Дата / Час


петък 23 октомври 2020 - 11:51:44
изглед за печат
Вчера, 22.10.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе на официална визита в гр. Одрин, Република Турция. Основната цел на посещението бе подписването на Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация на област Търговище и Областна управа на област Одрин, Република Турция. В тази връзка г-н Стайков, придружаван от районния мюфтия на Търговище г-н Назиф Расимов, се срещна с областния управител на област Одрин г-н Екрем Джаналп.

Полагайки подписите си под декларацията , областните управители на област Търговище и област Одрин се договориха да съдействат за укрепване на международните връзки и осъществяване на съвместни дейности, като за целта бъдат водещи фигури както по отношение на обмен на информация между двете областни управи и контакти между различните отдели на администрациите им, така и между предприятия, културни, научни, спортни, художествени и други обществени и творчески организации в двата района.

Г-н Митко Стайков изтъкна пред домакина на срещата г-н Джаналп, че в област Търговище се поддържа на високо равнище междуетническата толерантност, с цел подпомагане на всеки гражданин на региона. Той коментира, че с подписването на настоящия документ, се създават добри предпоставки за укрепване на връзките между областните управи в двата района в сферата на икономиката, развитието на малките и средните предприятия в общините и регионите и участие в програми с държавни и частни инвестиции във всички области,-култура,спорт,туризъм,образование,междурегионално сътрудничество и опазване на околната среда.

Декларацията за сътрудничество и съвместна дейност влезе в сила в момента на с подписването й.

В знак на уважение г-н Стайков връчи на областния управител на Одрин Плакета на Областна администрация – Търговище и му подари картина на „Хаджиангеловата къща”, както и рекламни брошури за културно-историческите обекти в Търговище и областта.

По време на посещението в гр. Одрин г-н Митко Стайков проведе работна среща и с генералния консул на Република България в Турция г-н Борислав Димитров, с когото бяха дискутирани възможностите за съдействие от страна на мисията ни в Одрин по отношение развитието на икономически и културни взаимоотношения. По-късно посетиха трите емблематични за града и най-посещавани културно-исторически обекти - българската църква „Св. Георги Победоносец”, джамията „Селимийе” и Музеят на здравето и лечението чрез музика .

Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище