Новина: Областният управител се срещна с партиарха на Българската православна църква Неофит
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
четвъртък 13 септември 2018 - 21:13:54

Днес, 13.09.2018 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. На срещата присъстваха още протоиерей Славчо Проданов, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на общината г-жа Христалина Халачева.
Българската държава и Българската православна църква са единни в убеждението си, че за храмовете трябва да се полагат грижи, защото там вярващите намират утеха от житейските грижи. Това беше общата позиция на патриарха и областния управител. Г-н Стайков увери, че винаги ще оказва съдействие и ще търси начини и средства за ремонт на храмовете в област Търговище, които имат най-належаща нужда от това. Той заяви още, че вече е традиция социално-слаби семейства от областта да бъдат подпомагани с безплатни кръщенета на техните деца.

След Търговище Българският патриарх Неофит и митрополит Йоан отпътуваха за Варна, където в неделя ще присъстват на тържественото честване на 1 125 г. от Първия църковно-народен събор, провел се през 893 г. във Велики Преслав, новата християнска столица на цар Симеон.


Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.674 )