Дата / Час


неделя 06 септември 2020 - 17:34:02
изглед за печат
Нови три случая на COVID-19 са регистрирани в област Търговище през последното денонощие. И тримата новозаразени са жители на община Омуртаг.
COVID-инфектиране е установено при жена на 58 г., приета с пневмония във Второ вътрешно отделение на МБАЛ-Търговище. След получаване на положителния резултат пациентката, която към момента е в задоволително общо състояние, е приведена за лечение в Инфекциозно отделение на областната болница. Контактен у дома й е единствено нейният съпруг.

Мъж на 60 г., приет за интервенция в отделението по хирургия, също е дал положителна проба за коронавирус. При получаване на вирусологичния резултат, пациентът е насочен за хоспитализация в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище, но писмено декларира своя отказ от настаняване и е освободен с предписание за домашна изолация. Като контактни на заболелия са установени две лица - неговите съпруга и снаха.[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

събота 05 септември 2020 - 15:07:21
изглед за печат
Жена на 70 г. от гр. Попово и мъж на 42 г. от с. Дългач, общ. Търговище са диагностицирани с коронавирус. И двамата са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище вчера, 04.09.2020 г. Направените им PCR- изследвания потвърждават COVID-инфекцията.
Новодиагностицираната жена е съпруга на 74-годишния мъж, за чието заболяване съобщихме вчера. Пациентката е в задоволително общо здравословно състояние. Единствен контактен в дома й е синът им, който е поставен под домашна карантина, считано от 04.09.2020 г.
Новорегистрираният мъж от с. Дългач е несемеен, пенсиониран с решение на ТЕЛК. Заболелият се чувствал отпаднал, като периодично установявал повишена температура в последните десетина дни. Не е потърсил медицинска помощ до вчера, когато се среща с личния си лекар. Насочен е за преглед при инфекционист, а в последствие е и хоспитализиран.
На контактните му родители са връчени предписания за спазване на 14-дневна карантина.
Областна администрация Търговище

събота 05 септември 2020 - 11:55:16
изглед за печат
Днес, 05.09.2019 г., заместник областният управител на област Търговище г-н Панайот Димитров бе сред официалните гости на честването, по повод 135-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, организирано при Войнишкия паметник в гр. Търговище. Г-н Димитров лично поднесе венец в знак на вечна памет в основата на паметника.
Тук директорът на Регионален исторически музей - Търговище г-жа Магдалена Жечева изтъкна значимостта на датата 6-ти септември 1885 г. в историческия календар на днешна България. Датата, когато несправедлово разделената тогава българска държава съумява да защити правото си на единение.
Под звуците на военни маршове, присъстващите местни управници и признателни граждани поднесоха венци и цветя в знак на почит към знайните и незнайни българи, загубили живота си по бойните полета на страната ни.
Сред официалните лица, склонили глава пред паметта геройски загиналите, бяха още председателят на Общинския съвет в Търговище г-жа Емине Якубова, секретарят на Община Търговище г-жа Христалина Халачева, представители на общинското ръководство, на партийни структури, на пенсионерски клубове, ръководители на местни институции и ведомства.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 04 септември 2020 - 13:36:38
изглед за печат
Заседание на Областния координационен щаб за борба с коронавируса в Търговище се проведе днес, 04.09.2020 г. То бе ръководено от областния управител на област Търговище г-н Митко Стайков, който е и председател на Щаба.
След гласуване членовете на Областния координационен щаб единодушно приеха План за действие при възникване на епидемичен взрив от COVID-19 в социални и интегрирани здравно-социални центрове за резидентна грижа в област Търговище, както и мерки, гарантиращи живота и здравето на всички участници в изборния процес при частичните избори, които ще се проведат на 27.09.2020 г.
Планът за действие при възникване на епидемичен взрив в социалните и резидентни услуги, в които се полагат 24-часови грижи, бе представен от г-жа Десимира Василева – секретар на Областния координационен щаб. Подобен тип заведения има в три от петте общини на областта, както следва: Търговище, Попово и Опака. В общините Омуртаг и Антоново социалните услуги не осигуряват денонощна грижа. Г-жа Василева докладва, че в структурите се спазват всички регламентирани от здравното министерство нормативи за лична хигиена, безопасност и недопускане на COVID-19 инфекцията.
Специални мерки ще бъдат предприети и по отношение опазване здравето и живота на членовете на СИК и имащите право на глас жители на населените места, в които ще се проведат частични избори на 27.09.2020 г. Бе решено телесната температура на гласоподавателите да бъде измервана преди влизане в съответната избирателна секция, а при влизане в помещението да имат предоставена възможност за дезинфекция на ръцете.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

сряда 02 септември 2020 - 17:25:28
изглед за печат
Два нови случая на COVID-19 са регистрирани днес, 02.09.2020 г., в област Търговище.

В Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище е настанена жена на 70 г. от с. Висок, общ. Омуртаг. Пациентката се е оплаквала от умора и обща отпадналост от около седмица. На 31.08.2020 г. е потърсила личния си лекар, който й назначава симптоматична терапия, графия на белите дробове и бърз тест за COVID-19. Тестът отразява положителен резултат, доказана е и пневмония. Същият ден й е взета проба и за вирусологично изследване. PCR-тестът потвърждава инфектирането.

Установени са домашните й контактни лица - нейният съпруг и техният син. И на двамата са връчени предписания за спазване на 14-дневна карантина.
Вторият случай от днес е в гр. Попово. Заболяла е жена на 36 г., работеща в шивашкия цех, четирима служители на който бяха диагностицирани с COVID-19 в периода 25-26.08.2020 г. Същата е била на работа до 28.08.2020 г., след което всички работници в цеха бяха освободени за ползване на годишен отпуск в срок до 15.09.2020 г.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

вторник 01 септември 2020 - 15:26:40
изглед за печат
Национален фонд "Култура" обявява конкурс по програма "ЕДНОГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА ПОДКРЕПА НА ЧАСТНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ИЗКУСТВАТА" 2020.
Основната цел на програмата е осигуряване на финансово подпомагане за физически лица, включително еднолични търговци, за създаване, провеждане и/или разпространение на културни продукти/услуги; подкрепа за поддържане на творческия потенциал на индивидуалните артисти; осигуряването на достъп на аудиторията до създадените артистични продукти. Сред специфичните цели на програмата са и подпомагане за популяризиране на българско изкуство и култура пред широка публика (включително международна) по достъпен, ангажиращ и интерактивен начин, както и устойчиво присъствие артисти в местни, национални и международни платформи за разпространение.
Конкурсът се реализира в три направления, както следва:
* Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата
Срок за кандидатстване: 18.08.2020 (11:00) - 24.09.2020 (15:00)
Допустими кандидати: Юридически лица
Едногодишна програма за стратегическо финансиране на организационни и програмни разходи в подкрепа на независими и частни български организации с активна дейност в сферата на културата.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

вторник 01 септември 2020 - 09:58:45
изглед за печат
Днес, 01.09.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе официален гост на тържественото откриване на учебната 2020/2021 година в Спортно училище „Никола Симов” в гр. Търговище.
Г-н Стайков пожела здраве и успехи на всички ученици, на техните родители, преподаватели и треньори. В своето изказване той подчерта готовността си да съдейства за подобряване на спортно-техническата и материалната база в училището. „Наша отговорност е да създаваме по-добри условия, при които да се обучават, да тренират и да израстват като шампиони възпитаниците на Спортно училище „Никола Симов”. Нека Вашето училище бъде образец за качествено образование. Нека има повече ученици, повече първенци, които да прославят Търговище и България” – каза в обръщението си областният управител.
С приветствени думи към всички присъстващи се обърна и директорът на учебното заведение г-жа Надежда Коева. Тя отбеляза, че в летоброенето на СУ „Никола Симов” днес започва 35-тата учебна година – година на предизвикателства, които ще трябва да бъдат преодолявани с общи усилия, хъс и много работа. Г-жа Коева благодари на учениците и техните родители за доверието, което са гласували към колектива на Спортното училище в Търговище, по отношение на своето образование и личностно израстване. Пред педагогическия екип тя изтъкна: „Наше призвание е да съхраним ентусиазма, вечния стремеж на младостта към знание и спортна слава и да го допълним с мъдрост! Дерзайте!”

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище
Отиди на страница  1 2 3 [4] 5 ... 173 174 175

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище