Новина: Политическите партии и коалиции постигнаха съгласие за състава на РИК-Търговище
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от admin
неделя 19 септември 2021 - 13:54:02

Днес, 19.09.2021 г., в пресцентъра на Областна администрация – Търговище се провоха консултациите за определяне състава на районната избирателна комисия за изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за народни представители в 47 НС, които ще се проведат на 14 ноември 2021 г. Домакин на консултациите бе областният управител Станимир Парашкевов. В дискусията участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции и длъжностни лица от Областна администрация - Търговище.

В своето експозе г-н Парашкевов запозна присъстващите с основните положения, посочени в Изборния кодекс и решенията на ЦИК, отнасящи се до назначаването на РИК.

Районната избирателна комисия – Търговище е 13-членна, в това число председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. По трима представители в РИК имат ПП „Има такъв народ“ и коалиция ГЕРБ-СДС. С по двама представители са коалиция „БСП за България”, коалиция „Демократична България – обединение” и ПП ДПС. Коалиция „Изправи се! Мутри


Предложение за заемане на председателското място отправиха единство от коалиция „БСП за България“, като пожелаха поста да заеме отново адвокатът Диана Игнатова. За заместник-председатели бяха предложени Добри Ковачев (ПП „Има такъв народ“) и Тодор Тодоров (коалиция ГЕРБ-СДС). От ПП ДПС отправиха предложение секретар на РИК да бъде Дениз Хюсниев.

След така направените предложения политическите консултации приключиха със съгласие.

В края на срещата областният управител Станимир Парашкевов изрази очакването си, че в 28 МИР – Търговище ще бъдат проведени демократични избори в спокойна обстановка.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс областният управител ще изпрати така направените предложения в Централната избирателна комисия, която предстои да вземе окончателно решение за състава на РИК-Търговище.Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.1644 )