Новина: Областният управител бе гост на празника на БЧК
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
събота 01 декември 2018 - 13:21:35

С концерт Българският червен кръст в Търговище отбеляза 140-та годишнина от основаването на организацията. Събитието се проведе в петък (30.11.2018 г.) в концертната зала на Читалище „Напредък“. Гости бяха областният управител на Търговище г-н Митко Стайков, кметът на града д-р Дарин Димитров, дейци и членове на БЧК, ръководители на институции, граждани и други. По време на концерта гостите бяха поздравени с изпълнения на балет „Галакси“, балетна формация „Търговище“, ДФА „Шарено герданче“, клас по поп пеене към Второ СУ „Проф. Н. Маринов“ и др.
„Ние се гордеем, че именно Българският Червен кръст е най-старото и голямо дружество в България с хуманитарна цел, което посредством своята високоотговорна дейност допринася за утвърждаването на положителния образ на нашата страна. Днес с признателност Ви благодарим и нека и занапред да бъдем заедно в името на доброто и на хуманността“ се казва в поздравителния адрес на областния управител. В него той пожелава на всички членове на БЧК здраве, щастие и ползотворна работа.

На 25 октомври 1878 г. е създадено първото дружество на БЧК и така България става 19-та държава в света с откриване на червенокръстката организация. В Търговище и Омуртаг такова дружество се открива през 1885 г. През същата година е създадена националната организация с председател Митрополит Климент. По-късно се развива и младежкото движение. В област Търговище БЧК обхваща 47 дружества в петте общини, а членовете наброяват над 2 хиляди души.Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.751 )