Новина: Областният управител бе гост на концерта по случай Китайската Нова година
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от admin
петък 01 март 2019 - 17:26:47

В четвъртък (28.02.2019 г.) в концертната зала на Читалище „Напредък” се проведе тържествен концерт по повод посрещането на Китайската Нова година „Гуониен” и на пролетния празник „Чундзие”. Гости бяха областният управител на Търговище г-н Митко Стайков, кметът на града д-р Дарин Димитров, евродепутатът Асим Адемов, граждани, приятели и партньори на организаторите. Концертът се организира от Институт „Конфуций” – гр. Велико Търново, Община Търговище, Сдружение „Приятели на Китай” – Търговище и Първо ОУ „Христо Ботев”.
Приветствия към гостите поднесоха кметът на Търговище, доц. Искра Мандова – директор на Институт „Конфуций” и Румен Новаков – председател на Сдружение „Приятели на Китай”.
В традиция се превърна всяка година преподавателите доброволци да представят различни области от далечния и необятен Китай. Своя роден край представи Ли Дзя Хуей.


В програмата със свои изпълнения участваха хор „Родна песен”, танцова формация „Галакси”, балет „Търговище”, балет „Вега” , фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” и др. Акценти в концерта бяха стихове и танци от китайската култура. На сцената бе представен танцът на лъва, който е включен в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Танцът винаги се изпълнява при отбелязването на новата година и при други поводи, защото се смята, че лъвът носи късмет и щастие и предпазва от зли духове.
Сред гостите беше и проф. дпн Пламен Легкоступ – главен съветник в централата на Институт „Конфуций” в Китай и представител на Института към Великотърновския университет. Основан преди 6 години в старопрестолния град, Института е един от 500-те в света, чиято основна цел е разпространяването на китайския език и култура, сътрудничество в областта на образованието, културата и икономиката. В него преподават 18 специалисти доброволци, изпратени от далечен Китай. В Института се провеждат курсове по китайски език и традиционни китайски бойни изкуства.
Освен посрещането на Китайската Нова година с концерта беше отбелязана 5-годишнината от сътрудничеството между Институт „Конфуций” и сдружение „Приятели на Китай”.

Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.817 )