Новина: Областният управител бе гост на проявите за Тодоровден в поповското село Садина
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
събота 16 март 2019 - 18:28:48

Днес, 16.03.2019 г., жителите на поповското село Садина отбелязаха празника Тодоровден. Гости бяха областният управител на Търговище г-н Митко Стайков, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, представители на руското консулство, на Община Попово, кметове от малките населени места в общината и др.
Празникът започна с литургия в храм „Света Троица“. Официалното откриване се проведе на площад „Садинска слава“ с концерт на местни фолклорни състави. Основен акцент в програмата бе възстановка на Освобождението на Садина преди 141 години, която бе дело на Регионален клуб „Традиция“. Своята почит към геройски загиналите присъстващите отдадоха с падане на колене и едноминутно мълчание. Областният управител на Търговище и официалните лица поднесоха венци и цветя пред мемориалния паметник в селото. След това бе представен ритуала по предаване на конската опашка на кмета на Садина.


Празникът продължи с шествие до местността Ак баир, където се проведоха традиционните конски кушии за Тодоровден и награждаването на участниците.

Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.829 )