Дата / Час


петък 19 април 2019 - 16:36:43
изглед за печат
Днес, 19.04.2019г., областният управител на Търговище г-н Митко Стайков заедно със заместник-министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова наградиха по-бедителите на втората Детска олимпиада по безопасност на движението „Уча играейки – живея знаейки“. Събитието се проведе в двора на Детска градина "Осми март", където има открит детски Център по безопасност на движението с уникална светофарна уредба, създадена с най-новите технологии в съвременната електроника. Центърът пресъздава реална градска среда, на която децата показаха уменията си за избор на безопасен път, познаване на основните правила за движение по пътищата - пресичане на кръстовища, движение по велоалея и шофиране на автомобили. Организатор на събитието е детската градина, а съорганизатори са Регионалното управление на образованието и Община Търговище.
В олимпиадата участваха деца от подготвителните групи от детските градини, ученици от начален етап от училищата в областта и страната. Те се състезаваха в три категории. В първата категория “Изобразителна дейност” се включиха близо 1 200 деца от 102 детски градини, от подготвителни групи в училище и ученици от I до IV клас от 345 училища от цялата страна. Във втората категория „Музикално-артистична изява” се представиха около 140 деца с песни, стихотворения, етюди и сценки. Близо 100 деца от 16 детски градини в третата категория “Игри по безопасност на движението” показаха отговорност, толерантност, загриженост към собствения живот и този на другите участници в движението. При проведените игри децата демонстрираха уменията си за избор на безопасен път, познаване на основните правила за пресичане на кръстовища от пешеходци, велосипедисти и водачи на автомобили.
„Благодаря Ви,че бяхте гости на Търговище и се насладихте заедно с нас на една незаб-равима и единствена по рода си олимпиада в България. Тя се провежда за втора поред-на година и ще се превърне в традиция, защото нашите деца имат нужда от такива про-яви“, заяви областният управител по време на олимпиадата.
Заместник-министър Михайлова подчерта, че темата за безопасността на движението е важна от най-ранна детска възраст и всяка една детска градина и училище трябва да разполагат с такива условия за обучение на децата по безопасност на движението, за да може в бъдеще те да умеят да пазят не само себе си, но и хората около тях.
Всички участници бяха наградени от зам.-министъра Таня Михайлова, областния упра-вител Митко Стайков, заместник-кмета Емине Якубова, секретаря на Община Търго-вище Христалина Халачева и началника на РУО - Търговище Елка Станчева с купи, медали, плакети, грамоти, детски игри и др. Купата на олимпиадата спечели Детска градина „Славейче“ – гр. Айтос, а голямата награда – детски велосипед, завоюва отбо-рът на ДГ „Маргаритка“ – гр. Варна.

Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище