Дата / Час


понеделник 21 януари 2019 - 17:39:11
изглед за печат
На 21 януари по случай празника Бабинден областният управител на Търговище г-н Митко Стайков и заместник областният управител г-н Панайот Димитров гостуваха в търговищките села Певец и Ловец.
„Пожелавам Ви да сте здрави, да се радвате на дълголетие и на много щастливи мигове с Вашите деца и внуци”, заяви областният управител при гостуването си в пенсионерския клуб в село Певец. Там той дари чисто нова кафе машина с пожеланието възрастните хора да прекарват повече време заедно. За необходимостта от новата придобивка членовете на клуба споделиха още през миналата седмица, когато губернаторът се срещна с тях по друг повод и им обеща да им помогне за осигуряването ѝ. Възрастните жени благодариха за дарението и пожелаха на областния управител здраве и го увериха, че винаги е добре дошъл гост на жителите на селото.
Губернаторът и неговият заместник бяха гости и на жителите на селата Ловец и Осен, които отбелязаха заедно празника в сградата на бившето училище в Ловец. 90-годишната баба Пенка направи възстановка на древния български обичай „Бабуване”. Тя показа как някога възрастните жени са помагали на родилките по къщите им. Оттогава е останала традицията на днешния ден на възрастните жени да се даряват по една кърпа и сапун, а младите да им поливат вода, за да си измият ръцете.
Областният управител подари на възрастните жени от селото комплект чаши и им пожела здраве, сили и да продължават да опазват българските традиции и обичаи.

Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище