Новина: Изложбата „АртРозалиада – живописен пир на любовта и виното” гостува в Търговище
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от admin
сряда 15 март 2017 - 20:10:40

Шестото поредно издание на изложбата „АртРозалиада – живописен пир на любовта и виното”, гостува в търговищката Художествена галерия „Никола Маринов“. Творбите, включени в пътуващата експозиция, са дело на студенти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет„Св.Св. Кирил и Методий“. Сред експонатите са и проекти на художници от Македония и Сърбия.

Тематичната изложба бе открита тази вечер в една от залите на галерията. На събитието присъства областният управител на Област Търговище Валери Симеонов.„Идеята за „АртРозалиада“ е инспирирана от вечната връзка между любовта и виното, но и от желанието за оформяне на едно оригинално арт пространство, в което преподаватели и студенти да се изявяват като пълноценни творци“, сподели кураторът на изложбата доц. Владимир Аврамов.

Той обясни и произхода на името АртРозалиада.

„Розалиите са древните тракийски празници на виното, но погледнати в състезателния аспект благородните принципи на олимпийската надпревара. Оттук и играта на думи – от розалии и олимпада се получава розалиада. И за да се осъществи синтезът с изкуството, прибавихме арт”, разказа Аврамов.

Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.246 )