Новина: Областният управител на област Търговище Гергана Цонева откри официално изложбата "ДА БЪДЕШ СВОБОДЕН!"
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
сряда 28 февруари 2024 - 08:41:28

Областният управител на област Търговище Гергана Цонева откри официално изложбата "ДА БЪДЕШ СВОБОДЕН!", посветена на 3 март - Освобождението на България.
Инициативата за експозицията е на Областна администрация - Търговище, съвместно с Областна администрация - Разград, Художествена галерия "Никола Маринов" - Търговище, Държавен архив Търговище, Регионална библиотека "Петър Стъпов" - Търговище и Регионален исторически музей - Търговище.
Изложбата бе официално открита в Арт галерията на библиотеката, където второкласникът Драгомир Каралийски развълнува присъстващите, рецитирайки стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче".
Гостите имаха възможността да разгледат графиките с историческа тематика на проф. Симеон Халачев, предоставени от Художествена галерия "Никола Маринов", да прочетат и научат повече за участието във войната на опълченците от Търговищкия и Разградския край. В експозицията организаторите бяха включили и най-рано записания спомен за Освобождението на гр.Търговище, военни карти от сраженията при Кацелово и Горско Абланово и др.
"Нека с настоящата изложба отбележим свободата като акт на състояние, тя не е събитие, свободата е състояние на духа. Да бъдеш свободен е не само физическо или политическо измерение, да бъдеш свободен духом е ценност, за която ежедневно си заслужава да полагаме усилия“, каза по време на откриването на изложбата областният управител на област Търговище Гергана Цонева.
Тя изказа благодарност към всички институции, подкрепили инициативата в навечерието на 3 март - Освобождението на България.
"Особено важно е да отбелязваме този ден, да помним събитията, случили се тогава, с уважение към нашите предци, да предаваме историята на идните поколения, за да не се забравя, че Освобождението не е даденост", допълни още областният управител на област Търговище Гергана Цонева.
"Искахме да събудим общностната памет за събитията, случили се по нашия край довели до Освобождението, да си зададем въпроса дали ценим свободата и както означава тя за нас, да осъзнаем силата на родовата памет и как можем да бъдем полезни на Отечеството си", обясни още зам. областният управител на област Разград Ивелина Игнатова за съвместната инициатива.
По време на изложбата исторически факти за случилото се в Деня на Освобождението на двата града - Търговище и Разград представиха д-р Дарина Колева от Държавен архив - Разград и Николай Ставрев от Регионален исторически музей- Търговище.


Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.2080 )