Дата / Час


понеделник 27 януари 2020 - 17:25:57
изглед за печат
Днес, 27.01.2020 г., се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в област Търговище. Заседанието се ръководи от г-н Панайот Димитров – заместник областен управител. Заседанието се свика във връзка със Заповед на Изпълнителния директор на БАБХ за незабавно привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в страната по отношение на болестта Инфлуенца по птиците (птичи грип).
Д-р Зафиров – представител на ОДБХ Търговище, информира присъстващите, че към настоящия момент в страната ни болестта още не е констатирана и допълни, че целта на днешното заседание е набелязване на превантивни мерки. За разлика от болестта Африканска чума по свинете, Инфлуенца по птиците поразява и хората. Предава се чрез изпражненията на птиците, затова е важно стопаните да спазват отлична хигиена. Необходимо е също така старателно да се измиват птичите яйца преди да се приберат за съхранение или консумация.
Г-н Будаков уведоми комисията, че Регионалната дирекция по горите – Шумен са изготвили и изпратили писмо до всички ловни сдружения на територията на област Търговище с мерки за предпазване и предотвратяване навлизането на болестта.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

понеделник 27 януари 2020 - 14:43:56
изглед за печат
Днес, 27.01.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков присъства на тържественото честване, посветено на 142-ата годишнина от Освобождението на град Омуртаг. Губернаторът положи венец в знак на признателност пред паметната плоча в местността „Парка”, където са били погребани руските воини, починали в лазарет край града през януари 1878 г. Тук венци и цветя положиха още представители на Община Омуртаг, ученици и граждани.
Датата 27 януари 1878 г. има съдбовно значение за гр. Омуртаг. Тя е повод жителите на града да си припомнят как преди 142 години руските войски са се борили за свободата на своите славянски братя.
Пред признателните потомци директорът на Исторически музей – Омуртаг г-н Мирослав Тошев представи акценти от хода на Руско-турската война и значими експонати от фонда на музея.
По-късно в църковния храм „Св. Димитър” бе отслужена панихида за упокой душите на загиналите за Освобождението на града.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

вторник 21 януари 2020 - 14:46:01
изглед за печат
Днес – 21.01.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе гост на празник, по случай Бабинден в с. Лиляк, общ. Търговище.
По традиция празникът, който по стар стил се чества днес, бе отбелязан в Пенсионерски клуб „Люляк” в селото. Денят, посветен на възрастните жени, които в миналото са помагали на родилките, е тачен в дълголетната история на България, а от 1951 година Бабинден е обявен за Ден на родилната помощ, на акушерите и гинеколозите.
Пенсионерите от Лиляк пресъздадоха част от ритуалите за Бабинден, пазени в поколенията. Областният управител се включи в ритуала, като дари „бебето”. Това сториха и всички присъстващи на празника.
„Днес засвидетелстваме нашата признателност към „бабите“, които първи срещат всеки нов живот” – каза г-н Стайков. „Нека се множат поводите за радост и удовлетворение” – пожела той и добави сърдечни пожелания за здраве, щастие, милосърдие и любов.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 17 януари 2020 - 17:52:02
изглед за печат
Днес, 17.01.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков направи оглед на три от ремонтиращите се участъци по довеждащия водопровод от язовир Тича. Заедно с кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров и управителя на ВиК -Търговище ООД инж. Явор Миланов проследиха дейностите по отстраняване на аварии на шахти 16, 18 и 20 от водопровода.
Три екипа на ВиК-Търговище извършваха ремонтно-възстановителните работи по тях. В екипите бяха ангажирани повече от 15 работници. Работещите изразиха увереност, че водоподаването към община Търговище ще бъде възстановено днес.
По-късно г-н Стайков посети Помпена станция - гр. Велики Преслав.
Заедно с областния управител на област Шумен г-н Стефан Желев направиха кратък обход на язовир Тича. Към момента няма опасност от режим на водата за питейно-битови нужди за абонатите, захранвани от язовир Тича. Но за попълване количествата на водоема са необходими валежи от дъжд и сняг, коментираха областните управители на Шумен и Търговище.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 17 януари 2020 - 16:57:46
изглед за печат
Днес, 17.01.2020 г., заместник областният управител на област Търговище бе гост на честванията, посветени на Празника на град Антоново. Той връчи поздравителен адрес на кмета на общината г-н Хайредин Мехмедов.
Празникът на града се чества и като Ден на религиозната толерантност, като се отбелязва ежегодно от 2004 година насам. Тържествената програма бе официално открита в центъра на Антоново, пред паметника на патрона на града Антон Кръстев – партизанин от Тузлушката чета, загинал в борбата за по-справедлив и свободен живот.
„Днешният празник събира в едно традиция, признателност и надежда. На този ден засвидетелстваме почит не само към нашата история и традиции, но и чертаем бъдещето на нашата община. Постигнатото е предизвикателство за нас, да бъдем по-отговорни и да полагаме повече усилия, за да се радваме на нови успехи” – каза в поздравителното си слово г-н Мехмедов. И пожела: „Да продължим разумно диалога между различните религиозни общности, като средство за изграждане на добри взаимоотношения”.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

четвъртък 16 януари 2020 - 21:13:31
изглед за печат
Днес, 16.01.2020 г., областният управител г-н Митко Стайков и г-н Панайот Димитров - заместник областен управител присъстваха на публичното обсъждане на проекто-бюджета на община Търговище.
В зала 74 на общинската администрация ресорният заместник-кмет г-н Валентин Велчев представи проект за годишния бюджет на Община Търговище за 2020 г. През годината общинското ръководство ще реализира дейност с бюджет в общ размер на 59 029 098 лв., 65% от които са резултат от бюджетните взаимоотношения с централния бюджет. 22% от бюджета са собствените приходи на общината, а 13% са от операциите с финансови активи и пасиви.
10% от разходите в проекто-бюджета са планирани за реализиране капиталовата програма на Община Търговище.
Кметът на общината д-р Дарин Димитров определи тазгодишния бюджет като стабилен. "Бюджетът за 2020 г. е най-големият, с който Община Търговище е разполагала до момента. С тези средства започваме и реализирането на програмата за настоящия мандат" - каза д-р Димитров.
В залата присъстваха представители на общинското ръководство и администрация, общински съветници, ръководители на културни институти, неправителствени организации, граждани и ученици.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

четвъртък 16 януари 2020 - 20:55:38
изглед за печат
Днес, 16.01.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе гост на церемонията по отличаване десетте най-успешни ученици на Спортно училище „Никола Симов“ - Търговище. Събитието се състоя в залата за кафе-театър на ОНЧ „Напредък“ - Търговище.
Г-н Митко Стайков награди класираните на първите три позиции. Състезателката по вдигане на тежести Ивана Петрова е отличена с първото място. През 2019 г. тя стана вицешампион на Европейското първенство за жени в кат. 45 кг. в гр. Батуми, Грузия. Челната тройка допълниха състезателят по спортна гимнастика Теодор Трифонов и Сали Салиев – борба. През годината те имат успешни представяния на национални, европейски и международни спортни форуми.
„Вие, деца, сте гордост както за Вашето училище, така и за Община Търговище и за цяла Търговищка област. С постиганите успехи Вие разпространявате името на Търговище и авторитета на единственото в региона спортно училище“ – каза в обръщението си г-н Стайков.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище
Отиди на страница  [1] 2 3 ... 149 150 151

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище