Дата / Час


сряда 17 юли 2019 - 18:22:23
изглед за печат
Днес – 17.07.2019 г., в пресцентъра на Областна администрация – Търговище се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, във връзка със съмнения за заразено животно с болестта Африканска чума по свинете. Домашното животно е било отглеждано в стопанство от типа „заден двор” в кв. „Въбел”, гр. Търговище. Заседанието бе организирано и с цел набелязване на мерки за недопускане разпространението на заболяването на територията на област Търговище.
Областният управител г-н Митко Стайков, който е и председател на Областната епизоотична комисия, откри заседанието и обясни причините за свикването му. Стана ясно, че има съмнения за заразено домашно прасе в кв. „Въбел”, както и че има намерено диво прасе в с. Еленово, общ. Попово. Г-н Стайков допълни, че органите на ОДБХ – Търговище са взели проби от свинете и са ги изпратили за изследване в акредитирана лаборатория. По-късно през деня резултатите бяха потвърдени като положителни.
Д-р Емил Зафиров – началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ – Търговище, информира присъстващите, че след вземане на пробата от животното в кв. „Въбел” обектът и районът около него са били дезинфекцирани. Дезинфекция е била извършена и на служителите, взели пробата, на автомобила и пътя към стопанството.
По време на заседанието членовете на Областната епизоотична комисия и останалите присъстващи набелязаха допълнителни превантивни мерки, за недопускане разпространение на заболяването, както и особено предпазване на животновъдните обекти – свинеферми тип А. В тази връзка участие в заседанието взеха собственици и представители на всички свинеферми на територията на област Търговище.
В заключение областният управител призова Общините, кметовете на населени места, органите на МВР и ОДБХ да окажат пълно съдействие при реализиране на набелязаните мерки. Г-н Митко Стайков постави задача към Община Търговище още днес да определят яма в кв. „Въбел” и да се знае точният брой свине в квартала.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище