Дата / Час


вторник 05 ноември 2019 - 14:25:26
изглед за печат
Днес, 05.11.2019 г., областният управител г-н Митко Стайков ръководи заседанието на Областната епизоотична комисия, във връзка с болестта Африканска чума по свинете (АЧС).
Д-р Анелия Цонева – директор на ОДБХ Търговище докладва, че през последните две седмици в страната са обявени 7 огнища на болеста Африканска чума по свинете, от които едно огнище сред Източнобалканската порода свине в област Бургас, останалите случаи са при диви свине в областите Велико Търново, Смолян, Ловеч и Монтана. Обстановката в област Търговище е спокойна, няма регистрирани нови огнища на АЧС.
Инж. Надя Тодорова – зам.-директор на ДГС Търговище отчете, че съгласно заповедта на министъра на земеделието, храните и горите на 03.11.2019 г. е изтекъл срока, забраняващ достъпа на външни лица до инфектираната зона в местността „Парка“, в която беше обявено огнище на АЧС. ДГС – Търговище са информирали РДГ – Шумен за резултатите от претърсванията в инфектираната зона, не са открити други умрели свине, което означава премахване на забраната и отваряне на местността за туристи и лов.
Инж. Будаков – представител на РДГ Шумен докладва, че популацията на диви свине е намаляла,отстрелът на диви свине е повишен значително като за последната седмица са отстреляни 123 животни.
Съгласно указания на Министерството на земеделието, храните и горите, заседанията на Областната епизоотична комисия ще се провеждат веднъж месечно, ако няма констатиран случай на Африканска чума по свинете.

Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище