Новина: Заместник областният управител бе гост на отбелязването на Тодоровден в Търговище
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
събота 16 март 2019 - 21:19:33

Тази събота за поредна година търговищенци отбелязаха един от първите пролетни празници в народния календар Тодоровден. Програмата се проведе на площад „Свобода“, а сред гостите бе заместник областният управител на Търговище г-н Панайот Димитров. Празникът се организира от Община Търговище и имениците, които са и спонсори на празника - Тодор Янакиев, Тошко Райчев и за първа година Тодор Янакиев – младши.
Водосвет за здраве отслужи архиерейски наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов. След това организаторите подариха сувенири на спонсорите и подкови на останалите именици на площада. Децата имаха възможността да се включат в изработването на картички с подкови и детелини на специално обособена маса пред Общината. Акцент на празника бяха конярите, поканени от тримата именици. Спазена бе традицията и за захранване на конете с погача и жито и закичване с кърпи и здравец, а конярите бяха дарени с ризи, за да са живи и здрави.


И тази година по стародавен обичай се проведе измерване на косите в три възрастови групи – до 7 години, от 8 до 14 години и над 14 години. Победителките получиха торти, осигурени от спонсорите на празника.
За настроението на участниците и гостите се погрижи Детска фолклорна школа „Търговище“ с художествен ръководител Орфета Хараланова.Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.830 )