Новина: В областна администрация - Търговище обсъждаха координацията на институциите при осъществяване на превенция и закрила на жертви на различни форми на насилие
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
понеделник 25 септември 2023 - 16:01:56

Областна администрация - Търговище бе домакин на институционална работна среща на тема "Координация на институциите при осъществяване на превенция и закрила на жертви на различни форми на насилие".
Срещата, водена от областния управител на област Търговище Гергана Цонева, се проведе във връзка с предстоящи инициативи на Министерството на труда и социалната политика, относно създаване на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертви на насилие и изготвянето на програма за превенция.
В срещата взеха участие кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, представители на останалите общини от областта, на Районна прокуратура - Търговище, на МВР, на РДСП, на Центъра за обществена подкрепа към КСУДС, директора на дирекция Социално подпомагане Гергана Георгиева, председателя на Асоциация "НАЯ" Светла Сивчева, началника на РУО Елка Станчева, началника на отдел "Закрила на детето", председателя на Клуба на НСО Невена Маджарова, зам.областния управител Петя Кирилова и експерти от областна администрация - Търговище.
"Взаимодействието между институциите, имащи отношение към проблема е от изключително важно значение, за да бъде оказана своевременна помощ", каза по време на срещата областният управител на област Търговище Гергана Цонева.
Участниците в срещата бяха категорични, че през последната година са се увеличили сигналите за насилие и повече жертви са потърсили помощ от институциите.
"Обществото ни стана много по-ангажирано с този проблем, а работейки заедно можем ефективно да оказваме нужната закрила и превенция", добави още областният управител по време на срещата.
Представителите на институциите се обединиха около идеята да бъдат организирани такива координационни срещи през определено време, на които да се обсъждат възникнали трудности, конкретни мерки за по-ефективно взаимодействие, добри практики и други въпроси, свързани с осъществяването на превенция и закрила на жертвите на насилие.Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.2015 )