Новина: Министър Костадин Ангелов в Търговище: Няма недостиг на легла, медицински персонал, лични предпазни средства и дезинфектанти
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от admin
събота 17 октомври 2020 - 19:23:20

Днес, 17.10.2020 г., на работна визита в област Търговище бе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Целта на посещението бе да се запознае със създадената организация за управление и ограничаване разпространението на COVID-19.

Заедно с областния управител на област Търговище г-н Митко Стайков и кмета на Община Търговище д-р Дарин Димитров, министърът посети МБАЛ – Търговище и проведе конструктивен разговор с ръководството на болницата. След това бе направена и инспекция на създадената в лечебното заведение организация по овладяване на усложнената епидемична обстановка. Той проведе работна среща в Регионалната здравна инспекция и участва в заседание на Областния кризисен щаб за борба с разпространението на COVID-19.

„От всичко, което видях на място и поисках като информация, мога да заявя, че организацията в областта е на ниво и няма място за притеснения“, заяви министър Ангелов. От началото на пандемията общият брой на случаите на COVID-19 в област Търговище е 469, активни са 302, хоспитализираните пациенти са 79, а карантинирани са 385 граждани.

Болничните легла в областта са 94, от тях заети са 79. В МБАЛ - Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и 55 легла за консервативно лечение – 42 във Второ вътрешно отделение и 13 в Инфекциозно отделение. Хоспитализирани са 49 лица. При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла, заяви след обстойно разглеждане на обстановката министър Ангелов. Има възможност 10 легла да бъдат обособени на територията на Отделението по урология, чиято дейност ще се измести в Отделението по хирургия, и други 10 в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити допълнително 28 легла, а на територията на Детско психиатрично отделение – 10. По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в многопрофилните болници в Омуртаг и в Попово.В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента са 28 медицински служители. „Към настоящия момент няма недостиг на легла и медицински персонал. Болничните заведения разполагат с консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства, при необходимост нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб“, категоричен бе проф. Ангелов.

По отношение разпространението на коронавирусната инфекция в образователната система, проф. Костадин Ангелов обобщи, че на територията на област Търговище към момента има 27 учители, инфектирани с коронавирус, което се равнява на 9.2% от общия брой на педагогическите специалисти в региона. Хоспитализирани са двама, на домашно лечение - 24, един е починал. Положителни за COVID-19 са 12 ученици (12.15%), като всички са без симптоми. Под карантина са поставени общо 14 паралелки (1.8%), с 295 ученици в тях. Общият брой на учениците в област Търговище е 10 280.

Областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе домакин на среща между министър Костадин Ангелов и областните управители на областите Шумен и Варна и заместник областния управител на област Разград. Акцент бе разпространението на COVID-19 в региона и възможностите за сътрудничество между отделните области в ситуация на повишена заболеваемост. В тази връзка проф. Костадин Ангелов заяви на брифинг пред журналисти, че Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR-тестове в МБАЛ - Търговище и в МБАЛ - Шумен. Това е изключително важно за нас – заяви г-н Митко Стайков. Така ще имаме възможност да намалим времето за получаване на резултатите, както и разходите за транспорт, които ежедневно генерират болничните заведения и Здравната инспекция в Търговище, допълни още той.

„Мога да ви уверя, че правим всичко възможно. Осигурили сме финансов ресурс, леглова база, логистика. Но по отношение на самодисциплина и отговорност няма как да го направим със заповед към всеки един гражданин. Нека ежедневно да напомняме да се спазват мерките. Само по този начин ще ограничим разпространението на заразата. До преди 4 месеца нямаше нито един случай на COVID-19 в Търговище, защото тогава хората спазваха мерките. Сега, обаче, резултатът от неглижирането им е налице“, посочи пред представителите на медиите областният управител на Търговище. По негови думи, само за три дни междуинституционални мобилни екипи са извършили 175 проверки в обекти с обществено предназначение, като установените нарушения са относно неправилно носене на предпазни маски и неспазване на социална дистанция. Към момента са направени 15 предписания, при повторни нарушения ще се налагат и административни санкции.

В Търговище министър Ангелов благодари на всички, които спазват мерките и апелира да не се подценява епидемията. „Трябва да свикнем да живеем с нея, но трябва да бъдем разумни, отговорни и дисциплинирани – да носим маски на закрито и да спазваме дистанция. Въпрос на разум е! Не си носете маските като украшение. Те помагат! Ако се спазват всички ограничения, очакваме с 30% по-ниска заболеваемост", коментира в заключение здравният министър.


Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.1266 )