Дата / Час


понеделник 21 декември 2020 - 16:01:32
изглед за печат
Днес, 21.12.2020 г., министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов бяха на официално посещение в завод „Терем – Хан Крум” в гр. Търговище. Тук те се запознаха с възможностите за осъществяване на инвестиционния проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски“. В Търговище премиерът Борисов и министър Каракачанов бяха придружавани от генерал-майор Михаил Попов - командир на Сухопътните войски и началникът на отбраната на Р България адмирал Емил Ефтимов. Във Военния завод те бяха посрещнати от областния управител на област Търговище г-н Митко Стайков и изпълнителния директор на „Терем-Холдинг” ЕАД г-н Иван Досков.

Договорът за модернизация на танковете бе подписан през миналата седмица между вицепремиерът Красимир Каракачанов и г-н Иван Досков. Проектът предвижда дейности по модернизация на 44 танка Т-72 и три командно-щабни машини МТ-ЛБ У за нуждите на Сухопътните войски. Контрактът е сключен за срок от 2 години.

„Реализацията на този проект ще позволи придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности на армията ни. Проектът е пряко свързан с концепцията за изграждане на отбранителна способност на декларираната в НАТО бригада от „тежък“ тип” – заяви в Търговище премиерът Бойко Борисов. С модернизацията на танковете Т-72 влагаме средства и в българската индустрия, каза още той.

„Предстои да има още доста работа, с която да се натовари „Терем – Хан Крум” - Търговище. Допълнително гарантираме и заетост за две години за работещите тук. Ако съумеем да изпълним да направим модернизация на техническото оборудване на завода, те ще станат още по-конкурентоспособни и ще могат да заемат подобни мащабни проекти и за напред” – коментира на брифинг пред журналисти областният управител г-н Митко Стайков.

Изпълнителният директор на холдинга г-н Иван Досев представи прототипът за модернизация на танковете, при който се подменят приборите за наблюдение, интегрира се нова система за управление на огъня, както и сателитна връзка. „Това ще увеличи значително бойните възможности на танковете Т-72” – изтъкна г-н Досев и благодари за осигурената възможност за работа и заетост на над 200 души, работещи в завода в Търговище. Той изрази и надежда това да е само първи етап от модернизацията на танкове от въоръжението на Българската армия, а в бъдеще и всички танкове да претърпят подобно обновяване в заводите на холдинга.


Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище