НОВИНИ

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОДПИСА ПЪРВИЯ ТРИСТРАНЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ

Областният управител Светлин Бонев подписа днес първият тристранен договор в Търговище за целево финансиране по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Договорът се сключва със сдружение на собственици в жилищен блок на ул. ”Дунав” № 31 в гр.Омуртаг.
След подписването на договора, предстои обявяване на обществени поръчки за строителен надзор, енергийно и техническо обследване, проектиране и изпълнение на санирането.
Председателят на управителния съвет на сдружението на собствениците изрази увереност, че започването на дейностите по санирането ще мотивират и други съсобственици да последват техния пример и също да се включат в програмата.

27.02.2015 г.


АСОЦИАЦИЯТА ПО ВИК ПРИЕ БЮДЖЕТА ЗА 2015 Г.

Бюджетът за 2015 г. на Асоциацията по ВиК в област Търговище беше одобрен от Общото събрание. То се проведе днес и бе ръководено от областния управител Светлин Бонев, който е представителят на държавата в асоциацията и неин председател.
Бюджета на Асоциацията за настоящата година е в размер на 28 571.02 лв. Всеки от членовете участва с различна по размер вноска, според процентното съотношение на гласовете. Делът на държавата е 35 %, на община Търговище – 43.59 %, на община Омуртаг – 16.64 %, на община Антоново – 4.77 %.
Областният управител представи на присъстващите на заседанието оборудвания офис на Асоциацията по ВиК, който ще се намира в сградата на Областна администрация. Според Правилника за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализация в него ще работят административен секретар, финансов експерт и ВиК-специалист.

26.02.2015 г.


НАД 10 ДУШИ ПОСЕТИХА ПРИЕМНАТА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ В ГР.ОПАКА

Над 10 души посетиха приемния ден на областния управител Светлин Бонев в гр.Опака. Основните въпроси, по които посетителите потърсиха съдействие бяха свързани с трудово-правни отношения, социални проблеми и такива, свързани с високата безработица и възможностите за обучение и реализация на трудовия пазар на безработните лица. В рамките на приемната беше поставен и проблема с лошата комуникация на гражданите с местната власт.
Най-често коментираните теми бяха свързани с разрешаването на имотни въпроси, като областният управител пое ангажимент да помогне за тяхното разрешаване.
Във връзка с конфликта в Украйна, жител на Опака изрази пред губернатора притесненията си за близки роднини, живеещи там. Той поиска съдействие от г-н Бонев да бъде открито точното им местонахождение.
Изнесените приемни на областния управител в общините от област Търговище ще се провеждат всеки месец. За повече информация тел. 0601 666 54

25.02.2015 г.


В ОБЩИНА ПОПОВО ПРЕДСТОИ ДА БЪДЕ ПОДПИСАН ПЪРВИЯ ДОГОВОР ПО ПРОГРАМАТА ЗА БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩАТА

Първият договор в община Попово за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради се очаква да бъде подписан. Цялата документация бе разгледана от областния управител Светлин Бонев и предстои да бъде подадено заявление до Българската банка за развитие за осигуряване на безвъзмездното финансиране. Договорът ще бъде сключен със сдружение на собственици в жилищен комплекс „Русаля”, бл.51, вх.А-Е.
През изминалата седмица беше подписан и първият договор в община Омуртаг между сдружение на собствениците в жилищен блок на ул. ”Дунав” № 31 и кмета на общината.
По данни на общинските администрации, в област Търговище имат възможност да кандидатстват общо 10 365 домакинства. В община Търговище техния брой е 8 235, в община Попово – 1 523, община Омуртаг-489, община Антоново-118 домакинства.

25.02.2015 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БЕШЕ ОФИЦИАЛЕН ГОСТ НА ПРАЗНИКА НА СОУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”-ГР.ОПАКА

Областният управител Светлин Бонев беше официален гост на патронния празник на СОУ „Васил Левски” – гр.Опака. Тържеството бе открито с внасяне на знамето на училището и рецитал, посветен на патрона на училището – Васил Левски.

 Губернаторът поздрави учителите, учениците и колектива на учебното заведение с думите: ”Този празничен ден ми дава повод да засвидетелствам своето уважение към неуморния Ви труд и всеотдайност! Благодарение на усилията и търпението, които полагате, Вашето училище дава отлични възможности на учениците за бъдещата им реализация в живота! Продължавайте достойно да отстоявате своите знания и професионализъм, да съхранявате традициите и завоювания авторитет!”.

Областният управител пожела на присъстващите здраве, лични и професионални успехи.

23.02.2015 г.


ЗАСИЛВАТ ПРОВЕРКИТЕ И КОНТРОЛА ПО ОБЕКТИТЕ ЗА ПРОДАЖБА НА ДЪРВЕСИНА

Ще бъдат засилени контролът и проверките по обектите за продажба на дървесина. Това стана ясно на работна среща, инициирана от областния управител Светлин Бонев, на която присъстваха заместник областният управител Стефан Иванов, директорът на РДГ-Шумен инж.Тервел Стефанов, представители на общините, полицията, прокуратурата и частния бизнес. На срещата бяха обсъдени слабите места по превенция на незаконната сеч и мерките, които да бъдат предприети за нейното предотвратяване. Директорът на РДГ-Шумен инж. Тервел Стефанов заяви, че стопанисването и ползването на горите не е на съответното ниво. Той посочи, че за да бъде овладян този процес е нужно, общините да получават постоянна отчетност за степента на опазване на горите и да се води статистика какво се случва с тях. Като основен недостатък по превенция на незаконния добив на дървесина, инж.Стефанов подчерта липсата на достатъчно горски инспектори, които да покрият всяко селище, сечище и пункт за продажба на дърва. Като решение на проблема, той предложи общините да използват своите правомощия за контрол върху транспорта и доставката на дървесина чрез кметовете на населени места и кметските наместници. Като друга слабост, инж. Стефанов отчете лисата на диалог между общините и РДГ-Шумен. Според него, служителите на РДГ могат да насочат и консултират всяка община към конкретни превантивни дейности, ако се осъществява обратна връзка между двете институции. От частния бизнес бяха категорични, че трябва да се завиши контролът по издаване на временни разрешителни за продажба на дървесина. Участниците в работната среща се обединиха около мнението, че за превенция на незаконния добив на дървен материал е нужно всички институции да съблюдават закона и да полагат максимални усилия за затягане контрола по незаконната сеч. Част от мерките, които ще бъдат предприети в тази насока са засилен контрол по складовете за продажба на дървесина и проверки от инспектори на ДАИ на транспортните средства, превозващи дърва.

23.02.2015 г.


ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ НИКОЛАЙ НАНКОВ ПРЕДСТАВИ В ТЪРГОВИЩЕ ПРОГРАМАТА ЗА БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи в Търговище Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради.  Над 100 жители се включиха в работната среща, на която бяха представи Методическите указания, стъпките за кандидатстване по програмата и допустимите дейности по нейното реализиране.
Срещата беше открита от областния управител Светлин Бонев, който подчерта уникалността на програмата. „Това е програма, насочена към българските семейства, която ще доведе до спестяване на близо 50 процента от разходите за отопление”, допълни г-н Бонев. Той добави, че по данни на общинските администрации  в област Търговище имат възможност да кандидатстват общо 10 365 домакинства. В община Търговище техния брой е 8 235, в община Попово – 1 523, община Омуртаг-489, община Антоново-118 домакинства.
Заместник – министър Николай Нанков каза, че основен двигател на целия процес по реализирането на програмата са общинските администрации. ” За да няма спекулации, че на дадена община се отпускат пари, а на друга не, въведохме принципа „първи по време, първи по право”. Там където има регистрирани сдружения, желание от собствениците и готовност на общинските администрации, ще има реализирани сгради”, допълни г-н Нанков. Той  заяви категорично, че всички сгради с одобрени заявления за кандидатстване ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ и собствениците на жилища няма да имат финансови задължения помежду си, с общините или държавата.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отговори на много въпроси, свързани с кандидатстването за безплатното саниране.

12.02.2015 г.


ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НИКОЛАЙ НАНКОВ ЩЕ ПРЕДСТАВИ В ТЪРГОВИЩЕ ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ НА ЖИЛИЩАТА

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и експерти от министерството ще представят в Търговище Методическите указания по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, както и образците за кандидатстване по програмата.
Срещата ще се проведе на 11.02.2015 г. от 10 часа в хотел „Тера Европа”. Домакин е областния управител Светлин Бонев. Поканени са кметовете на общини, домоуправителите на допустимите за финансиране сгради и граждани.


ОБСТАНОВКАТА В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ СЕ НОРМАЛИЗИРА СЛЕД ОБИЛНИТЕ ВАЛЕЖИ

 

Обстановката в област Търговище се нормализира след проливните дъждове през последните два дни. Това стана ясно след проверка на областния управител Светлин Бонев на потенциално опасните водни обекти и проведена среща с представители на РД „ПБЗН”-Търговище и Напоителни системи.
През последните 48 часа са получени 32 сигнала за наводнени избени помещения в Търговище, Давидово, Алваново и Острец. Пътят Надарево-Острец е бил наводнен. Впоследствие водата се е отекла и няма опасност за преминаващите от там автомобили. Жители на кв. Въбел и вилна зона „Драката” са сигнализирали за залети дворове. След направена проверка от служители на РД „ПБЗН”-Търговище е установено, че няма опасност за живущите в близост до разлива.
Най-усложнена е била обстановката в село Светлен, общ. Попово. На тел.112 е получен сигнал за закъсали автомобили край селото, като екипи на пожарната са реагирали своевременно и са извели бедстващите хора. Влакът Варна-Плевен е бил спрян на ЖП гара-Търговище като причината е разливане на вода върху жп линията край с.Светлен.
 Екипи на РС „ПБЗН” -Попово са реагирали на 4 подадени сигнала.Поради невъзможност от отводняване са залети къщи, като възрастните хора и децата са били евакуирани на безопасно място до изтегляне на водата от дворовете и къщите.
В общ. Антоново пътя между селата Банковец и Свободица е бил отнесен от  придошлата вода от нивите.

Към момента обстановката в област Търговище се нормализира, като състоянието на потенциално опасните язовири и реки продължава да се следи.

02.02.2015 г.


ЗАМ.ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЙОРДАНКА ГЕОРГИЕВА СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РОДИТЕЛСКА ОРГАНИЗАЦИЯ „ЗАЕДНО ЗА ДЕЦАТА НА ТЪРГОВИЩЕ”

Заместник областният управител Йорданка Георгиева се срещна с представители на Родителска организация „ Заедно за децата на Търговище”. На срещата бяха обсъдени проблемите, с които всекидневно се сблъскват родителите на деца с увреждания. 
Г-жа Георгиева увери, че диалога между Областна администрация и родителската организацията ще продължава и занапред. „Като институция ще съдействаме за разрешаване на всички казуси, които са в правомощията ни”, допълни  зам.областния управител.

На срещата беше решено подобни организации да бъдат включени в разработването на новата стратегия за развитие на социалните услуги на област Търговище. По този начин  всеки ще може да поставя своите проблеми и да предлага варианти за тяхното разрешаване.

30.01.2015 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВЕТЛИН БОНЕВ СЕ ВКЛЮЧИ В ЧЕСТВАНИЯТА ПО СЛУЧАЙ 137-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ТЪРГОВИЩЕ

Областният управител Светлин Бонев, заместник-областният управител Йорданка Георгиева и служителите на Областна администрация се включиха в проявите, посветени на 137-та годишнина от Освобождението на Търговище.
Честванията започнаха с поднасяне на цветя пред паметника на генерал Казимир Ернрот, а по-късно пред Морената в кв.Варош,  губернаторът и десетки граждани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Търговище.

        

Областният управител присъства и на заупокойната молитва в памет на загиналите за Освобождението на града, която беше отслужена в църквата „Успение Богородично”.

29.01.2015 г.


ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ СЪГЛАСУВА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2015-2016 Г.

В Областна администрация Търговище се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, председателствано от заместник областния управител Стефан Иванов. На него присъстваха Драгомир Николов – Директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – гр. Русе, експерти от РИО, директори на училища от областта, представители на бизнеса, работодатели и др.
Членовете на комисията съгласуваха предложенията на Регионалния инспекторат по образованието в Търговище за държавния план-прием за учебната 2015-2016 г. Началникът на инспектората Дарина Димитрова заяви, че планирането е ориентирано към нуждите на местния бизнес, съобразено с интересите на учениците и обезпечено с квалифицирани педагогически специалисти.
Стефан Станчев- старши експерт „Организация на средното образование” в РИО представи предложенията на всяко училище за следващата учебна година, като някои от тях са за следните специалности:
-Техник на компютърни системи в ПГ по техника и лека промишленост – гр.Попово
-Работник в озеленяването – Озеленяване и цветарство в ПУИ „Д-р Петър Берон” – гр.Търговище
-Дизайнер – Рекламна графика в ПГТЛП – гр.Омуртаг
- Техник-технолог в дървообработването и Тапицерство и декораторство в ПТГ „Цар Симеон Велики” – гр.Търговище.
Дискутирани бяха и следните защитени професии, предложени от училищата: Хлебар-сладкар, Моделиер-технолог на облекло, Техник-технолог в дървообработването и Машинен техник.

На заседанието бяха представени регионалните приоритети и план-графика за работа на Комисията по заетост за 2015 г. По предложение на Драгомир Николов – директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – гр. Русе, членовете на комисията приеха решението да бъдат свиквани извънредни заседания при постъпване на информация по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

29.01.2015 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ОРГАНИЗИРА ИЗНЕСЕНИ ПРИЕМНИ В ОБЩИНИТЕ ОТ ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

Областният управител Светлин Бонев организира изнесени приемни в общините от област Търговище.
Приемните за гражданите ще се провеждат в часовете от 10 до 12 часа, а предварителни записвания могат да бъдат направени на телефон 0601 6 13 41.

Първата приемна на областния управител е в гр. Попово на 3 февруари в залата на Центъра за административно обслужване и информация. На 10 февруари губернаторът ще приема граждани в гр. Антоново, в залата на Общински съвет, а на 17 февруари в гр. Омуртаг, също в залата на Общински съвет. Жителите на община Опака ще имат възможност да поставят своите въпроси пред областния управител на 24 февруари в читалището.

27.01.2015 г.


НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ Д-Р ДАРИН ДИМИТРОВ И ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВЕТЛИН БОНЕВ ПРЕДСТАВИХА ОСНОВНИТЕ АКЦЕНТИ ОТ „НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА МНОГОФАМИЛНИТЕ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ”

Народният представител д-р Дарин Димитров и областният управител Светлин Бонев проведоха пресконференция, на която представиха основните акценти от стартиращата „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради”.
Д-р Димитров  и г-н Бонев  разясниха  пред представители на медиите кой и как може да кандидатства по програмата и какви са стъпките, които  трябва да се  направят. Те обясниха, че в „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради” могат да участват само сгради с поне 36 апартамента в тях, строени по индустриален способ (едропанелно жилищно строителство, ЕПК, пакетно повдигани плочи ) и проектирането на сградата да е започнало преди 26 април 1999 г. Основна част от изискванията за кандидатстване е условието да се регистрира едно сдружение на собствениците на цялата сграда, независимо от броя на входовете. Избира се управителен съвет, който действа от името на всички собственици. Сдружението трябва да вземе решение за обновяване на сградата с минимум 67% идеални части от общата собственост и да даде съгласие от името на всички собственици общината да реализира дейностите по сградата. Подава се заявление за кандидатстване по образец до общината, която прави оценка и одобрява или отхвърля искането.

„Чрез реализирането на програмата се цели да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Освен това ще бъдат създадени работни места, ще се раздвижи икономиката, а домакинствата ще спестят от разходите си”, заяви областният управител Светлин Бонев. Той подчерта, че за успешното усвояване на средставата по програмата, значителна роля имат общинските администрации, тяхната активност и заинтересованост.

27.01.2015 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВЕТЛИН БОНЕВ ПОЗДРАВИ ЛЕКАРИТЕ И АКУШЕРКИТЕ ОТ АГ-ОТДЕЛЕНИЕТО НА ТЪРГОВИЩКАТА БОЛНИЦА

 

Днес, 21 януари - Денят на родилната помощ, заместник областните управители Стефан Иванов и Йорданка Георгиева посетиха Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Търговище за да поздравят лекарите и акушерките по повод професионалния им празник.
Те връчиха поздравителен адрес от областния управител Светлин Бонев, в който се казва: “Позволете ми да изкажа своята благодарност и признателност към труда Ви, който е свързан с най-голямата човешка радост – раждането на нов живот!
Уверен съм, че за Вас това не е само професионален дълг, но и лично призвание! Бъдете все така неуморни и всеотдайни в мисията си  да  дарявате радост, защото няма по-щастлив момент за всяко семейство от раждането на детето!
Желая на всички Вас здраве, сили и много успехи в благородната Ви и високохуманна  професия!”.

Началникът на АГО д-р Емил Абаджиев благодари за оказаното внимание и  сподели, че Търговище е една от малкото области, в които се наблюдава увеличение на раждаемостта, като през 2014 тя е нараснала с 5 процента спрямо 2013 г. Д-р Абаджиев подчерта, че професионализма на работещите е причина много родилки от други места да избират АГ-отделението на търговищката болница.

21.01.2015 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРИСЪСТВА НА ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА ГРАД АНТОНОВО

 

Областният управител на област Търговище Светлин Бонев присъства на тържествата по случай празника на град Антоново и Деня на етническата и религиозната толерантност. Честванията започнаха с отслужването на молебен за здраве и благополучие от отец Славчо Проданов. Молитва за здраве отправи и Енвер Яков – районен мюфтия.

Г-н Бонев отправи приветствие към гражданите и гостите на града по време на тържествения концерт в читалище „Христо Ботев”. „Уверявам Ви, че всяка Ваша инициатива в интерес на гражданите и в полза за развитието на община Антоново, ще бъде посрещана с разбиране и съдействие от моя страна! Бъдете здрави и успешни! Нека и занапред запазим разбирателството и толерантността помежду си, да бъдем единни и работим заедно за нашето европейско бъдеще!”, заяви губернаторът.

По традиция жителите на община Антоново отбелязват на 17 януари Деня на града, когато православната църква чества Свети Антоний. Тържествата водят началото си от 2004 година. Организатор е общината в града. Идеята на празника и поддържането му през годините е разумният диалог между живеещите тук етноси да продължава и да служи за основа на бъдещи добри взаимоотношения.

19.01.2015 г.


ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СТЕФАН ИВАНОВ СЕ СРЕЩНА С ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО МЕДОВИНА

Заместник областният управител Стефан Иванов се срещна с жителите на село Медовина. Срещата бе във връзка с подписка, изпратена до Областна администрация против спирането на пътническите влакове преминаващи през селото.
Жителите споделиха, че влаковете, които спират в с.Медовина се ползват от болни, които пътуват до лечебни заведения. Също така се използват от работещи в други населени места, както и от ученици, които се обучават в по-големите градове.

Заместник областният управител ги успокои като заяви, че е решено да бъдат преведени 40 млн. лв. към субсидията на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, необходими за изпълнение на пътническата услуга. По този начин, ще бъде запазен графикът на движение, като отделни влакове могат да отпаднат само след срещи и обсъждания с хората по места. От своя страна, жителите на село Медовина проявиха разбиране за нуждите от оптимизация и намаляване на неефективните влакове.

19.01.2015 г.


ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ СВЕТЛИН БОНЕВ ПРИСЪСТВА НА НАГРАЖДАВАНЕТО НА НАЙ-ДОБРИЯ СПОРТИСТ НА СПОРТНО УЧИЛИЩЕ „НИКОЛА СИМОВ”

 

Радвам се, че нашият град заема достойно място в спортната карта на България и света. Съвместно с общините ще направим всичко необходимо за развитието на спорта в област Търговище. Пожелавам ви постоянство и търпеливост в тренировките, за да покорявате още по-високи спортни върхове. Това заяви областния управител Светлин Бонев пред възпитаниците на Спортно училище „Никола Симов”. Той беше сред официалните гости на церемонията по награждаването на най-добрите спортисти на училището. „Благодаря на всички треньори за усилията, които полагат за да подготвят добри спортисти, въпреки трудните условия за работа”,  допълни областния управител.

За най-добър спортист на Спортно училище „Никола Симов” бе определен Светослав Петров, състезател по свободна борба. Второто място е за  Славелия Спасова, също състезател по свободна борба. На трета позиция е Светослав Ангелов, спортна гимнастика. На четвърто и пето място са Ведат Исмаилов и Мустафа Мустафов, състезатели по свободна борба. Шестото място зае Бойка Вачева, бокс, седмото – Денис Михайлов, бокс. На осма позиция се нареди Ивана Георгиева, вдигане на тежести, на девета  - Веселин Василев, спортна стрелба, на десета – Пламен Шейтанов, спортна гимнастика.
В отборното класиране първото място бе отредено на отборът по футбол – деца, втори в подреждането е отборът по футбол – старша възраст, а трети – отборът по футбол – младша възраст.

През изминалата година спортистите на Спортно училище „Никола Симов” са спечелили общо 65 медала, от които 26 златни, 16 сребърни  и 23 бронзови.

14.01.2015 г.


ТРИМА МЛАДЕЖИ ЗАПОЧНАХА РАБОТА В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПО ПРОГРАМА „СТАРТ НА КАРИЕРАТА”


Трима младежи започнаха работа от днес в Областна администрация Търговище по програма „Старт на кариерата”. Двама от тях ще работят в Дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността”, а един в Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост”. 

Даринка Гатева ще трупа опит като младши експерт по информационно обслужване, Десислава Славчева ще заема длъжността младши експерт по правно обслужване, а Мария Йорданова ще работи като младши експерт по държавна собственост.

Областният управител Светлин Бонев приветства младите специалисти като им пожела да поддържат навика от студентството за усвояването на нови знания, да запазят ентусиазма, с който започват работа и успех в изграждането им като добри специалисти.

Младежите са наети  за срок от девет месеца, през което време ще получават възнаграждения.

08.01.2014 г.


ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ И ПОДРЕПА

 

Днес, 22.12.2014 г. в Областна администрация Търговище се проведе заседание на Областния съвет за социално включване и подкрепа, председателствано от заместник областния управител г-н Стефан Иванов. На него присъстваха представители на общинските администрации, неправителствения сектор, социални работници и други заинтересовани страни.

На заседанието беше представена информация за предприетите действия от общините и РДСП за откриване, промяна на вида/капацитета и закриване на социални услуги през 2014 г.

Членовете на съвета приеха и Мониторингов доклад за изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги за 2014 г. Със заповед на Изпълнителния директор на Агенция социално подпомагане – гр. София са закрити Домовете за деца лишени от родителски грижи в Попово и Омуртаг. Открити са два Центъра за настаняване от семеен тип за деца в гр. Попово с капацитет по 12 потребители, където са преместени всички 24 деца от Дом за деца лишени от родителски грижи – гр. Попово.  С Решение на Общински съвет - Търговище е предложено закриването на Дом за деца с умствена изостаналост– гр. Търговище. По проект „Детство за всички” са разкрити два Центъра за настаняване от семеен тип , където са настанени част от децата, изведени от институцията. Предстои  и закриване на Дома за медикосоциални грижи за деца – гр. Търговище и разкриване на интегрирани социални услуги по проект „Посока: семейство” .

В рамките на проект “Посока: Семейство” предстои разкриването на шест интегрирани здравно-социални услуги за подкрепа на семейства и превенция на риска от изоставяне на деца. Това са Център за настаняване от семеен тип, Център за ранна интервенция на деца с дефицити, Център за психично здраве, Център за майчино и детско здраве, Център за подкрепяща грижа, Център за дневна грижа.

23.12.2014 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВЕТЛИН БОНЕВ СЕ ЗАПОЗНА С ИНОВАТИВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РИСКА ОТ НАВОДНЕНИЯ

 

Областният управител г-н Светлин Бонев и заместник областният управител

г-н Стефан Иванов проведоха среща с фирми, специализирани в изграждането на системи за ранно оповестяване при опасност от наводнения.

Бяха предложени готови решения, сред които оповестяване на предстоящи критични нива на водоемите чрез ползване мрежата на мобилните оператори, монтиране на хардуер за наблюдение и отчитане, който да проследява водното ниво на обекта и да сигнализира, когато то достигне зададени критични стойности. Беше представена и възможността за изграждане на софтуер, който да обобщава данните с цел последващ анализ.

Областният управител заяви, че ще запознае кметовете на общините от област Търговище с предложените решения за превенция на риска от наводнения. При проявен интерес от тяхна страна, г-н Бонев ще инициира работна среща с фирмите, на която ще бъде презентирано изграждането на единна система за ранно оповестяване на територията на област Търговище .

18.12.2014 г.


В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПРЕДСТАВИХА АНТИКОРУПЦИОННИ МЕРКИ И ПРАКТИКИ ПРИЛАГАНИ В ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ ПРЕЗ 2014 Г.

Днес, 16.12.2014 г. в Областна администрация се проведе заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията в област Търговище. То беше председателствано от областният управител г-н Светлин Бонев.

На заседанието бяха представени антикорупционните мерки и практики прилагани в държавните структури на територията на областта през 2014 г.

В Областна администрация-Търговище, действаща мярка е редовното актуализиране вътрешната уредба на администрацията с антикорупционна насоченост. Сред другите използвани подходи най-значимо място заема наличието на Специализираната система за управление на риска и Системата за финансово управление и контрол, които са механизми за противодействие на корупцията. Като друго въздействие се отчита Кодекса за поведение на служителите, Харта на клиента и длъжностните характеристики. По отношение на усъвършенстването и прилагането на механизмите за превенция и противодействие на корупцията, в Областна администрация-Търговище продължава да се води и поддържа регистъра по чл.18 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. При встъпването си в длъжност и ежегодно, служителите декларират имотното си състояние по реда на Закона за държавния служител и Кодекса на труда.

Директорът на ОД на МВР – Търговище г-н Георги Николов сподели, че първото необходимо условие за недопускане на корупционна дейност в полицията е обучението на личния състав. Непрекъснато се извършват приемни за граждани от ръководството, на които могат да се поставят конкретни данни за корупционна дейност от страна на служителите. На интернет страницата на ОД на МВР са дадени публични адреси и телефони, на които може да бъде подавана информация за корупционно поведение от страна на работещите в Дирекцията.

В изготвения план за изпълнението на основните и текущи задачи и дейности на ОД на МВР-Търговище за 2014 г. са залегнати мероприятия по идентификация и противодействие на корупционни практики.

Г- н Георги Николов допълни, че през 2014 г.няма заведени дисциплинарни производства срещу служители на полицията за корупционно поведение.

16.12.2014 г.


ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

 

В Областна администрация Търговище се проведе заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество, председателствано от заместник областният управител г-жа Йорданка Георгиева. В него взеха участие представители на Дирекциите на Бюрата по труда в Търговище, Попово и Омуртаг, синдикатите,  Областната инспекция по труда, Националната агенция по приходите, социално подпомагане и др. 

Г-жа Антония Стойчева – Директор на офис Търговище към ТД НАП-Варна представи информация за спазване на законодателството в областта на осигурителните отношения в област Търговище през 2013 - 2014 г.

         За периода 01.01.2013-31.12.2013 г. в отдел „Услуги за клиента” са възложени 1898 проверки на лица във връзка със задълженията им като платци на данъци и осигурителни вноски. Възложените проверки до края на м. ноември 2014 г. са 1327 бр. От началото на 2014 г. са възложени 6 ревизии на физически лица, от които към настоящия момент са приключили 4 ревизии с установени задължения за осигурителни вноски в размер на 8 911 лв. До момента са извършени 626 оперативни проверки в търговски обекти, подлежащи на данъчно-осигурителен контрол, като в 419 от тях са извършвани и проверки по спазване на осигурителното законодателство. До настоящия момент на 2014 г. от органите по приходите в сектор „Ревизии” са извършени 130 ревизии с допълнително установени задължения в размер на над 13 млн. лв., в т. ч. за осигурителни вноски – 15 119 лв.

В резултат на извършените действия от всички контролни органи са констатирани нарушения на данъчното и осигурителното законодателство. През 2014 г. до момента са съставени 593 акта, от които 169 са за нарушения на осигурителното законодателство и са наложени санкции в размер на 200 000 лв.

           

На заседанието, членовете на съвета бяха запознати с картината на трудовия пазар към края на 2014 г. и мерките, които се взимат за създаване на работни места.

12.12.2014 г.


АСОЦИАЦИЯТА ПО ВИК В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ ПРИЕ ПРОЕКТ ЗА БЮДЖЕТ ПРЕЗ 2015 Г.

Днес, 10.12.2014 г. в Областна администрация Търговище се проведе Общо събрание на Асоциацията по В и К на обособената територия Търговище, обслужвана от „Водоснабдяване и Канализация“ ООД гр. Търговище. На него присъстваха областният управител г-н Светлин Бонев, който е негов председател по закон и представители на общините Търговище, Омуртаг и Антоново.

По време на събранието, на база процентното съотношение на гласовете в Асоциацията по В и К, беше разпределен и бюджета за 2014 г, в размер на 5 699.80 лв. Държавата получава 1 994.93 лв., община Търговище - 2 484.54 лв., община Омуртаг - 948.45 лв., община Антоново - 271.88 лв.

Общото събрание прие и проект на бюджет за 2015 г. Неговата стойност е 28 571.02 лв., като разпределението също е според процентното съотношение на гласовете в Асоциацията. За държавата средствата са в размер на 9 999.86 лв., Община Търговище - 12 454.11 лв., Община Омуртаг - 4 754.22 лв., Община Антоново - 1 362.84 лв.

10.12.2014 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ОПРЕДЕЛИ РЕСОРИТЕ НА ЗАМЕСТНИЦИТЕ СИ

 

Днес, 08.12.2014 г., областният управител на област Търговище г-н Светлин Бонев представи пред журналисти правомощията и ресорите на заместниците си.

Г-н Стефан Иванов ще отговаря и подпомага областният управител в следните области: Регионално развитие; Контрол върху актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация за общините Търговище и Попово; Енергийна ефективност; Транспорт и безопасност на движението; Устройство на територията; Инфраструктура; Строителство; Процедури по параграф 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ; Околна среда и води; Земеделие, животновъдство и гори; Образование; Здравеопазване; Заетост и социална политика; Финанси и управление на собствеността, предоставена за нуждите на Областната администрация; Предложения и сигнали.

На г-жа Йорданка Георгиева са възложени ресорите : Административно-правно обслужване; Информационно осигуряване; Процедури по ЗПГРРЛ; Административно-териториални промени; Младежта, спорта и туризма; Наука и култура; Етнически и интеграционни въпроси; Контрол върху актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация за общините Омуртаг, Опака и Антоново; Неправителствени организации; Синдикати и организации на работодатели.

 

На пресконференцията областният управител г-н Светлин Бонев представи и приоритетите в работата си. Той сподели, че ще осъществява засилен контрол върху законосъобразността на актовете и действията на органите на местното  самоуправление и местната администрация, както и контрол върху дейността на териториалните звена на министерствата и на другите административни структири на територията на област Търговище.

Г-н Бонев заяви, че предвижда и изнесени приемни в населените места от областта, като подчерта, че по този начин ще има възможност да се запознае отблизо с тревогите на жителите и според правомощията си да съдейства за разрешаването на всеки въпрос.

08.12.2014 г.


ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ИЗРАЗИ СВОЯТА СЪПРИЧАСТНОСТ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ

 

Заместник областният управител на област Търговище Стефан Иванов и служителите на областна администрация изразиха своята съпричастност срещу насилието над жени. Това стана в рамките на кампанията „Бяла панделка”, инициирана от Асоциация „НАЯ”. Ученици от Гимназията по туризъм в Търговище закичиха с бяла панделка всички мъже от администрацията, като по този начин изразиха своя призив за неприемане насилието над жени.

Историята на бялата панделка е свързана с трагично събитие от 6 декември 1989 г. Тогава 25-годишен младеж влиза в Техническия университет в Монреал, Канада, застрелва 14 момичета и ранява още 13. Младежът е бил уверен, че не е приет в университета заради момичетата. Тези жертви се превръщат в символи и трагични представители на несправедливостта спрямо жените. 
         Две години по-късно, през 1991 година група мъже, разтревожени от ширещото се насилие започват кампания за повишаване на чувствителността на обществото към този проблем. Момчета и възрастни мъже закачат на реверите си малки бели панделки, в знак на солидарност с инициаторите на кампанията, символизиращи обещанието, че „ те никога няма да упражняват насилие спрямо жена и никога няма да останат безучастни при вида на подобно насилие”. 
         Кампанията „Бяла панделка” представлява най-същественото усилие на мъжете в света да се сложи край на насилието по отношение на жените.

05.12.2014 г.


СТЕФАН ИВАНОВ И ЙОРДАНКА ГЕОРГИЕВА СА НОВИТЕ ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

 

Със заповед на министър – председателя Бойко Борисов Стефан Иванов и Йорданка Георгиева са назначени за заместник областни управители на област Търговище.

Стефан Иванов е роден на 29 август 1966 г. Завършил е ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, специалност счетоводство и контрол. Два мандата общински съветник в Общински съвет - Попово. Женен, с две деца.  

Йорданка Георгиева е икономист по професия. От 2011 г до момента работи като експерт „Връзки с обществеността” в Община Попово. Владее английски и немски език. Омъжена,  с две деца.

05.12.2014 г.


СЪОБЩЕНИЕ ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ

относно проведено редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район           

            На  4 декември 2014 г. от 10.30 часа в Заседателната зала на Областната администрация в гр. Шумен се проведе редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и на Регионалния координационен комитет /РКК/ към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район /СИР/. С право да гласуват и вземат решения присъстваха 26 членове на Регионалния съвет за развитие и 14 членове на Регионалния координационен комитет. В състава им са включени представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката,  Министерството на туризма, Министерството на социалната политика, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, представител на Централното координационно звено към Министерския съвет и представители на Управляващите органи на Оперативните програми 2014-2020 в съответните министерства, областните управители на областите от Североизточен район, представителите на общините от четирите области, включени в обхвата на района и представителите на представителните организации на работодателите, работниците и служителите на национално равнище. 

            Заседанието бе открито и ръководено от г-жа Донка Иванова, Областен управител на област Шумен, председател на РСР и на РКК в СИР  с мандат 01.07.2014 г. - 31.12.2014 г. Представен бе актуализираният състав на Регионалния съвет за развитие, свързан с персонални промени на областните управители и на определените представители на министерствата. В качеството си на членове на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район, в работата на заседанието взеха участие г-н Иван Аспарухов – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и г-жа Даниела Везиева – заместник-министър на икономиката.

            Основен акцент в дневния ред на заседанието бе обсъждането на Доклада за резултатите от Последващата оценка за изпълнението на РПР СИР 2007-2013 г., изготвен и представен от независимия оценител  - ФРМС „Консулт” ЕООД. Последващата оценка е разработена в следните основни направления: оценка на общото въздействие, довело до промени в социално-икономическата среда в периода на изпълнение на Регионалния план; оценка на постигнатите резултати от изпълнението на плана; оценка на степента на постигане на заложените цели и устойчивост на резултатите, както и оценка на ефективността и ефикасността на използваните ресурси.

            В рамките на периода между двете заседания, областните управители от района организираха набирането на първична информация за целите на Последващата оценка, относно изпълнението на Регионалния план за развитие на Североизточен район 2007-2013 г. , чрез попълване на анкетни карти  и оценъчни матрици, които бяха предоставени за анализ и обобщение на фирмата, изготвила оценката.

Представителите на Управляващите органи на Оперативните програми, членове на Регионалния координационен комитет, представиха актуална информация за периода януари-ноември 2014 г., относно изпълнението и социално-икономическото въздействие на Оперативните програми  2007-2013 г. на територията на СИР.  и запознаха присъстващите с  напредъка в подготовката на ОП 2014-2020 г.

Представител на Управляващия орган на най-новата Оперативна програма «Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица» направи кратка презентация, в която представи етапа на подготовка, основните цели и приоритети на Програмата. Оперативната програма се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, в периметъра на който попадат хранителният недоимък, бездомността и материалните лишения, в съответствие с  Регламент (ЕС) № 223/2014 на Европейския парламент и на Съвета, от 11 март 2014 г.

Оперативната програма е на стойност 123 312 075 евро и има за цел да подкрепи социалното включване на най-нуждаещите се лица, чрез подпомагане с храни, като основна жизнена потребност. Предвижда се програмата да реализира два типа мерки – първата мярка е свързана с осигуряване на хранителни продукти за период от 7 години чрез закупуването и предоставянето на индивидуални пакети от хранителни продукти за лица, подпомагани с целеви помощи за отопление. Втората мярка цели  осигуряване на хранителни продукти за разширяване и надграждане на дейността на обществени трапезарии, за предоставяне на топъл обяд на лица и семейства, които са обект на месечно подпомагане по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, неосигурени самотни родители и техните деца, самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии, както и на скитащи и бездомни лица.

 Инициативата за представяне и обсъждане на заседанията на РСР СИР на ключови за развитието на района секторни политики, програми и проекти, с участието на свързани със съответния сектор лица и организации, бе продължена на това заседание с актуална информация за изпълнението на Областните стратегии за развитие на социалните услуги 2011-2015 г. от четирите областни администрации. Представени бяха  и значими проекти и добри пилотни практики за предоставяне на социални услуги, изпълнявани на територията на съответната област. 

Включените в дневния ред теми, свързани със социалната сфера са посветени на трети декември - Международния ден на хората с увреждания, към чиято ефективна социална и професионална интеграция са насочени съвместните усилия на държавните институции, гражданския сектор и бизнеса. За участие в днешното заседание с право на съвещателен глас, специално бяха поканени изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане и ръководителите на Регионалните дирекции за социално подпомагане в СИР, ръководителите на Регионалните служби по заетостта в района, представителят за Североизточен район на Форум Гражданско участие, представители на екипите, реализирали  значими проекти в социалната сфера на територията на  общините и областите в СИР.

В изпълнение целите на държавната политика в областта на стратегическото планиране и програмиране на регионалното развитие, по Проект "Разработване на социално-икономически анализ за нуждите на ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г. на МРРБ, бе представен актуализиран социално-икономически анализ на регионалното развитие в България. Представител на „Обединение Регионални анализи за 2014+“ – изпълнител на проекта, представи Окончателните резултати от анализа на градското развитие в България.

Председателството на РСР СИР за мандата от 1 януари до 30 юни 2015 г. бе предадено на областния управител на Варненска област, съгласно реда на ротация, предварително определелен от членовете на Съвета, при неговото ситуиране през 2008 г.

           

Ръководството на Регионалния съвет за развитие на СИР участва в подготовката и провеждането на работна среща, организирана от  Министерството на икономиката с представители на местната власт, научните среди, бизнеса и НПО от района, за представяне проекта на Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020 г. и обсъждане на възможностите и насоките за приложението й  на регионално ниво. Срещата се проведе в Заседателната зала на Областната администрация, след края на днешното съвместно заседание на РСР и РКК в СИР.

04.12.2014 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СВЕТЛИН БОНЕВ ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА ЗА ИЗЯСНЯВАНЕ ГОТОВНОСТТА НА ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ ЗА ЗИМНИЯ СЕЗОН

Областният управител на област Търговище г-н Светлин Бонев проведе работна среща с институциите и общините на територията на област Търговище за изясняване готовността им за зимния сезон. На срещата бяха дискутирани въпроси, касаещи осигуряването на нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите за населението при усложнена зимна обстановка.

Техниката  на фирмата, извършваща дейностите по зимното поддържане на Републиканската пътна мрежа е достатъчна, изправна и готова за действие. На разположение са 81 машини за зимно поддържане, разпределени в 4 бази – Търговище, Омуртаг, Попово и Антоново.

Здравните институции съвестно с Пожарна безопасност и защита на населението са създали необходимия  план и организация за извозване болните на хемодиализа и родилките.

Центъра за спешна медицинска помощ също има готовност за работа при усложнена зимна обстановка. Колите са с необходимото оборудване, разполагат и с два високопроходими автомобила.

Структурите на ВиК, РИО, Енерго-про, ЧТК, МБАЛ – Търговище и ОД на МВР също са създали организация и имат готовност за работа през зимния сезон.

04.12.2014 г.


НОВИЯТ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ СВЕТЛИН БОНЕВ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ

Днес, 01.12.2014 г., новият областен управител на област Търговище г-н Светлин Бонев официално встъпи в длъжност . На тържествена церемония в сградата на Областна администрация,  досегашният губернатор г-жа Севда Ерменкова връчи на г-н Бонев печата на администрацията  като му пожела здраве и упоритост за да се справя с предизвикателствата на новия си пост.

От своя страна, новият областен управител благодари на г-жа Ерменкова за добрата работа през последните два месеца и половина и заяви, че приоритет в работата му през следващите дни ще бъде проверка на готовността на институциите и общините за зимния сезон.

01.12.2014 г.


СВЕТЛИН БОНЕВ Е НОВИЯТ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

 

Светлин Бонев е новият областен управител на област Търговище. Той  е икономист по професия, общински съветник в Общински съвет – Търговище . Роден е на 16.07.1976 г., семеен, с  едно дете.

Светлин Бонев заема мястото на Севда Ерменкова, която беше губернатор от служебното правителство на Георги Близнашки.

На свое заседание днес, Министерски съвет освободи 24-ма областни управители и назначи нови на тяхно място.

26.11.2014 г.


ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ ТАНЕР ИСМАИЛОВ И КРАСИМИР НЕДЕЛЧЕВ ПРОВЕРИХА ЯЗОВИРИТЕ РОСИНА И ПРЕСИЯН

следствие на падналите валежи през последното денонощие, заместник областните управители на област Търговище Танер Исмаилов и Красимир Неделчев провериха язовирите Росина и Пресиян. Към момента язовирите се изпускат и няма опасност от преливане.

Значително се е повишило нивото на река Черни лом в село Априлово, където около 12 домакинства, намиращи се в ниската част на селото са блокирани в домовете си.  Няма пострадали хора. От Гражданска защита са създали необходимата организация на засегнатите да бъдат доставени продукти и стоки от първа необходимост.

20.11.2014 г.


ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОБЕКТИТЕ ПО ПУБЛИЧНА ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА „РАСТЕЖ И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНИТЕ” ЩЕ ПРИКЛЮЧАТ В СРОК

Работна група на Областна администрация – Търговище извърши  проверки на обектите от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, изпълнявани на територията на област Търговище. Констатирано е, че голяма част от тях се изпълняват по график и ще приключат в срок.

Рискови по отношение на сроковете за завършване остават част от обектите, които се реализират от община Омуртаг и Община Опака, като причините за това са забавяне с провеждането на процедури по ЗОП за избор на изпълнители и влошените метеорологични условия, които не позволяват извършване на предвидените дейности по отделните проекти. Това са обектите,  касаещи разширяването на административния център на гр. Омуртаг, обект „Рехабилитация на обществени зелени площи – подобект югоизточна част на УПИ I, кв.124 по плана на гр. Омуртаг”, обект „Рехабилитация на обществени зелени площи в УПИ IX, кв. 31 по плана на с. Камбурово” и обекта в община Опака „ Реконструкция на улици „Пимаза”, „Васил Левски”, „Витоша” и „ Раковски” в село Люблен.

19.11.2014 г.


ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – ТЪРГОВИЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗВЪРШВА ПРОВЕРКИ НА РАБОТЕЩИТЕ ПО НП „СИГУРНОСТ”

Областна администрация – Търговище продължава да извършва проверки на работещите по Национална програма „Сигурност”. В хода на проверките от администрацията и Дирекция „Бюро по труда” е установено, че много от наетите не спазват работното си време и в тази връзка те са отстранени от работа, като на тяхно място ще бъдат назначени нови лица.

19.11.2014 г.


ОБЛАСТНИЯТ ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ ПО УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА СЪГЛАСУВА КОМПЛЕКСЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ОПТИЧНА КАБЕЛНА ЛИНИЯ ТЪРГОВИЩЕ – ОМУРТАГ

 

Днес, 14.11.2014 г. , в Областна администрация – Търговище  се проведе заседание на Областният експертен съвет по устройство на територията, председателствано от заместник областния управител г-н Танер Исмаилов.

На заседанието беше разгледан и съгласуван Комплексния проект за инвестиционна инициатива (КПИИ) за обект „Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура“, подобект „Оптична кабелна линия Търговище – Омуртаг и селищна мрежа на територията на Община Омуртаг“.

         Инж. Иван Иванов–представител на фирмата-проектант, запозна присъстващите с целта на проектната разработка, а именно, че изграждането на оптичната кабелна линия е част от държавната политика за осигуряване на интернет достъп на всички държавни и местни учреждения и ведомства, както и за населените места в обхвата на разглеждания проект.

         Членовете на експертният съвет констатираха несъответствия на проекта по отношение на нормативните изисквания за неговото одобряване, но се обединиха около мнението, че тези несъответствия могат да бъдат отстранени и в процеса на изпълнение на обекта.        

След разглеждане и обсъждане на представената разработка, Областният експертен съвет по устройство на територията взе решение проектът да се предложи на областния управител за одобрение и да се издаде разрешение за строеж.

14.11.2014 г.


ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ТАНЕР ИСМАИЛОВ УВАЖИ ПРАЗНИКА НА РПК „НАПРЕДЪК”-С.ДРАЛФА

Заместник областният управител на област Търговище г-н Танер Исмаилов беше официален гост на празника на РПК „Напредък”-с.Дралфа. Заедно с председателя на Областния кооперативен съюз Йордан Ботунски, те откриха паметна плоча по случай 100-годишния  юбилей на кооперацията.

Г -н Исмаилов поздрави всички член-кооператори като им пожела здраве, сили и успехи във всички начинания.

Председателя на ОКС г-н Ботунски прочете слово за създаването, развитието, успехите и трудностите на кооперацията  от създаването й до днес и поднесе подаръци на всички дългогодишни служители на РПК „Напредък”-с.Дралфа.

12.11.2014 г.


ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ИЗПРАТИ СИГНАЛ ДО РО „НСК” – ТЪРГОВИЩЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ВОДОПРОВОДА „ЯСТРЕБИНО”

 

Областният управител на област Търговище Севда Ерменкова сезира Началника на Регионален отделНационален строителен контрол" (РО „НСК") във връзка с констатирани нарушения по изпълнението на обект „ Изпълнение на дейности за осигуряване проводимостта и техническите параметри на изградения водопровод от ПСПВ „Ястребино” до помпена станция „Омуртаг” и съоръженията към него, за обезпечаване на необходимото водно количество за водоснабдяване на гр. Омуртаг”.

Комисия, назначена със заповед номер 374/30.10.2014 г., на 03.11.2014 г. извърши проверка на обекта с цел установяване на текущото му състояние. Констатирано е, че по трасето на водопровода вече се извършват строително-монтажни дейности, без община Омуртаг да е получила разрешение за строеж от Областна администрация. Такова искане е внесено в деловодството на Областна администрация едва на 27.10.2014г. В тази връзка, Областния управител Севда Ерменкова изпрати писмо до Началника на РО „НСК” – Търговище, в което настоява, в кратък срок да бъде извършена проверка с оглед предприемането на предвидените  в  Закона за устройство на територията действия.

07.11.2014 г.


В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ПО УСЛОВИЯ НА ТРУД И ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО

 

В Областна администрация–Търговище се проведе съвместно заседание на Областния съвет по условия на труд и Областния съвет за тристранно сътрудничество. То беше председателствано от заместник областния управител Красимир Неделчев. 

На заседанието, Николай Николов – гл.инспектор в КТИ към Министерството на земеделието и храните, запозна присъстващите с контрола по техническото състояние и безопасността на земеделската и горска техника и придобиването на правоспособност за работа с нея.  Той заяви, че до края на месец октомври 2014 г., правоспособност за работа със земеделска и горска техника са продибили 170 човека.

Галя Градинарова – Директор на Дирекция Инспекция по труда – Търговище,  представи анализ за състоянието на трудовия травматизъм и професионалните заболявания на работниците през 2013 – 2014 г. Тя подчерта, че през последните години се наблюдава намаляване на трудовите злополуки, но броят на смъртните случаи по време на работния процес се запазва относително постоянен – една или две злополуки ежегодно. През 2013 г. на територията на област Търговище са станали 28 трудови злополуки, като 5 от тях са свързани с отиване и връщане от/до работа. От началото на 2014 г. до момента, злополуките, допуснати от работодатели са 23, като едната от тях е смъртна и се е случила в икономическата дейност

„ Товарен автомобилен транспорт”.

Г-жа Градинарова заяви още, че през 2014 г. в сектор „Производство на облекло” са извършени 26 проверки. Констатирани са 89 нарушения, 42 от които по ЗЗБУТ и 47 по трудовите правоотношения. Издадени са съответните предписания и са съставени 6 акта за установяване на административно нарушение. Г-жа Градинарова сподели, че сериозен проблем са нарушенията на режим на труд и почивка – работа в почивните дни и работа извън установеното работно време.

При производството на хранителни продукти са извършени проверки на всички големи и средни фирми в област Търговище. До момента са извършени 47 проверки, като са констатирани 309 нарушения.

Директорът на РЗИ – Търговище  д-р Йорданка Маринова представи анализ на оценката на професионалните рискове и здравословното състояние на работниците, установени от Службите по трудова медицина. От направения анализ стана ясно, че не се установява пряка или изразена косвена връзка между условията на труд и заболеваемостта на работещите.

06.11.2014 г.


ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ ОДОБРИ ШЕСТ ПРОЕКТА ЗА РЕГИОНАЛНИ ПРОГРАМИ ЗА ЗАЕТОСТ ЗА 2015 ГОДИНА

Областната комисия по заетост към Областния съвет за развитие разгледа и одобри на свое заседание шест проекта за Регионални програми за заетост за 2015 година. Заседанието беше ръководено от главния секретар на Областна администрация г-жа Тодорка Танева, като участие в него взеха и г-н Драгомир Николов- Директор на ДРСЗ-Русе, г-жа Кремена Калчева – началник сектор в РСЗ – Русе, представители на общините и социални партньори.

В регионалните програми са обхванати общо 249 лица, за които е предвидено да бъде осигурена заетост за различен период. Община Търговище кандидатства за осигуряване на работа на 30 безработни лица. Община Попово предвижда да разкрие 36 работни места, община Омуртаг - 94 места. В община Антоново е заложено да бъдат наети 25 безработни лица, в община Опака – 60 лица. В проекта на Областна администрация са заявени 4 работни места за срок от шест месеца.

Предложенията на общините и Областна администрация - Търговище са насочени към следните целеви групи – безработни младежи до 29 години, безработни над 50 години, безработни лица с ниска квалификация или без квалификация и продължително безработни лица. В проектите на всички общини преобладават дейностите по озеленяване, почистване, поддръжка на обществени сгради и терени.

Одобрените от Областната комисия по заетост проекти ще бъдат предложени в Министерство на труда и социалната политика, за да бъдат включени в Националния план за действие по заетостта през 2015 г.

31.10.2014 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ЗИМНАТА ПОДГОТОВКА

 

          Кметовете на Общини, ръководителите на ведомства и дружества, имащи отношение към работата при усложнена зимна обстановка, да представят доклади в Областната администрация за извършената подготовка за зимата в срок до 10.11.2014г. Докладите трябва да съдържат и мотивирани предложения за подобряване на работата при защита на населението.

Това гласи заповед на Областния управител на Търговище, издадена въз основа на Закона за администрацията и Закона за защита при бедствия.

          До 31.10.2014г. Кметовете на Общини в областта трябва да проведат съвещания с кметовете, наместниците на населени места, Общинските щабове и отговорните институции за изпълнение на плановете за защита на населението. Разпорежда се да се извършат проверки на готовността за зимно поддържане на общинската пътна мрежа и снегопочистващата техника, като не се допуска дублиране на машини, ангажирани едновременно по общински и републикански пътища. Следва да се проверят и техническите възможности на фирмите за изпълнение на договорените отношения за поддържане на пътната мрежа.

Екземпляри от списъците със собствениците на техника за аварийно-спасителни дейности да се предоставят в „Пожарна безопасност и защита на населението” до 05.11.2914г.

          До края на настоящия месец Общините трябва да създадат организация за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост, здравно и медицинско обслужване на населението при усложнена обстановка, както и готовността на учебните заведения.

          Регионалната здравна инспекция и Центърът за спешна медицинска помощ да подготвят съвместен план за обслужване на населението, който да включва обезпечаването с лични лекари, обслужване на хемодиализата, прием на родилки и тежко болни при бедствени ситуации и готовността за временно настаняване в болнични заведения.         

Заповедта за подготовка и обезпечаване на зимната обстановка е изпратена и до: Регионалния инспекторат по образование, електропреносните и електроразпределителни дружества, фирмите за газ, вода и дружествата, поддържащи аварийни екипи.

22.10.2014 г.


ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ С ИНИЦИАТИВА

ЗА ПОСЕЩЕНИЯ ПО НАСЕЛЕНИ МЕСТА

 

          Ръководството на Областната администрация в Търговище предприе инициатива за посещения по селата от областта за запознаване с проблемите на населението на място и набелязване на мерки за решаването им. 

         Първата визита, на 21.10.2014г., се проведе от Зам. областните управители Красимир Неделчев и Танер Исмаилов в селата Божурка и Братово. Жители на село Божурка споделиха с тях, че основен проблем е тежкият воден режим. По тяхна информация вода в селото се пуска от 06,00 до 08, 00ч. и от 16,00 до 18,00ч. Това, според хората, е крайно недостатъчно за домакинствата и не им позволява да ползват бойлери и перални.   

Селото се захранва от язовир Тича, но заради амортизираната вътрешна мрежа, която била изградена в средата на 70-те години, се налагат режими. От „Вик”-Търговище са изработили проект за подмяна на водопровода, който чака намиране на финансиране.

          В съседното село Братово, което също се води с режимно водоподаване, тази година нямали проблеми с пресъхване на чешмите. Там се оплакват от изронения асфалт по улиците. Дъждовете тази година повредели допълнително настилките, но връзките към Търговище и Омуртаг били в добро състояние. Селото, в което има 350 човека, се нуждае от детска площадка, споделиха жители на Братово.

Проблем била собствеността на сградата, в която се помещава селското кметство. В съседство до него пък имало постройка с неясен статут, която хората поискаха да се узакони и евентуално да се ползва за обществени цели.

         Представителите на ръководството на Областната управа в Търговище поеха ангажимент да проведат среща с „Вик” по проблема на село Божурка и околните села, които са на режими.

Зам. областните управители помолиха проблемите със сградния фонд в Братово да бъдат описани в изложение до Областния управител, за да се търсят решения.

         Посещенията на ръководния екип на Областната администрация в Търговище ще продължат и в други села и градове от областта.

Жителите на всяко населено място, които искат да поставят въпроси или проблеми, могат да заявят това на тел. 0601/ 666 54, за да бъдат включени в програма за посещения и изнесени приемни.

22.10.2014 г.


ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ РЕАГИРА НА ЖАЛБА ЗА ОПАСЕН ИЗКОП НА УЛ. «СПИРИДОН ГРАМАДОВ»

 

          Потенциално опасен изкоп на ул.”Спиридон Грамадов”, който стои отворен от седмици, беше запълнен след жалба на живущи на улицата в Областната администрация в Търговище.

           В сигнала на гражданите се посочва, че пред къщите им има яма от 10х4 метра, в която тече отпадна вода и създава опасност от разпространение на зарази. В ямата висяла и тръба за битова газ, която можело да бъде засегната и това да доведе до тежък инцидент.

Подателите на жалбата посочват, че не могат да ползват автомобилите си и имат затруднен достъп до домовете си. 

          Зам. областният управител инж.Красимир Неделчев извърши проверка на място и проведе разговори с фирмата изпълнител на проекта по „водния цикъл” на града, след което ямата беше запълнена.

          На 21.10.2014г. вносителите на жалбата изказаха благодарност на Областната администрация за бързата реакция и помощта при разрешаването на проблема.

От своя страна инж. Неделчев благодари на фирмата отново за  взетите незабавни мерки по случая.

21.10.2014 г.


ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПРОВЕРЯВА ПО ГРАФИК ОБЕКТИТЕ ОТ ПУБЛИЧНАТА ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА

 

          Областната администрация в Търговище изпрати писма до Общините, за да ги уведоми за графика за проверки по обектите, изпълнявани по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.  

        Обходът ще започне на 23.10.2014г. в Омуртаг. Там ще бъдат инспектирани разширяването на административния център (ІІ и ІІІ етап) и детската площадка в кв.113.

        На 24.10.2014г. екип на Областната администрация ще провери изпълнението на обектите по Програмата в Търговище: ремонт на детска градина „Веселушко”, благоустрояване на кв. 192, изграждане на детски и спортни площадки в кв.”Юкя” (І етап) и консервация на базилика в крепостта „Мисионис”.

        От 27 до 29.10.2014г. продължават проверките в Омуртаг, където ще бъдат обхванати и останалите проекти в общината, между които са: рехабилитация на обществени зелени площи в кв.124,  реконструкция на тръбен водосток на четвъртокласния път Величка-Врани кон-Обител и др.

        В този период ще бъде инспектирана и рехабилитацията на общинския път Кьосевци-Стойново в Антоново.

        Реконструкцията на улици в село Люблен, Опаченско, както и благоустрояването на кв.111 в град Попово, са предвидени за проверки на 30.10.2014г.

        Екип на Областната администрация, с участието на Зам. областните управители инж.Красимир Неделчев и инж.Танер Исмаилов, вече инспектира ремонта на водопровода от язовир Ястребино към град Омуртаг, който също се финансира по Програмата. Средствата за него са осигурени от бюджета на Министерството на регионалното развитие, които са част от ПИП.       

Припомняме, че, съгласно Постановление 4 на Министерския съвет от 16.01.2014г., изпълнението на обектите по „Растеж и устойчиво развитие на регионите”  подлежи на контрол и подкрепа от Областния управител, който докладва пред Междуведомствения съвет.

21.10.2014 г.


РЕДОВНО СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ И РЕГИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН КОМИТЕТ КЪМ РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ В СЕВЕРОИЗТОЧЕН РАЙОН

         На  16 октомври 2014 г. от 10.30 часа в Заседателната зала на Областната администрация в гр. Шумен се проведе редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и на Регионалния координационен комитет /РКК/ към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район /СИР/. С право да гласуват и вземат решения присъстваха 26 членове на Регионалния съвет за развитие и 14 членове на Регионалния координационен комитет. В състава им са включени представители на Министерството на регионалното развитие, Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, представител на Централното координационно звено към Министерския съвет и представители на Управляващите органи на Оперативните програми 2014-2020 в съответните министерства, областните управители на областите от Североизточен район, представителите на общините от четирите области, включени в обхвата на района и представителите на представителните организации на работодателите, работниците и служителите на национално равнище. 

            Заседанието бе открито и ръководено от г-н Петко Шаренков - областен управител на област Шумен и председател на РСР и на РКК в СИР,  с мандат 01.07.2014 г. - 31.12.2014 г. Представени бяха актуализираните състави на Регионалния съвет за развитие и на Регионалния координационен комитет, както и представителите на Съвета в Комитетите за наблюдение на Споразумението за партньорство и на Оперативните програми, съфинансирани от ЕС за програмния период 2014-2020 г. В рамките на настоящия мандат, за заместник-председател на РСР СИР бе избран г-н Красимир Костов – кмет на община Шумен.

            Регионалният съвет за развитие обсъди и прие Годишна индикативна програма, в която са заложени основните цели и приоритети за дейността на Съвета през 2015 г. Проектът на Програмата е  разработен от Секретариата на Съвета и предварително съгласуван  между областните управители на областите Варна и Търговище, които ще председателстват на ротационен принцип РСР СИР през следващата година.

            Представител на работния екип, определен да изготви Последващата оценка, относно изпълнението на Регионалния план за развитие на Североизточен район  за периода 2007-2013 г., запозна членовете на РСР и РКК в СИР с методиката и основните насоки за разработване на оценката.

            Един от акцентите в дневния ред на заседанието беше представянето на проекти, насочени към устойчиво развитие на туризма в област Шумен, на база богатото й природно и културно-историческо наследство: «Корените на България» и «Оттука започва България», финансирани по ОПРР 2007-2013 г., с бенефициент Община Шумен и „Устройство и управление на Природен парк „Шуменско плато” и „Природен парк ”Шуменско плато- европейски парк за бъдещето”, финансирани по ОПОС 2007-2013 г., с бенефициент ДПП ”Шуменско плато”. Преподаватели от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" представиха перспективите за обучение по специалностите «География», «Туризъм», «История», «Археология» и «Културно-историческо наследство и туризъм» и възможностите за успешна реализация на завършилите студенти на територията на област Шумен и Североизточен район. Във връзка с представянето и обсъждането на темата, с право на съвещателен глас на заседанието бяха поканени 11 представители на академични институции, местна власт, НПО, браншови организации и бизнеса, работещи в сферата на туризма в Североизточен район.

   Регионалният съвет за развитие в Североизточен район взе решение за подкрепа на Областния управител на област Шумен в търсенето на възможности за осигуряване на финансови средства, с цел успешното реализиране на два приоритетно значими за област Шумен проекта: «Изграждане на ПСПВ на гр. Шумен и населени места от област Шумен» и «Ремонт, реконструкция и оборудване на Дома за стари хора с отделение за лежащо болни „Д-р Стефан Смядовски" гр. Шумен -1-ва фаза”.         

Секретарят на РСР СИР представи обобщена информация за първото полугодие на 2014 г., относно изпълнението и въздействието на 7-те Оперативни програми /ОП/, както и на други програми съфинансирани от Европейските фондове за периода 2007-2013 г., върху социално-икономическото развитие на Североизточен район. Броят на сключените и изпълнявани договори в района, по данни на Управляващите органи на програмите, е следният: по 7-те ОП  - общо 601 договора, на обща стойност 1 269 844 164,64 лв., като размерът на изплатените средства е над 40% от размера на договорените; по Оперативните програми за развитие на селските райони и на сектора «Рибарство» – общо 87 договора,  на обща стойност 46 391 541,62 лв.; по Оперативните програми за трансгранично и териториално сътрудничество – общо 84 договора,  на обща стойност 43 735 606,59 лв. Спрямо края на 2013 г. общият брой на всички договори е намалял с 18 %, а общият размер на договорените средства се е увеличил с 9%.

            Представителят на Централното координационно звено запозна присъстващите със сключеното с Европейската комисия (ЕК), Споразумение за партньорство с Република България във връзка с прилагането на Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмния период 2014-2020 г. Споразумението за партньорство е националният стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България през периода 2014-2020 г. С документа се определя стратегията на страната ни и нейните приоритети за изпълнение на Кохезионната политика на ЕС, Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарството. Инвестициите на обща стойност 9,8 млрд. евро (с приноса на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за морско дело и рибарство) ще бъдат насочени към развитие на образование, заетост, социално включване и здравеопазване за приобщаващ растеж; научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж; свързаност и зелена икономика за устойчив растеж, добро управление и достъп да качествени административни услуги.

Представителите на Управляващите органи на Оперативните програми представиха актуална информация, относно напредъка в преговорния процес с ЕК по всяка от съответните програми за периода 2014-2020 г.

17.10.2014 г.


ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ СЪДЕЙСТВА

 ЗА РЕМОНТА НА ВОДОПРОВОДА ОТ ЯСТРЕБИНО

  

          Дружество „ВиК Омуртаг – 2014”, което изпълнява ремонтните работи по водопровода от язовир Ястребино, изказа благодарност на Областната администрация в Търговище за оказаното съдействие за осигуряване на специализирана техника.

         За ускоряване работата на обекта, с цел приключването му в определения срок, от фирмата поискаха верижен багер. Машината е нужна, за да се извършват изкопни работи в пресечения терен, където ще се монтират новите тръби.

          Зам. областният управител инж. Красимир Неделчев се ангажира с намирането на такава техника, която се очаква да пристигне в района на ремонтните работи днес. Тя ще бъде предоставена от фирма в Шумен.

          Обектът “Изпълнение на дейности за осигуряване проводимостта и техническите параметри на изградения водопровод от ПСПВ „Ястребино” до помпена станция „Омуртаг” и съоръженията към него за обезпечаване на необходимото водно количество за водоснабдяване на град Омуртаг” се финансира по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Средствата са от бюджета на Министерството на регионалното развитие, което сключи Споразумение с Община Омуртаг. Общината подписа договор за обекта с Дружество по ЗЗД „ВиК Омуртаг – 2014” на стойност 468 729  лв.          

Обектите от ПИП в населените места от областта се контролират и подпомагат от Областния управител. По график от следващата седмица започват инспекции по отделните проекти, финансирани по Програмата.

16.10.2014 г.


ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА АДМИНИСТРАЦИЯТА УЧАСТВА

В ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ

 

          Главният секретар на Областната администрация в Търговище Тодорка Танева ще вземе участие в съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет в Североизточния район, което ще се проведе на 16.10.2014г. от 10,30ч. в Областната администрация в Шумен.

         На заседанието ще бъдат актуализирани съставите на Регионалния съвет, Координационния комитет и Комитетите за наблюдение с включването на новите представители на Областните администрации, Министерствата и др.

         Според проекта за дневен ред  ще бъде представена обобщена информация за изпълнението на Оперативните програми за периода 2007-2013г. в Североизточния район през първото полугодие на 2014г.

          Ще бъде представено Споразумението за партньорство на Република България с Европейския съюз за периода 2014–2020г., както и актуална информация за напредъка в подготовката на Оперативните програми за новия програмен период.

          На участниците ще бъде представен за обсъждане и приемане проект на Годишна индикативна програма за действие на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район за 2015г.         

В дневния ред е включено и представянето на проекти, насочени към устойчиво развитие на туризма в област Шумен.

15.10.2014 г.


ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

ПРОВЕРЯВА НАЕТИТЕ ПО ПРОГРАМА «СИГУРНОСТ»

 

          Зам. областните управители на Търговище инж. Танер Исмаилов и инж. Красимир Неделчев извършиха проверки в осем населени места от област Търговище по Национална програма „Сигурност”. 

          При проверките е установено, че в някои населени места, назначените не са на територията на селата. Не се спазва зададеното работно време от 06,00-09,00ч. и от 18,00-23,00ч. или на охранителите се възлагат несвойствени задачи от местните кметове, които променят по своя преценка работното време.

          Заради констатирани нарушения е уволнен един пазач, а други двама са предложени за отстраняване от работа.

До областния управител на Търговище, който е работодател по Програма «Сигурност», е направено предложение за налагане на наказание на друг охранител. Нарушенията са установени при проверките в селата: Панайот Хитово, Светлен и Кардам.    

          Не са констатирани проблеми в Камбурово и Изворово. В селата Васил Левски и Таймище охранителите са показали изрядно спазване на изискванията.          

Проверките от Областната администрация в Търговище ще продължат и в други населени места от общините. Паралелно се извършват инспекции от Дирекция «Бюро по труда» и ОД МВР.

15.10.2014 г.


ЗАМ. ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ ИНСПЕКТИРАХА РЕМОНТА НА ВОДОПРОВОДА ОТ ЯЗОВИР ЯСТРЕБИНО

 

           Зам. областните управители на Търговище инж. Красимир Неделчев и инж. Танер Исмаилов инспектираха в четвъртък ремонтните работи по водопровода от язовир Ястребино за град Омуртаг.

         Обектът “Изпълнение на дейности за осигуряване проводимостта и техническите параметри на изградения водопровод от ПСПВ „Ястребино” до помпена станция „Омуртаг” и съоръженията към него за обезпечаване на необходимото водно количество за водоснабдяване на гр.Омуртаг” се финансира по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Средствата са от бюджета на Министерството на регионалното развитие, което сключи Споразумение с Община Омуртаг.

         Съгласно Постановление 4 на Министерския съвет от 16.01.2014г. изпълнението на обекта подлежи на контрол и подкрепа от Областния управител, който докладва пред Междуведомствения съвет. 

          На 08.09.2014г. Община Омуртаг подписа договор за обекта с Дружество по ЗЗД „ВиК Омуртаг – 2014” на стойност 468 729  лв.  

         Според техническия ръководител на обекта Васко Георгиев се очаква до края на октомври да бъдат подменени между 500 и 600 метра от 18-километровия водопровод. От набелязания участък, в който стават най-много аварии, вече са демонтирани старите тръби. На работната площадка са доставени нови, които са от полиетилен с висока плътност. В момента по трасето се изграждат шахти за монтиране на въздушници, установиха инж. Неделчев и инж. Исмаилов при обхода в района на селата Камбурово и Изворово. В хода на работата се е наложило да се демонтират част от старите въздушници, които да се поставят наново, съгласно техническите изисквания, съобщиха от фирмата изпълнител. Направена е и частична проба за пълнене на вода на 6,5 км от трасето, което е издържало и не е аварирало. Според експерти водопроводът трябва да се експлоатира безнапорно по гравитачен път, за да не се товарят тръбите.

            Изпълнителите на обекта потърсиха съдействие от Зам. областния управител инж. Неделчев за осигуряване на допълнителна специализирана техника, която да подпомогне и ускори работата им. Те споделиха и различни технически проблеми, на които се натъкват при изпълнението на обекта. Изразиха надежда той да бъде финализиран до средата на ноември, за да се направят 72-часовите проби и водата да стигне до помпена станция „Омуртаг”.

           Проверките от ръководството на Областната администрация в Търговище ще продължат и през следващите седмици по всички обекти от ПИП.

10.10.2014г.


ЗАМ. ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НЕДЕЛЧЕВ ПОЗДРАВИ ЕКИПА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА «ПЕТЪР СТЪПОВ»

 

           Зам. областният управител Красимир Неделчев откри днес регионалната конференция „Модерната библиотека – трансформация, предизвикателства, нови възможности”, посветена на 150 години библиотека в Търговище и 55 години Регионална библиотека, която се провежда на 9 и 10 октомври 2014г.

Неделчев поздрави директора Росица Куцарова, екипа на библиотека „Петър Стъпов” и участниците във форума. Пожела им ползотворна работа и успехи в благородното дело за съхранение на богатия фонд чрез прилагането на новите технологии в библиотечната работа, привличането на нови читатели и ползватели на различните съвременни услуги. 

         Неделчев се ангажира да подпомогне библиотеката в усилията й да набере средства чрез дарения за обезпечаване дигитализацията на стари печатни издания, които се съхраняват във фонда й.

        

На конференцията беше връчен и поздравителен адрес от Областния управител Севда Ерменкова до екипа на библиотеката по повод 150 год. от създаването й. „Всички ние сме Ви задължени за полагания труд, творческо и новаторско мислени, за усилията да разпространявате знание, мъдрост и красота, за да градим един по-добър свят”, се казва в празничния адрес.

09.10.2014 г.


ПРОВЕРЯВАТ СЪСТОЯНИЕТО НА

 ВОДНИТЕ ОБЕКТИ В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ

 

           Комисията за обследване техническото и експлоатационно състояние на язовирите и речните корита, назначена със заповед на Областния управител, извършва проверки по график в Търговище. Тази седмица ще бъдат обходени 18 обекта на територията на областта. Ще се проверява състоянието им в началото на есенния сезон, проводимостта на речните корита изън урбанизираните територии, системите за оповестяване и осигуряване на транспортния достъп до обектите и др., съгласно заповедта.

          В Комисията участват представители на Областната администрация, «Напоителни системи», Областна дирекция «Пожарна безопасност и защита на населението», «ВиК», Общинските администрации, ОД МВР, «Басейнови дирекции» и «Язовири каскади».

         

Съгласно заповедта до 20.10.2014г. Комисията трябва да изготви констативен протокол за техническото и експлоатационно състояние на всеки от обектите. В същия срок трябва да се актуализира и списъкът на потенциално опасните обекти в областта. До 30.10.2014г. на Областния управител трябва да бъда предаден обобщен доклад за дейността на Комисията и анализ за състоянието на проверяваните язовири и речни корита.

08.10.2014 г.


РИК-ТЪРГОВИЩЕ СЕ МЕСТИ В І ОУ «ХРИСТО БОТЕВ»

 

          Областната администрация в Търговище информира, че във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, днес (03.10.2014г.) от 16ч., Районната избирателна комисия ще бъде преместена в І ОУ ”Хр. Ботев”.  Комисията ще се помещава на ул. „Иван Вазов” №1, на втория етаж на училището в стая 208.

Членовете на РИК ще отговарят на тел. 0601/ 625 29, факс 0601/ 621 76.        

Комисията ще остане да работи в І ОУ ”Хр. Ботев” до 06.10.2014г., когато отново ще бъде преместена в сградата на Областната администрация.

03.10.2014 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ТЪРГОВИЩЕ

 ИЗКАЗВА СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ

ЗА ТРАГЕДИЯТА В ЗАВОДА ЗА БОЕПРИПАСИ

  

          Областният управител на Търговище г-жа Севда Ерменкова изказва съболезнованията на жителите на областта по повод трагедията в завода за производство и утилизация на боеприпаси «Миджур" в Горни Лом.

         В съболезнователен адрес до Областния управител на Видин инж. Кръстьо Спасов се посочва, че трагедията изправи всички пред големи изпитания и предизвикателства, които изискват отговорност, но и съпричастност.

        Загубата е огромна за близките, приятелите и съгражданите на загиналите, които са в мислите на всички българи днес.

Нека сведем глави в тяхна памет, да отправим молитва за ранените и семействата, чиито живот беше зачернен.

03.10.2014 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ТЪРГОВИЩЕ

ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА РЕСОРИТЕ НА ЗАМЕСТНИЦИТЕ СИ

 

           Областният управител Севда Ерменкова издаде заповед за разпределяне ресорите между заместниците си, които трябва да я подпомагат при изпълнение правомощията й.

         Зам. областният управител Танер Исмаилов ще отговаря за: Контрол върху актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация за общините Омуртаг, Антоново и Опака; Транспорт и безопасност на движението; Устройство на територията; Строителство; Земеделие, животновъдство и гори; Административно-правно обслужване; Управление на собствеността, предоставена за нуждите на Областната администрация; Младежта, спорта и туризма; Наука, култура и образование; Етнически и интеграционни въпроси и др.

         Зам. областният управител Красимир Неделчев поема подпомагане на Областния управител в ресорите: Регионално развитие; Административно-териториални промени; Контрол върху актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация за общините Търговище и Попово; Енергетика и енергийна ефективност; Инфраструктура (пътища, ВиК и др.); Околна среда и води; Заетост и социална политика; Отбранително-мобилизационна подготовка; Информационно осигуряване; Процедури по ЗПГРРЛ;

Здравеопазване; Неправителствени организации; Синдикати и организации на работодатели и Предложения и сигнали на граждани и институции.

         Двамата Зам. областни ще подпомагат Областния управител при координиране на дейността и осъществяване на взаимодействието с общините.

        

Заповедта за разпределение на ресорите влиза в сила от 02.10.2014г.

03.10.2014 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ТЪРГОВИЩЕ:

ДА СЕ ОТМЕНЯТ ПУБЛИЧНИТЕ ПРОЯВИ В ДЕНЯ НА ТРАУР

  

            Областният управител на Търговище Севда Ерменкова подписа писмо до кметовете на общини от областта, в което се напомня, че във връзка с решението на Правителството, с което 3 октомври е обявен за Ден за национален траур за жертвите от взрива в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом,  следва да бъдат отменени или преустановени всички културни, развлекателни, спортни, публични мероприятия и прояви, планирани за днешния ден.      

           Писмото е изготвено от юристите на Областната администрация.

03.10.2014г.


ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПРЕДАВА ПО ГРАФИК

БЮЛЕТИНИТЕ НА ОБЩИНИТЕ 

 

         Областната администрация в Търговище днес предава бюлетините за парламентарните избори на 5 октомври. По график, в присъствието на представители на Районната избирателна комисия, книжата се предоставят на упълномощени служители на Общинските администрации.

Общините трябва да ги съхраняват до разнасянето им по Секционните избирателни комисии (СИК). Към момента в област Търговище се очертва да бъдат отворени 263 СИК, включително в ареста и болниците.

       За област Търговище са осигурени общо 135 000 бюлетини. Предвиден е резерв за нормалното обезпечаване на изборния процес.

       На Община Търговище ще бъдат предадени 64 000 бюлетини, както и изискваните изборни книжа: протоколи, брошури, отличителни знаци, печати и други за провеждане на изборния процес.

       Община Антоново получава 6000 бюлетини. За гласоподавателите от община Омуртаг са предвидени 28 000 бюлетини. За изборите в община Опака заминат 7000, а за Попово 30 000 бюлетини. За всички общини са осигурени нужните изборни книжа и материали.

       На сайта на Централната избирателна комисия са публикувани списъците на гласоподавателите по Секционни избирателни комисии и всеки може да направи проверка.

02.10.2014г.


НАЗНАЧЕН Е ВТОРИ ЗАМ. ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ТЪРГОВИЩЕ

  

          Красимир Станчев Неделчев е назначен за Зам. областен управител на Търговище. Той е роден на 3 ноември 1967г. в Попово.

          Инж. Неделчев е завършил електроника и автоматика в Техническия университет във Варна.  Има следдипломна квалификация  по „Икономика и организация на „ВиК” отрасъла” в УНСС.

          Работил е в „Енергия”, ТПК „Прима”, „Изот-сервиз” и „ВиК”-Търговище, където е заемал различни длъжности от организатор до ръководител на „Енерго-механичен” отдел.

          Член е на Българската асоциация по водите и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.          

Инж. Неделчев е безпартиен и влиза в ръководството на Областната управа на мястото на инж. Румен Такоров. Той ще работи със Зам. областния управител Танер Исмаилов и Областния управител г-жа Севда Ерменкова.

02.10.2014г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ СРЕЩНА С

РЪКОВОДИТЕЛИ НА ТЕРИТОРИАЛНИ СТРУКТУРИ

 

Областният управител Севда Ерменкова и заместникът й Танер Исмаилов се срещнаха в сряда с ръководители и представители на държавни структури, работещи на територията на област Търговище.

Г-жа Ерменкова представи пред тях приоритетите в работата си и ги увери, че държи на диалогичност с институциите и приемственост в работата. Тя ги информира, че Областната администрация е отворена към всички и ще съдейства максимално за решаване на възникнали проблеми.

         От своя страна присъстващите ръководители на: НОИ, „Областната инспекция по труда”, „Социално подпомагане”,  „Български пощи”, „ВиК”, Регионален инспекторат по образованието, „Пътно управление” и други представиха работата си.

         Областният управител акцентира върху подготовката на предстоящите избори, които са приоритет в работата на правителството. Тя припомни, че целта е да се проведат честни, свободни и демократични избори и да не се допускат нарушения. В тази връзка законът забранява агитация в учреждения, използването на държавен и общински транспорт при кампанията, както и публичен административен ресурс.

          „В тази предизборна ситуация призовавам всички към политическа неутралност, изразена в недопускане на лични и чужди политически пристрастия в работата на държавните служби, които представлявате”, каза г-жа Ерменкова.         

Тя увери присъстващите ръководители и техните представители, че е убедена в техния професионализъм, който е гаранция, че няма да бъдат допуснати нарушения. При съмнения за такива трябва да бъдат подавани сигнали към компетентните органи.

24.09.2014 г.


НАЗНАЧАХА НОВ ЗАМ. ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ В ТЪРГОВИЩЕ

Танер Сабриев Исмаилов е назначен за Зам. областен управител на Търговище. Той е роден на 14.02.1970г. в село Зелена морава. Завършил е аграрна икономика и геодезия. Работил е в Община Омуртаг и частна фирма, занимаваща се с геодезия.

        Исмаилов заема поста на мястото на Фатме Дерели, която беше освободена на 19.09.2014г. с решение на  Министерския съвет.

         В Областната администрация в Търговище предстои назначаването и на втори заместник.

23.09.2013 г.


ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРЕДСТАВИ АКЦЕНТИТЕ В РАБОТАТА СИ

 

            Приемственост в работата и продължаване на добрите инициативи в интерес на гражданите. Този ангажимент пое на първата си пресконференция, която се проведе в четвъртък, новият Областен управител на Търговище г-жа Севда Ерменкова.

         Тя заяви, че в администрацията няма да се правят смени и екипът й трябва да работи спокойно за организацията на изборите и по текущите си задачи.

         Предстои назначаване на нови Зам. Областни управители, чиито имена ще бъдат оповестени в близките дни, като част от политическия кабинет.

         В администрацията са насрочени проверки по изпълнението на обектите от Публичната инвестиционна програма, по която се реализират 17 проекта на общините. Продължава работата и по Национална програма „Сигурност”, където са ангажирани 144 човека по охрана на обществения ред в малките населени места. В ход е поетият ангажимент за процедурата за земите по Параграф 4.

         Акцент в работата на г-жа Ерменкова, освен нормалното провеждане на изборите, ще бъде превенцията срещу наводнения. Предвидени са проверки на потенциално опасните обекти и срещи с отговорните институции на областно ниво.

          Приемните на Областния управител ще продължат да се провеждат всеки понеделник следобед.

          Запазва се и наложената медийна политика за осведомяване на гражданите по актуалните въпроси, с които е ангажирана администрацията и нейното ръководство.

          От страна на администрацията в срещата с медиите взеха участие Гл. секретар Тодорка Танева и директор „Административно и правно обслужване” Йоан Пеев, които отчетоха, че подготовката на изборния процес върви по график.

         На пресконференцията присъства и Зам. Областният управител Фатме Дерели, която пожела успех на г-жа Ерменкова и я увери, че екипът на администрацията е подготвен, отговорен и може да се разчита на работата му. Дерели благодари на колегите си и на медиите за ползотворната работа и пожела всички заедно да продължат да отстояват интересите на жителите на областта.

18.09.2014 г.