Дата / Час


вторник 15 октомври 2019 - 14:33:57
изглед за печат
Днес, 15.10.2019г., заместник областният управител г-н Панайот Димитров ръководи редовното ежеседмично заседание на Областната епизоотична комисия, във връзка с болестта Африканска чума по свинете (АЧС).
През изминалата седмица са открити три нови огнища на болестта в областите Шумен и Пловдив. Положителни проби са получени при две диви прасета и при една свиня от породата източнобалканска.
В област Търговище епизоотичната обстановка е спокойна.
Следва да се има предвид, че във връзка с новооткритото огнище в община Върбица, област Шумен, със заповед на директора на Българската агенция по безопасността на храните са обявени зони за контрол. В подзона Б попада с. Драгановец, община Търговище, където ловната дружинка следва да ловува при стриктно спазване на правилата за биосигурност и без кучета.
Директорът на Държавно горско стопанство – Търговище инж. Стела Атанасова информира членовете на комисията, че продължават дежурствата на р-т „Ловна среща“, във връзка с открито в района в началото на месеца диво прасе, заразено с АЧС. При ежедневните претърсвания няма открити други мъртви свине.
Представителите на ловците докладваха, че отстрелът на диви свине е повишен значително – съответно 155 и 110 отстреляни животни на 5-6 и 12-13 октомври.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище