Новина: Областният управител се включи в акция по залесяване по повод Седмицата на гората
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
четвъртък 04 април 2019 - 17:40:00

Днес, 04.04.2019 г., областният управител на Търговище г-н Митко Стайков посети землището на омуртажкото село Панайот Хитово, където се провежда акция по залесяване с фиданки. Поводът за инициативата е провеждането на Седмицата на гората, която преминава под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората”. Дейностите се изпълняват от служители на Държавно горско стопанство „Омуртаг”.
С нови 20 дка ще бъде обновена местността край селото. След това обновяване ще има статут на широколистна гора. Миналата година служителите на горското стопанство са изчистили обекта, който е бил поразен от гъбни патогени. В община Омуртаг дейностите ще обхванат общо 80 дка, на които ще бъдат засадени 49 хил. млади дръвчета. В разговор с областния управител директорът на ДГС „Омуртаг” инж. Красимир Николов уточни, че успоредно със залесяването се извършва и почистване на горските територии.

Лесоустройствената дейност, като основа на организацията на горското стопанство води началото си от 1901 г., когато е създадено първото бюро за измерване на горите. С годините тази дейност се разраства и в началото на 60-те години на миналия век всички гори в България са инвентаризирани, картирани и измерени. Така се полага трудното начало за възстановяването на горите и борбата срещу незаконното им изсичане и разпродаване.











Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.844 )