Дата / Час


сряда 29 юли 2020 - 19:36:31
изглед за печат
Три нови случая на инфектирани с коронавирус жители на област Търговище са регистрирани днес, 29.07.2020 г., след потвърждаване на заболяването от вирусологичната лаборатория на МБАЛ-Разград. Новозаразените са жители на различни населени места в община Попово, хоспитализирани са в МБАЛ-Попово с характерна за COVID-19 симптоматика.

Наличие на коронавирусната инфекция е доказано при жена на 77 г. от с. Кардам, настанена за лечение в Отделението по нервни болести на 28.07.2020 г. Установени са общо 12 контактни лица в Отделението, сред които 11 души медицински персонал и 1 пациент. Има и един контактен от семейството.
Останалите двама заразени са пациенти на Вътрешно отделение на МБАЛ-Попово - жена на 65 г. от общинския център и мъж на 56 г. от с. Светлен. И двамата са хоспитализирани на 28.07.2020 г. за лечение на пневмония, като са имали и повишена температура. Като контактни лица са установени един от домашните близки на заразената жена, който не работи, както и едно лице от медицинския персонал, трима домашни контактни и един колега на 56-годишния мъж от с. Светлен.

Веднага след получаване на положителните резултати, тримата новозаразени са изолирани в самостоятелни стаи в обособеното отделение за лечение на пациенти с COVID-19.


Персоналът във Вътрешно отделение на МБАЛ-Попово е ползвал лични предпазни средства, поради което не се налага предприемане на допълнителни противоепидемични мерки.

Издадено е предписание за карантина на Отделението по нервни болести до излизане на резултатите от PCR-тестуването на контактните медици и пациент.

Предприети са действия по издирване и връчване на предписания за самоизолация на общо 7 контактни лица и тяхното изследване с PCR-тест.
Заболелите не са напускали страната, не съобщават и за контакт със заразени или карантинирани лица.

Епидемиологичното проучване продължава

Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище