Новина: Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов посети Търговище
(Категория: Областна администрация Търговище)
Публикувано от user1
вторник 09 юли 2024 - 20:06:37

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов бе на работно посещение в Търговище.
Областният управител на област Търговище Гюрсел Хасанов и неговият заместник Гергана Цонева присъстваха на срещата, инициирана от министъра с представители на бизнеса.
"Индустриалният парк, който ще бъде изграден в Търговище, е локомотивът, който ще изтегли напред общината в икономически, в промишлен, в социален аспект и ще спомогне за преодоляване на регионалните дисбаланси. Изграждането на такива паркове е важно за реиндустриализацията на страната ни. С помощта на министерството, на местната администрация, на самия индустриален парк, могат да бъдат привлечени такива инвеститори, които освен продукт, да осигурят и онова ниво на квалифицирано предлагане на работни места, което да позволи на младите хора да намерят своето професионално призвание тук", заяви министърът на иновациите и растежа в Търговище.
По време на срещата с бизнеса министърът на иновациите и растежа очерта възможността за тясно сътрудничество между индустриалния парк и Българската агенция за инвестиции, за да бъде създадена единна политика в привличането на инвеститори, както и възможност за безвъзмездна помощ.
Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров припомни , че индустриалната зона ще бъде създадена и ще функционира на основата на публично-частно партньорство между общинския „БКС Индустриален парк Търговище“ ЕООД и „Прима Магна Груп“ АД. Терените, върху които ще попада той, се намират на територията на бившия завод „Енергия“ и площите в близост. Д-р Димитров заяви, че към момента проявен интерес за инвестиции има от фирми за производства на проводници, на литиево-йонни батерии, на зелен водород и други.
По време на срещата министърът на иновациите и растежа заяви още, че чрез новата стратегия на Българската банка за развитие са премахнати лимитите в подкрепата на публични инвестиции, финансирани с европейски или национални средства, каквито са индустриалните паркове и призова бизнеса да се възползва от възможностите, които министерството и банката предоставят.
"Индустриалният парк е шанс за развитието на Търговище и региона", каза в края на срещата министърът на иновациите и растежа.


Новина от Областна администрация Търговище
( http://tg.government.bg/news.php?extend.2177 )