Дата / Час


вторник 20 ноември 2018 - 17:34:58
изглед за печат
Днес, 20.11.2018 г., в конферентната зала на хотел „Терра Европа” бе даден официален старт на националната кампания „Репродуктивното здраве – наша обща грижа” на Фондация „Искам бебе”. Търговище е втората спирка на инициативата, чиято цел е да се обхванат различни специалисти и институции, ангажирани с репродуктивното здраве на младите хора в страната, желаното забременяване, качествено проследяване на бременност и адекватни грижи за новороденото. Стартът на кампанията бе даден от областния управител г-н Митко Стайков, кмета д-р Дарин Димитров и ръководителят на АГ – отделението в МБАЛ Търговище д-р Емил Абаджиев.
„Виждате, че това е не само идея, защото миналата година празнувахме пет години, тази е шестата, така че продължаваме да подкрепяме тази кампания и ставаме много повече в името на една благородна кауза”, заяви областния управител.
Кметът д-р Дарин Димитров също изказа своята подкрепа за кампанията и заяви, че Общинският фонд за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми ще продължи да подпомага нуждаещи се двойки с финансиране за изследвания и лечение на безплодие.
В рамките на кампанията вече са стартирали снимките на първия филм от поредицата „Различните майки” с участието на щастливи майки, подпомогнати с финансиране от Общинския фонд ин витро.
Д-р Абаджиев от своя страна подчерта, че навременната профилактика на репродуктивното здраве е изключително важна. Затова според него подобни инициативи трябва да се подкрепят.
Днес бе даден старт и на първото в Търговище безплатно училище за бременни, организирано и финансирано от банката за стволови клетки „Биорегенерация”. Предвижда се два пъти в месеца училището да отваря вратите си, за да оказва адекватна информационна помощ на бременните жени. Освен това всеки последен петък на месеца на територията на МБАЛ Търговище ще се провеждат безплатни консултации за репродуктивно здраве.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище