Дата / Час


събота 24 октомври 2020 - 18:18:26
изглед за печат
В област Търговище са регистрирани нови 38 случая на коронавирус през последното денонощие. С тях общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на областта става 766.

23 лица са дали положителни проби за COVID-19 в община Търговище. В община Омуртаг новозаболели са 11 лица, в община Попово - 3 лица и 1 лице в община Антоново. Хоспитализирани са 8 от диагностицираните, а останалите 30 души са поставени под домашна карантина.

През последните 24 часа в област Търговище са регистрирани два смъртни случая, вследствие на COVID-19. Починали са мъж на 63 г. от гр. Попово и жена на 73 г. от гр. Търговище. И двамата са били хоспитализирани.

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ. В срок до 12 ч. на 25.10.2020 г. четирите лечебни

заведения за болнична помощ следва да приведат не по-малко от 10% от болничните легла за лечение на диагностицирани с COVID-19 пациенти.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 23 октомври 2020 - 15:34:44
изглед за печат
Нови 70 случая на COVID-19 са регистрирани в област Търговище през последното денонощие. Така общият брой на диагностицираните с коронавирус е 728.

В община Търговище са установени 52 случая на заболяването. В община Омуртаг новодиагностицирани са 11 лица, в община Попово - 4 лица и 3 лица в община Опака.

В болнични заведения са настанени 10 души, а останалите 60 лица са насочени за домашно лечение и карантина. В община Попово 6 деца, посещаващи детска ясла, са поставени под домашна карантина, като контактни на медицинска сестра от яслата.

Информация за новите случаи е подадена до личните лекари на заразените и контактните лица, до работодателите на работещите, както и до директорите на детските и учебни заведения, в които се учат и посещават контактните лица. Епидемиологичните проучвания продължават.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 23 октомври 2020 - 14:29:47
изглед за печат
Днес, 23.10.2020 г., се проведе извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19, ръководено от областния управител на област Търговище и председател на Щаба г-н Митко Стайков. Същото бе организирано, предвид трайната нарастваща заболеваемост в областта.

„Време е да концентрираме усилията си, за да бъде създадена стройна организация по превенция и контрол на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в нашата област” – заяви г-н Стайков. Той обясни, акцентът на днешното заседание е да се вземат допълнителни противоепидемични мерки. Членовете на Областния координационен щаб гласуваха и с пълно мнозинство подкрепиха общо 5 (пет) решения, с цел опазване живота и здравето на жителите на областта.

Членовете на Щаба взеха решение да бъде наложена забрана за работа на всички дискотеки, нощни и увеселителни заведения за срок от 10 дни. За същия период се забранява провеждането на семейни и фирмени тържества и масови мероприятия на закрито.

Кафенета и ресторанти следва да работят при стриктно спазване заповедите на здравния министър, при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта.

Другите важни решения на Областния координационен щаб определят въвеждането на пропускателен режим в обектите от търговската мрежа и завишаване контрола от страна на всички институции, по отношение спазване на мерките за лична безопасност, дезинфекционен режим и социална дистанция.

По време на заседанието г-н Стайков изложи актуални данни за епидемичната обстановка в областта. Към днешна дата общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на област Търговище е 728. Новозаразени през последното денонощие са 70 лица. Хоспитализирани в болничните заведения в областта са 94 души, разпределени както следва: МБАЛ-Търговище – 61 лица, МБАЛ-Омуртаг – 21 лица и МБАЛ-Попово – 12 лица. На домашно лечение са поставени 397 души. Излекувани към този момент са 205 човека. За съжаление, починали са вече 32 лица.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 23 октомври 2020 - 12:51:44
изглед за печат
Вчера, 22.10.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе на официална визита в гр. Одрин, Република Турция. Основната цел на посещението бе подписването на Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация на област Търговище и Областна управа на област Одрин, Република Турция. В тази връзка г-н Стайков, придружаван от районния мюфтия на Търговище г-н Назиф Расимов, се срещна с областния управител на област Одрин г-н Екрем Джаналп.

Полагайки подписите си под декларацията , областните управители на област Търговище и област Одрин се договориха да съдействат за укрепване на международните връзки и осъществяване на съвместни дейности, като за целта бъдат водещи фигури както по отношение на обмен на информация между двете областни управи и контакти между различните отдели на администрациите им, така и между предприятия, културни, научни, спортни, художествени и други обществени и творчески организации в двата района.

Г-н Митко Стайков изтъкна пред домакина на срещата г-н Джаналп, че в област Търговище се поддържа на високо равнище междуетническата толерантност, с цел подпомагане на всеки гражданин на региона. Той коментира, че с подписването на настоящия документ, се създават добри предпоставки за укрепване на връзките между областните управи в двата района в сферата на икономиката, развитието на малките и средните предприятия в общините и регионите и участие в програми с държавни и частни инвестиции във всички области,-култура,спорт,туризъм,образование,междурегионално сътрудничество и опазване на околната среда.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

четвъртък 22 октомври 2020 - 16:31:02
изглед за печат
43 са новите случаи на коронавирус в област Търговище, регистрирани в Националната информационна система днес - 22.10.2020 г. Така общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на областта става 658.

В община Търговище положителни проби за вирусологично изследване са дали 23 лица, в община Омуртаг - 16. В община Попово новите случаи са три, а в община Опака е един. В община Антоново днес не е регистриран нов заболял.

Хоспитализирани са общо 17 от новодиагностицираните през последното денонощие в областта. Останалите 26 лица, при които е потвърдена коронавирусната инфекция, са получили предписания от РЗИ - Търговище за поставяне под домашна карантина.

Сред новозаразените с COVID-19 жители на областта има учител в детска градина в община Търговище и педагог от основно училище в община Омуртаг. Като техни контактни лица, под карантина са поставени 15 деца от детската градина и седем ученици.

Образователният процес за учащите в периода на самоизолация ще се осъществява в електронна среда от разстояние.

Епидемиологичните проучвания продължават.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

сряда 21 октомври 2020 - 19:52:59
изглед за печат
Областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков издаде нова заповед № 392/21.10.2020 г., която регламентира подхода за прием на пациенти с характерни за COVID-19 симптоми. Това стана веднага след провеждането на извънредно заседание на Областния координационен щаб за борба с разпространението на коронавируса.

Част от членовете на Областния щаб се събраха спешно в кабинета на изпълнителния директор на МБАЛ – Търговище д-р Иван Светулков, като основният повод за заседанието бе отчитания ръст в броя на заразени с коронавирусната инфекция лица от персонала на болничното заведение, хоспитализираните диагностицирани и чакащите за прием и лечение пациенти. Идеята бе да се създаде ясен алгоритъм за действие при съмнения за COVID-19.

В заповедта на областния управител е разписано, че задължение на общопрактикуващите лекари е да уговорят приемът на пациенти в здравното заведение, като е необходимо да получат потвърждение за сигурна хоспитализация. Именно личните лекари следва да издадат медицински документ, регламентиращ настаняването на конкретния пациент в болница.

Когато се подават повиквания за контактни и карантинирани във връзка с COVID-19 лица, подлежащи само на лабораторни изследвания или рентгенографии, общопрактикуващите лекари са задължени да издадат необходимите документи за медико-диагностична дейност и максимално бързо да съдействат за осъществяването им.

Контрол по изпълнението на заповедта ще осъществяват всички членове на Областния координационен щаб в област Търговище.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

сряда 21 октомври 2020 - 16:39:01
изглед за печат
Нови 56 случая на коронавирус са регистрирани сред жители на област Търговище през последното денонощия. С тях общият брой на заразените с COVID-19 достигна 615.

В община Търговище диагностицирани са 45 лица, в община Омуртаг – 8, а в общините Попово, Антоново и Опака има по един нов заболял. Хоспитализирани са общо 9 новозаразени, като пациентите са настанени за лечение в болнични заведения на територията на област Търговище, в гр. Варна и в гр. Русе. Останалите 47 лица, регистрирани в Националната информационна система днес, 21.10.2020 г., са поставени под домашна карантина.

Заради положителна проба на дете в ученическа възраст от община Търговище, предписания за самоизолация са връчени и на учениците от неговия клас. В периода образователният процес за карантинираната паралелка ще се осъществява в електронна среда от разстояние. Епидемиологичните проучвания продължават.

Вследствие на COVID-19, в област Търговище са регистрирани четири смъртни случая. Починали са мъж на 48 г. от гр. Търговище - лекуван амбулаторно, както и хоспитализирани жена на 43 г. и мъж на 82 г. от община Омуртаг и жена на 87 г. от гр. Търговище.


[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище
Отиди на страница  1 [2] 3 ... 178 179 180

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище