Новина: Жена от с. Звездица даде положителна проба за COVID-19
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
петък 26 юни 2020 - 10:25:54

Жена на 53-годишна възраст от с. Звездица, общ. Омуртаг е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище, след като се доказа инфектиране с коронавирус. Към момента състоянието й е сравнително добро и диша самостоятелно.
Заболялата се е завърнала в страната от Белгия на 24.06.2020 г. Заради оплаквания от болка в гърдите и повишена температура, още същия ден постъпва в МБАЛ – Омуртаг. При направен бърз тест за инфектиране с COVID-19 е отчетен положителен резултат. Насочена е за прием в МБАЛ – Търговище. Тук направеният втори бърз тест отново дава положителен резултат. Своевременно е взета проба за PCR-тест, транспортирана за вирусологично изследване в референтна лаборатория в гр. Варна. Резултатът, съобщен в късния следобед на 25.06.2020 г., потвърждава заразяването.
От Белгия към с. Звездица жената е пътувала с микробус заедно с още пет души. Шофьорът и сестрата на заболялата са от с. Звездица, а останалите пътници са жители на гр. Карнобат, гр. Омуртаг и с. Драгановец, общ. Търговище. Своевременно е установена тяхната самоличност, като са им връчени предписания за самоизолация. Днес, 26.06.2020 г., предстои екипи на РЗИ – Търговище да ги посетят, за да наберат проби за PCR-изследване.При прибирането си у дома, заразената жена се е срещнала единствено със своя съпруг, който с личен автомобил я е транспортирал до болницата в Омуртаг. В лечебното заведение е установено, че 53-годишната жена е имала контакт с лекар и медицинска сестра. Предстои да бъдат тествани за заболяването.
Предприети са всички необходими мерки за недопускане разпространението на заразата. Проучването на обстановката продължава.
Настанената в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище 51-годишна жена от с. Буховци, общ. Търговище, заболяла от COVID-19, е дала вече отрицателна проба за вируса и предстои нейното изписване.Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.1168 )