Дата / Час


вторник 27 октомври 2020 - 15:23:25
изглед за печат
27 са новите случаи на COVID-19 в област Търговище, регистрирани в Националната информационна система днес, 27.10.2020 г. През последното денонощие наличието на коронавирусна инфекция е доказано при 16 лица от община Търговище, 6 лица от община Попово, 4 – в община Омуртаг и 1 в община Опака. Така общият брой на диагностицираните в област Търговище става 857.

Осем души от новопотвърдените заболели са настанени за лечение в болнични заведения, а останалите 19 инфектирани са насочени за домашно лечение и карантина.

Сред най-близките контактни лица на новите диагностицирани има две паралелки ученици от различни училища в гр. Търговище, група деца от детска градина и ученици в целодневна форма на обучение в населени места на територията на община Търговище. За периода на изолация образователният процес за карантинираните паралелки ще се осъществява в електронна среда от разстояние.

През последното денонощие в област Търговище с регистрирани два смъртни случая, вследствие на COVID-19. В болнични заведения са починали жена на 82 г. от гр. Търговище и жена на 52 г. от с. Горско Абланово, община Опака.

Областна администрация Търговище

понеделник 26 октомври 2020 - 19:46:30
изглед за печат
В област Търговище са регистрирани нови 25 случая на коронавирус през последното денонощие. С тях общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на областта става 830.

16 лица са дали положителни проби за COVID-19 в община Търговище. В община Омуртаг новозаболели са 2 лица, в община Попово - 7 лица. Всички новодиагностицирани са поставени под домашна карантина, с изключение на един инфектиран, който е настанен за лечение в болнично заведение.

Новите случаи в община Попово са регистрирани в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Медовина. Сред тях са петима от потребителите на социалната услуга и двама души от персонала. Всички са карантинирани на място в Дома, като са изолирани в самостоятелни стаи, съгласно разпоредбите на здравното министерство.

Към днешна дата в област Търговище под карантина са поставени 952 лица, в това число
526 лица с положителни резултати за коронавирус и 426 лица, които са контактни на заразени.

Областна администрация Търговище

неделя 25 октомври 2020 - 16:20:38
изглед за печат
През последното денонощие са доказани нови 39 случая на коронавирус сред жители на област Търговище. Така към 25.10.2020 г. общият брой на диагностицираните вече е 805.

Новите случаи на заболяването са регистрирани в три от петте общини на областта. В община Търговище положителни проби за PCR-изследване са дали 23 лица, в община Попово - 15 и в община Опака - 1. От тях 12 души са хоспитализирани в болнични заведения, а останалите 27 души са поставени под домашна карантина.

Сред установените контактни лица на новодиагностицираните с OVID-19 жители на област Търговище има и двама учители, както и осем деца в ученическа възраст.

В МБАЛ-Търговище е починала жена на 67 г. от гр. Търговище, чийто PCR-тест се е позитивирал след смъртта й.

Областна администрация Търговище

събота 24 октомври 2020 - 18:18:26
изглед за печат
В област Търговище са регистрирани нови 38 случая на коронавирус през последното денонощие. С тях общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на областта става 766.

23 лица са дали положителни проби за COVID-19 в община Търговище. В община Омуртаг новозаболели са 11 лица, в община Попово - 3 лица и 1 лице в община Антоново. Хоспитализирани са 8 от диагностицираните, а останалите 30 души са поставени под домашна карантина.

През последните 24 часа в област Търговище са регистрирани два смъртни случая, вследствие на COVID-19. Починали са мъж на 63 г. от гр. Попово и жена на 73 г. от гр. Търговище. И двамата са били хоспитализирани.

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ. В срок до 12 ч. на 25.10.2020 г. четирите лечебни

заведения за болнична помощ следва да приведат не по-малко от 10% от болничните легла за лечение на диагностицирани с COVID-19 пациенти.

Областна администрация Търговище

петък 23 октомври 2020 - 15:34:44
изглед за печат
Нови 70 случая на COVID-19 са регистрирани в област Търговище през последното денонощие. Така общият брой на диагностицираните с коронавирус е 728.

В община Търговище са установени 52 случая на заболяването. В община Омуртаг новодиагностицирани са 11 лица, в община Попово - 4 лица и 3 лица в община Опака.

В болнични заведения са настанени 10 души, а останалите 60 лица са насочени за домашно лечение и карантина. В община Попово 6 деца, посещаващи детска ясла, са поставени под домашна карантина, като контактни на медицинска сестра от яслата.

Информация за новите случаи е подадена до личните лекари на заразените и контактните лица, до работодателите на работещите, както и до директорите на детските и учебни заведения, в които се учат и посещават контактните лица. Епидемиологичните проучвания продължават.

Областна администрация Търговище

петък 23 октомври 2020 - 14:29:47
изглед за печат
Днес, 23.10.2020 г., се проведе извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19, ръководено от областния управител на област Търговище и председател на Щаба г-н Митко Стайков. Същото бе организирано, предвид трайната нарастваща заболеваемост в областта.

„Време е да концентрираме усилията си, за да бъде създадена стройна организация по превенция и контрол на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в нашата област” – заяви г-н Стайков. Той обясни, акцентът на днешното заседание е да се вземат допълнителни противоепидемични мерки. Членовете на Областния координационен щаб гласуваха и с пълно мнозинство подкрепиха общо 5 (пет) решения, с цел опазване живота и здравето на жителите на областта.

Членовете на Щаба взеха решение да бъде наложена забрана за работа на всички дискотеки, нощни и увеселителни заведения за срок от 10 дни. За същия период се забранява провеждането на семейни и фирмени тържества и масови мероприятия на закрито.

Кафенета и ресторанти следва да работят при стриктно спазване заповедите на здравния министър, при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта.

Другите важни решения на Областния координационен щаб определят въвеждането на пропускателен режим в обектите от търговската мрежа и завишаване контрола от страна на всички институции, по отношение спазване на мерките за лична безопасност, дезинфекционен режим и социална дистанция.

По време на заседанието г-н Стайков изложи актуални данни за епидемичната обстановка в областта. Към днешна дата общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на област Търговище е 728. Новозаразени през последното денонощие са 70 лица. Хоспитализирани в болничните заведения в областта са 94 души, разпределени както следва: МБАЛ-Търговище – 61 лица, МБАЛ-Омуртаг – 21 лица и МБАЛ-Попово – 12 лица. На домашно лечение са поставени 397 души. Излекувани към този момент са 205 човека. За съжаление, починали са вече 32 лица.Главният секретар на РЗИ – Търговище д-р Марин Йовов коментира ситуацията и подчерта, че новите случаи се движат във възходяща градация, което е притеснително за всички. Той запозна присъстващите с последните заповеди на министъра на здравеопазването, които ясно регламентират мерките за ограничаване разпространението на заразата и правомощията, с които всяка контролираща организация разполага.

С цел създаване на алгоритъм за действие в образователната система на територията на област Търговище бе взето решение да се продължи организирането на ежедневно систематизиране на обобщени данни, по отношение на отсъстващите ученици и педагогически специалисти, както и да се даде възможност началникът на РУО – Търговище да представя предложение до министъра на образованието и науката за преминаване до 10 дни на обучение от разстояние в електронна среда за ученици от V до VII/XII клас във всяко учебно заведение, за което има постъпил доклад от директора на училището за отсъстващи над 20% от общия брой ученици и педагогически специалисти.В тази връзка, г-жа Елка Станчева, началник на РУО – Търговище, докладва, че към момента двете средни училища в гр. Търговище са преобразували образователния процес за учениците от V до XII клас в електронна среда от разстояние, поради висок процент отсъстващи учители и ученици. По нейни думи, в област Търговище болни, карантинирани или с грипоподобни симптоми са общо 1 606 ученици (15.62%) от общо 10 280 учащи. Общият брой на работещите в учебните заведения на територията на областта педагогически специалисти са 1 228, като отсъстващи са 151 души, което се равнява на 12.30%. Към днешна дата под карантина са поставени 11 паралелки в различни училища. Към момента препоръките на Министерството на образованието и науката са за запазване на присъствената форма на обучение за учениците от първи до четвърти клас, допълни още тя.Представители на трите многопрофилни болници за активно лечение на територията на област Търговище – в Търговище, Попово и Омуртаг, коментираха, че медицинския персонал работи отговорно, но вече се наблюдава натрупване на умора.

Членовете на ОКЩ се обединиха около тезата, че е изключително важно да се работи непрекъснато и във взаимопомощ, за да се избегне допълнително влошаване на епидемичната картина в региона.

Веднага след приключване заседанието на Областния координационен щаб г-н Митко Стайков издаде Заповед № 395/23.10.2020 г., която регламентира взетите решения. Същите влизат в сила днес – 23.10.2020 г. и ще бъдат актуални в срок до 02.11.2020 г.
Областна администрация Търговище

петък 23 октомври 2020 - 12:51:44
изглед за печат
Вчера, 22.10.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе на официална визита в гр. Одрин, Република Турция. Основната цел на посещението бе подписването на Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация на област Търговище и Областна управа на област Одрин, Република Турция. В тази връзка г-н Стайков, придружаван от районния мюфтия на Търговище г-н Назиф Расимов, се срещна с областния управител на област Одрин г-н Екрем Джаналп.

Полагайки подписите си под декларацията , областните управители на област Търговище и област Одрин се договориха да съдействат за укрепване на международните връзки и осъществяване на съвместни дейности, като за целта бъдат водещи фигури както по отношение на обмен на информация между двете областни управи и контакти между различните отдели на администрациите им, така и между предприятия, културни, научни, спортни, художествени и други обществени и творчески организации в двата района.

Г-н Митко Стайков изтъкна пред домакина на срещата г-н Джаналп, че в област Търговище се поддържа на високо равнище междуетническата толерантност, с цел подпомагане на всеки гражданин на региона. Той коментира, че с подписването на настоящия документ, се създават добри предпоставки за укрепване на връзките между областните управи в двата района в сферата на икономиката, развитието на малките и средните предприятия в общините и регионите и участие в програми с държавни и частни инвестиции във всички области,-култура,спорт,туризъм,образование,междурегионално сътрудничество и опазване на околната среда.

Декларацията за сътрудничество и съвместна дейност влезе в сила в момента на с подписването й.

В знак на уважение г-н Стайков връчи на областния управител на Одрин Плакета на Областна администрация – Търговище и му подари картина на „Хаджиангеловата къща”, както и рекламни брошури за културно-историческите обекти в Търговище и областта.

По време на посещението в гр. Одрин г-н Митко Стайков проведе работна среща и с генералния консул на Република България в Турция г-н Борислав Димитров, с когото бяха дискутирани възможностите за съдействие от страна на мисията ни в Одрин по отношение развитието на икономически и културни взаимоотношения. По-късно посетиха трите емблематични за града и най-посещавани културно-исторически обекти - българската църква „Св. Георги Победоносец”, джамията „Селимийе” и Музеят на здравето и лечението чрез музика .Областна администрация Търговище
Отиди на страница  [1] 2 3 ... 178 179 180

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище