛ.
В лабораторията по микробиология и вирусология към УМБАЛ „Света Марина” – Варна са направени PCR-изследвания по общо 304 проби, взети от жители на Търговищка област. Всички получени резултати са ОТРИЦАТЕЛНИ, с изключение на регистрирания с COVID-19 пациент, настанен за лечение в МБАЛ – Търговище – мъж на 53 г. от с. Зараево, общ. Попово.
От началото на седмицата до момента в Търговище са взети проби за вирусологично изследване на 38 лица. В това число са изследвани 8 души - медицински персонал и пациенти, от Отделение по хирургия при МБАЛ – Търговище, 22 лица, работещи в Хоспис (Дом за стари хора) – Търговище, както и 7 служители и 1 дете от КЗСУ – Търговище. Получените резултати са ОТРИЦАТЕЛНИ.
Направени са и 13 броя бързи тестове на контрольори от Национално ТОЛ-управление – клон Търговище, работили на контролно-пропускателните пунктове на областния град. Техните резултати също са ОТРИЦАТЕЛНИ.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

събота 09 май 2020 - 14:32:42
изглед за печат
Спешно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса свика днес - 09.05.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков. Повод за срещата бе първият регистриран случай на заразен с COVID-19 от област Търговище. Със заболяването е инфектиран мъж на 53 години от с. Зараево, община Попово.
Заболелият е имал оплаквания в здравословното си състояние от средата на месец март, съобщи секретарят на РЗИ - Търговище д-р Марин Йовов. Тогава се оплаква от кашлица и болки в гърлото. В средата на месец април се появява периодично повишаване на телесната температура. Предприема самолечение, но не търси медицинска помощ. На 1 май е потърсил медицински фелдшер към групова практика. Предписано му е лечение и петдневна терапия. На 5 май усеща повишена температура и задух. На 7 май е потърсил специализирана медицинска помощ в Търговище. До областния град е пътувал заедно със съпругата си със собствен автомобил.
След консултация с пулмолог е насочен за прием в отделението по вътрешни болести на МБАЛ -Търговище. Преди да бъде хоспитализиран са му направени 2 броя експресни тестове от различни видове. Резултатите са били отрицателни. Приет е за лечение във Второ вътрешно отделение на областната болница. В деня на приемането му е взета и проба за PCR-тест. След изследване в референтната лаборатория по вирусология при УМБАЛ "Света Марина" - Варна. Полученият в 20 часа на 8 май резултат е бил положителен.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 08 май 2020 - 19:53:56
изглед за печат
Уважаеми дами и господа – представители на микро и малък бизнес,

Имаме удоволствието да Ви поканим да участвате в «ОНЛАЙН ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН», който ще се проведе на 11 май (понеделник) 2020 г.

Тема: процедура BG16RFOP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.”

Безвъзмездната финансова помощ в размер от 3000 до 10000 лева се отпуска по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК).

Организатор: Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес - Обединени Бизнес Клубове (ОБК), съвместно с Управляващия орган на ОПИК при Министерство на икономиката.

Дата и час: 11 май (понеделник) 2020 г. от 14.00 часа

ВНИМАНИЕ: Участието в онлайн информационния ден е БЕЗПЛАТНО. Изисква се предварителна заявка за участие – на желаещите ще бъде изпратен линк за събитието и инструкции как да се включат и как могат да задават своите въпроси към панелистите. Поради сериозният интерес към темата, форумът ще се излъчва на живо и чрез фейсбук.

Краен срок за записване за участие: 10 май (неделя) 2020 г.

Внимание: За да получите линк за участие в събитието, моля заявете Вашето участие на електронната ни поща office.ubclubs@gmail.com

За допълнителна информация относно “Онлайн информационен ден”, можете да се обаждате на тел. 0894 377 977 или да пишете на office.ubclubs@gmail.com , както и да следите официалния сайт на ОБК www.ubclubs.eu или фейсбук страницата United Business Clubs-Bulgaria
Областна администрация Търговище

вторник 05 май 2020 - 19:53:28
изглед за печат
Днес, 05.05.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков проведе работна среща с министъра на околната среда и водите г-н Емил Димитров. Участие взеха още д-р Дарин Димитров - кмет на община Търговище, г-жа Миглена Трифонова - управител на "Напоителни системи" ЕАД клон "Долен Дунав" и г-жа Десислава Консулова - директор на Басейнова дирекция „Черноморски район”.
По време на срещата министър Димитров коментира състоянието на язовир "Тича" и перспективите по отношение осигуряване нормалното водоподаване от водоема до жителите на общините Търговище, Шумен и Велики Преслав. Той заяви, че вода за питейно-битови нужди има в количества достатъчни за следващите около две години. Предвид засушаването, обаче, следва да се редуцират количествата питейна вода, при използване за напояване на селскостопански площи и за нуждите на местната промишленост. Налага се също така да се търсят алтернативни водоизточници за задоволяване на питейните нужди на съответните общини.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

четвъртък 30 април 2020 - 20:54:24
изглед за печат
Днес, 30.04.2020 г., министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев бе в Търговище, за да се запознае на място с извършените строително-ремонтни дейности в тренировъчната зала по вдигане на тежести в града.
Министър Кралев бе посрещнат от областния управител на Търговище г-н Митко Стайков. Заедно с кмета на Община Търговище д-р Дарин Димитров, секретаря на общинската управа г-жа Христалина Халачева и началника на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева посетиха залата по щанги, която е част от материално-техническата база на единственото в областта спортно училище.
Министерството на младежта и спорта отпусна финансиране в размер на 70 000 лв. за цялостно обновяване на тренировъчната зала, в която всекидневно своите способности усъвършенстват възпитаниците на спортен клуб по вдигане на тежести „Светкавица“ – Търговище.
В залата по щанги са приложени дейности и мерки по енергийна ефективност. Подменени са покривната конструкция, ВиК и ел.-инсталациите. Монтирана е нова PVC дограма. Положена е вътрешна изолация. Конструирани са окачени тавани на всички прилежащи помещения. Обновена е подовата настилка. Подменени са санитарно-техническите съоръжения.
Своята благодарност към министър Кралев изрази треньорът на търговищките щангисти г-н Илиян Събев.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

сряда 29 април 2020 - 15:28:17
изглед за печат
Днес, 29.04.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков се срещна с директора на ВиК-Разград г-н Стоян Иванов и ръководителя на водоснабдителна система "Дунав", ПС Бабово, г-н Стоил Ясенов. Той бе в гр. Русе в качеството си на ръководител на процедурата за предпроектно проучване за доизграждане на ВС "Дунав".
Г-н Стайков се запозна с техническите характеристики на система "Дунав", като направи оглед на част от прилежащите кладенци тип “Раней”, помпени станции и съоръжения. Според характеристиките, водоснабдителна система "Дунав" осъществява водовземане от шест броя шахтови кладенци, разположени по терасата р.Дунав. Има изградени 11 помпени станции – 5ПС и 6 БПС и 134 км. преносни водопроводи, част от които са в експлоатация.
По проект система „Дунав“ е била предвидена да подава вода за гр.Разград, гр. Исперих, гр.Кубрат, гр.Попово, гр.Лозница, гр.Търговище, гр.Шумен, гр.Нови пазар и прилежащите към тях населени места. Към момента, свързани с мрежата за водоподаване на ВС "Дунав" са гр. Разград, с. Дряновец, с. Благоево и с. Маково.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

събота 25 април 2020 - 19:44:08
изглед за печат
Европейският съвет прие Препоръка относно ключовите компетентности за учене през целия живот, за да подпомогне укрепването на ключовите умения и основни умения.

Препоръката идентифицира осем ключови компетентности, които действат като обща европейска референтна рамка за хората, които правят политики, както и за доставчиците на образование и обучение, организации и учащи се.

Лошите умения могат значително да възпрепятстват степента, в която човек е в състояние да участва в обществото. Притежаването на основни умения гарантира личностно развитие и равенство и повишава работоспособността, социалното включване и активното гражданство.

За разлика от задължителната училищна система, обучението за възрастни е доброволен ангажимент, на основата на високи нива на мотивация и проактивност. Това представлява повече предизвикателство за доставчиците на образование. Трябва да се положат усилия за непрекъснато разработване на иновативни методологии и инструменти, за да се ангажират възрастни учащи се в подобряване на техните умения и компетенции.

С избухването на Коронавируса, образованието за възрастни също реагира на карантината, като премести обучението си онлайн. Ресурсите за електронно обучение и средствата за комуникация играят ключова роля в тази пандемия и все още не е ясно колко дълго може да продължи това. Ето защо трябва да използваме това като възможност за засилване на възможностите за дистанционно обучение.

В отговор на (и често с финансовата подкрепа на) усилията на Европейската комисия да изгради по-силна и по-активна европейска общност от граждани, бяха разработени много проекти и ресурси за справяне с това голямо предизвикателство. В EPALE 248 ресурса за електронно обучение могат да бъдат намерени на следния линк:

https://epale.ec.europa.eu/en/resource-centre/?f%5B0%5D=im_field_resource_tags%3A11754


Ключови компетенции за учене през целия живот и инструменти за ангажиране на възрастните учащи се в подобряването на основните им умения


Езикова грамотност

Доколко сме готови за онлайн сътрудничество? Online4Edu е тест за самооценка, който оценява уменията и знанията в три области: инструменти за онлайн сътрудничество, уебинари и мобилни инструменти за сътрудничество. Много полезен инструмент в днешния свят.

Многоезикова компетентност

Да си признаем, коронавирусът също отприщи нашите вътрешни шеф-готвачи. Хората по света са ограничени по домовете си и дори малцината, които не експериментират с рецепти в личния живот на собствените си домове. Така че, защо да не научите чужд език докато готвите и се занимавате с храната? Готвенето ангажира всичките ни сетива в обучението и прави богато мултимодално и мултисензорно изживяване! Linguacuisine е проект, съфинансиран от програма Еразъм+, който има за цел да изгради общност на социалната кухня и да инвестира в иновативни начини на преподаване на езици.

Математическа компетентност и компетентност в областта на точните науки, технологиите и инженерството

CC на ООН: Learn е съвместна инициатива на повече от 30 многостранни организации, помагащи на държавите да предприемат действия срещу изменението на климата, както като увеличават общите знания за климата и развиват приложни умения, така и чрез учебни ресурси, предназначени да помогнат на хората да разберат изменението на климата и да изградят своята устойчивост към него. Десетки онлайн курсове са достъпни на уебсайта на UN CC.
Finkit е набор от инструменти за финансово образование, насочени към възрастни хора. Тези инструменти са предназначени да помогнат на обучители, треньори и доброволци да предадат успешно финансовите знания на рискови възрастни с лоши финансови умения. Комплектът (финансиран от програма Еразъм +) се състои от 1 приложение , 2 видеоклипа и 5 книжки , които могат да се използват в програми за финансово образование, както и в неформални обучения.

Цифрова компетентност

В днешното общество всеки се нуждае от достатъчно ниво на цифрови умения, за да има активна роля в обществото, да има достъп и успех на пазара на труда и да имат възможност за допълнително образование и обучение от гледна точка на учене през целия живот. Днес, повече от всякога, трябва да засилим цифровите компетенции въз основа на европейските рамки на компетентност (European competence frameworks).

Pathways for employ оценява нивата на потребителите в 21-те цифрови компетенции, използвайки критериите, заложени в рамките на DIGCOMP.

Личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене

Проектът SOSTRA (осъществява се с финансовата подкрепа на програма „Еразъм+“) има за цел да идентифицира необходимостта и меките умения в европейското образование за възрастни. Преподавателят на възрастни провежда онлайн саморефлексивен тест за оценка на меките умения и създава съвместно отворено обучение, ориентирано към отличителните белези и мултимодалните учебни материали, за да преодолее пропуските в меките умения.

Предприемаческа компетентност

Обучението по предприемачество играе ключова роля в конкурентоспособността на Европа и в непрекъснатия растеж на европейската икономика. Сред броя на инструментите, създадени за подпомагане на развитието на предприемаческия начин на мислене, SG4Adults, съфинансирана от програма „Еразъм“, има за цел да се справи с предприемаческите умения на възрастните обучаващи се с игрово обучение, което може да се използва от доставчици на образование за възрастни.

Компетентност за културна осведоменост и изява

Културното наследство има решаваща роля в образованието. Дигиталните колекции на Europeana предлагат множество различни кадри на исторически, научни и културни развития в цяла Европа и извън нея, за да предоставят този източник на знания на преподаватели или образователни организации и учащи се. Сценариите за обучение на Europeana предлагат специален уебсайт.

Да не забравяме специалните нужди

Принудени да стоим с часове и дори дни наред пред екраните възникват особени проблеми за някои хора. Уебсайтовете не винаги са подходящи за хора със специални нужди и може да се окаже жизненоважно да се адаптират тези инструменти, за да се улеснят тези, които имат специални нужди.
FACIL'iti предоставя решение за тези, които имат затруднения със зрението и имат двигателни проблеми или затруднения в обучението и прави автоматично възможно да се монтират дисплеи към определен профил.

Лесен за четене. Една от основните бариери, които спират хората с увреждания в обучението да имат достъп до програми за учене през целия живот, е липсата на достъпни учебни и информационни материали на лесен за разбиране език. Easy-to-read предлагат материали, които помагат на хората с трудности в обучението, да участват в процеса на писане. Уебсайтът предоставя методики и насоки, за да направи образователния процес по-приобщаващ за хората с увреждания.

… и съвместни умения и възможности

Upskilling pathways са насочени към възрастни с ниско ниво на умения с цел увеличаване на достъпа до качествени възможности за обучение в три ключови стъпки: оценка на умения, предложение за обучение и валидиране + признаване.

Набор от възможности за електронно обучение (e-learning opportunities(link is external)) е разработен като част от AP AEPRO, отново финансирана с подкрепата на програма Еразъм+.

Европейският журнал за свободно, дистанционно и електронно обучение (European Journal of Open, Distance and E-Learning е електронно, мултимедийно списание с отворен достъп, което публикува изследвания и представя научна работа и информация за свободно, дистанционно, онлайн и електронно обучение за технологично подобрени образование и обучение.

Линк: https://epale.ec.europa.eu/en/blog/key-competences-lifelong-learning-resources-online-education
Областна администрация Търговище
Отиди на страница  1 2 [3] 4 ... 160 161 162

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище