Новина: Денят за безопасност на движението по пътищата се отбелязва в Търговище
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
понеделник 29 юни 2020 - 16:04:07

Областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе гост на демонстративни игри по правилата за движение по пътищата между деца от ДГ №2 „Осми март” – гр. Търговище. Проявата е организирана по повод Деня за безопасност на движението по пътищата, честван днес – 29.06.2020 г. Сред гостите в ДГ „Осми март” бяха още кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров, зам.-кметът г-жа Рая Матева, секретарят на общинската администрация г-жа Христалина Халачева, началникът на РУО – Търговище г-жа Елка Станчева, директорът на ОД МВР – Търговище ст. ком. Николай Ненков и др.
Под надслов „Уча играейки, живея знаейки” премина първия етап от организираните тематични инициативи по случай Деня за пътна безопасност. Възпитаниците на детската градина демонстрираха своите знания по БДП, използвайки детския център за безопасност на движението по пътищата, в двора на ДГ „Осми март”. Във връзка с представянето на децата, областният управител коментира, че придобиването на знания от най-ранна детска възраст способства за възпитанието на ценни социални умения, които да им послужат в процеса на формирането им като участници в движението по пътищата занапред.
През 2019 г. на територията на област Търговище са регистрирани общо 405 пътно-транспортни произшествия с материални щети, 55 от които са тежки. При инциденти на пътя са загинали 18 души, други 62 лица са ранени. От началото на 2020 г. до момента по пътищата на област Търговище са регистрирани 166 ПТП, при които има и 6 загинали.

Съгласно анализа на тежките ПТП в региона, основните причини за настъпването им са превишена и несъобразена с пътните условия скорост, в много от случаите в съчетание с нарушаване правилата за движение от пешеходци и велосипедисти, неправилните маневри, отнемане на предимство и употреба на алкохол. Напоследък често се среща и управление на ППС от неправоспособни водачи.
„Вярвам, че безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност на цялото общество и само чрез съвместна работа можем да постигнем, желаните устойчиви резултати за намаляване на пътно-транспортния травматизъм” – заяви г-н Стайков.
По повод 29 юни, Областна администрация – Търговище изготви тематични стикери, плакати и билбордове, изображенията за които бяха предоставени от ДА „Безопасност на движението по пътищата”. Организирана бе и съвместна акция между служители на МВР и деца от Детско полицейско управление – Търговище за раздаване на стикерите с акцент върху някои от основните аспекти на безопасното поведение на пътя. Г-н Стайков посети и четирите пункта на раздаване на стикерите. Той поощри представителите на Детското полицейско управление и отправи апел за спазване на правилата за движение. „Макар и през миналата година в област Търговище да бяха регистрирани най-малко пътно-транспортни произшествия и най-малко ранени граждани, ние не бива да отклоняваме фокуса на вниманието си от този проблем, а трябва непрекъснато да работим по неговата превенция” – подчерта той. В тази връзка на места с интензивно движение в град Търговище са монтирани и три билборда. А на общинските администрации са предоставени плакати, които да поставят така, че да привличат вниманието както на шофьорите, така и на пешеходците към правилата за безопасно движение по пътищата.Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.1169 )