Новина: Областният управител на Търговище почете паметта на жертвите на „Възродителния процес"
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от admin
събота 19 януари 2019 - 17:50:13

В събота, 19.01.2019 г., котленските села Филаретово и Ябланово отбелязаха 34 години от насилствената смяна на имената на българските турци. На възпоменателния митинг присъстваха областният управител г-н Митко Стайков, областни управители, кметове, народни представители, общински съветници, репресирани от селата и района, жители и др.
Към стотиците участници в митинга се обърнаха много официални лица, сред които и губернаторът на Търговище.


„Ние сме от така наречените смесени региони. Аз съм горд, че ние живеем заедно, разбираме се, посрещаме радостите и скърбите заедно. И това ни отличава. Ние сме от областите, които даваме пример как хора от различните етноси могат да живеят заедно в мир, любов и разбирателство”, заяви областният управител на традиционното възпоменание на пострадалите от насилствената смяна на имената в котленските села.
По традиция бе запален огън в парка в село Ябланово. Паметта на жертвите бе почетена от присъстващите с вой на ръчна сирена и едноминутно мълчание. Венци и цветя бяха поднесени пред двете мемориални чешми в селата.
На 17 януари 1985 година жителите на Ябланово и Филаретово излизат на мирни протести срещу насилствената смяна на имената. На 19 януари силовите структури на тоталитарното държавно управление слагат край на протестите. Всяка година местното население отдава почит към жертвите на януарските събития и на т.нар. "възродителен процес".
Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.786 )