Новина: На Сирни Заговезни областният управител гостува на жителите в село Стража
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от admin
понеделник 11 март 2019 - 11:58:41

Областният управител поздрави присъстващите за празника и както повелява традицията поиска прошка от по-възрастните хора. „Опитваме се наистина да правим добри неща, така че хората да живеят и да се чувстват по-добре в Търговищка област“, заяви губернаторът и пожела на всички да са живи и здрави.
По време на празника в залата на читалището той награди част от победителите в Националния конкурс за кукерска маска и тематична рисунка, организиран от местното читалище. В проявата са се включили 290 участници с 326 произведения на изобразителното и приложното изкуство от София, Бургас, Попово, Шумен, Провадия, Камено и др. градове, както и от много села от страната. Класиралите се на първите три места в двете категории получиха медали и диплом. Бяха връчени още две специални и една поощрителна награда, както и грамоти за некласираните участници.


Част от изработените кукерски маски бяха продадени с благотворителна цел. Събраните средства ще се използват за ремонта на църквата в селото.
Програмата продължи с фолклорни изпълнения на гостуващи състави. Бе спазена традицията за палене на огън на мегдана в селото за здраве и плодородие. Празникът завърши с кръшно право хоро, на което се хванаха и млади, и стари.

Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.823 )