Дата / Час


понеделник 27 януари 2020 - 15:25:57
изглед за печат
Днес, 27.01.2020 г., се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в област Търговище. Заседанието се ръководи от г-н Панайот Димитров – заместник областен управител. Заседанието се свика във връзка със Заповед на Изпълнителния директор на БАБХ за незабавно привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в страната по отношение на болестта Инфлуенца по птиците (птичи грип).
Д-р Зафиров – представител на ОДБХ Търговище, информира присъстващите, че към настоящия момент в страната ни болестта още не е констатирана и допълни, че целта на днешното заседание е набелязване на превантивни мерки. За разлика от болестта Африканска чума по свинете, Инфлуенца по птиците поразява и хората. Предава се чрез изпражненията на птиците, затова е важно стопаните да спазват отлична хигиена. Необходимо е също така старателно да се измиват птичите яйца преди да се приберат за съхранение или консумация.
Г-н Будаков уведоми комисията, че Регионалната дирекция по горите – Шумен са изготвили и изпратили писмо до всички ловни сдружения на територията на област Търговище с мерки за предпазване и предотвратяване навлизането на болестта.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище