Дата / Час


петък 22 септември 2023 - 19:17:50
изглед за печат
Областният управител на област Търговище Гергана Цонева уважи празника по повод 22 септември - Деня на независимостта на България. Празничната програма, организирана от Фолклорен клуб „Омая“ с подкрепата на Община Търговище започна с фолклорен танц и приветствие от кмета на Търговище д-р Дарин Димитров.
Областният управител на област Търговище Гергана Цонева поздрави читалищата от общината, които бяха подготвили кулинарна изложба с традиционни ястия, под наслов „Гозбата на Търговище“, както и ученици от ПГТХВТ "Алеко Константинов", които също се бяха постарали с направата на кулинарни изкушения.
Във фолклорната програма за празника участваха самодейци, певчески и танцови групи от региона, а за най-малките организаторите бяха обособили кът със занимания. "Нека бъдем горди, че сме българи, че сме народ с история и наследници на тези предци, дали ни свободата и независимостта!
Нека да не забравяме отговорността, която стои пред всички нас - с делата и ценностите си да градим достойно, сигурно и спокойно, в чувство на дълг и обич към отечеството, бъдещето на България и идните поколения!", пожела областният управител на област Търговище Гергана Цонева за празничния 22 септември.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

четвъртък 21 септември 2023 - 17:58:56
изглед за печат
За осма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността по пътя 16-22 септември. Областна администрация Търговище подкрепя инициативата и поздрави всички ученици, включили се с различни мероприятия в отбелязването на Дните на безопасността по пътя. А днес по покана на III ОУ "П.Р.Славейков", областният управител на област Търговище Гергана Цонева, заедно със зам. областния Петя Кирилова, присъстваха на практичен открит урок по безопасност на движението с ученици от първи до седми клас.
"Кампанията се стреми да насърчи обществената ангажираност към проблема за безопасността на движението и намаляване на жертвите при тежки пътно транспортни произшествия в цялата страна. От всички нас зависи да имаме отговорно поведение на пътя, да бъдем пример на децата и следваме мотото на кампанията "Остани жив! Пази живота", каза областният управител на област Търговище Гергана Цонева по време на практическия урок в III ОУ "П.Р.Славейков".
Директорът на училището Наталия Миланова разказа на гостите как с практическите задачи децата запомнят правилата за безопасност много по-бързо и развиват отговорно поведение не само като пешеходци, а и когато карат колелета и тротинетки.
По време на урока учениците имаха възможност и да се запознаят с инспектор Мартин Стоянов от пътна полиция на ОД на МВР, който акцентира върху някои основни препоръки за безопасност при движението.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

понеделник 18 септември 2023 - 16:57:51
изглед за печат
По време на заседание на областната комисия "Военни паметници" бе разгледано, обсъдено и съгласувано, постъпило от кмета на Община Опака намерение за извършване на ремонт със собствени средства на военния паметник в централната част на града - Мемориал на загиналите във войните жители на Община Опака.
Беше представен снимков материал, показващ ясно сегашното състояние на паметника, също така и дигитален проект на визията, след обновяването. Предвидено е да бъдат изписани върху черен гранит имената на 202 загинали, за които има сведения. Гл.експерт Радослав Симеонов от Министерство на отбраната, който също участва в срещата, изрази своето становище.
"Паметникът е построен през 1985 г., видимо има нужда от обновяване. Няма пречка това да не бъде направено, тъй като законоприетите изисквания и процедури са спазени", заяви гл.експерт Симеонов.
Комисията единодушно гласува "за" реализирането на ремонта на паметника в Опака.
По време на заседанието, водено от председателя на областната комисия "Военни паметници" - Гергана Цонева, областен управител на област Търговище, бе представен кратък отчет от страна на представители на Община Търговище и Община Антоново за извършените ремонтни дейности на военни паметници през изминалата година.
Припомняме, че средства за тях бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет.
В община Търговище бяха обновени войнишките паметници в двора на църквата в село Вардун и в село Алваново.
По време на заседанието стана ясно, че се очаква финансиране и за обновяването на паметниците в селата Маково, Дралфа и Пресиян, в памет на загиналите от този край в Балканската война.
В заседанието взеха участие още зам.областният управител Петя Кирилова, секретарят на комисията Сабри Орцев, директорът на Регионален исторически музей - Търговище Магдалена Жечева и др.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

неделя 17 септември 2023 - 15:27:51
изглед за печат
Областният управител на област Търговище Гергана Цонева и зам.-областният Петя Кирилова се включиха в благотворителната кауза, в подкрепа на малкия Ангел и Стефка Стоединова от Търговище.
Благотворителното авто мото шоу се провежда днес на бившето летище до село Буховци, събирайки на едно място хора от цялата страна, готови да помогнат на нуждаещите си.
Организаторите припомниха на присъстващите, че първата кауза, събрала толкова много хора днес е малкият Ангел от Шумен, диагностициран с хидроцефалия и детска церебрална парализа. До момента 4-годишният Ангел има 8 операции, а всеки месец се нуждае от рехабилитация в Турция, на стойност 5000 лв.
Другата кауза е в подкрепа на 55-годишната Стефка Стоединова от Търговище, която преди няколко месеца бе диагностицирана с три различни по големина тумора в мозъка. Тогава в Търговище за дни беше събрана сумата от 50 000 лв., нужна за операцията в Турция. Сега обаче семейството се нуждае от средства за последващите терапии.
Дрифт състезания и драг свободен стил, мотори, car audio шоу и други изненади бяха подготвили организаторите.
"Добрите каузи винаги обединяват хората, а същността на авто мото шоуто днес е да обедини всички ни около каузата на Ангел и тази на Стефка, да им помогнем заедно в борбата със здравословните проблеми. Днес никой не се състезава за първото място, защото всички са победители", коментира областният управител на Търговище Гергана Цонева.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

събота 16 септември 2023 - 15:56:44
изглед за печат
Областният управител на област Търговище Гергана Цонева и зам.областният Петя Кирилова присъстваха на Празника на мекицата в село Буховци.
Сред гостите на събитието бяха още кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, секретарят на общинска администрация Христалина Халачева, кметове на кметства и др.
"Тази година отбелязваме 13-то издание на най-обичания празник - този на мекицата. Щастлива съм да видя отново толкова много малки и големи", каза в началото на празника Здравка Бонева, секретар на читалището в селото.
Тя приветства официалните гости и разказа, че с всяка година интересът към празника се увеличава, както и тестото, което месят. За събитието организаторите се бяха подготвили със 100 кг. тесто, три котлона за пържене и повече дами, които да помагат в направата на мекиците.
"Адмирации към организаторите на празника за старанието, което влагат и традициите, които следват. Поздравявам ги и за желанието, с което всяка година предават кулинарната тайна в приготвянето на традиционната за българската кухня закуска", сподели по време на празника областният управител Гергана Цонева.
Освен да дегустират мекиците, гостите на празника имаха възможност да разгледат и базара, на който производители, фирми и неправителствени организации се включват с продукцията си за втора година.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 15 септември 2023 - 17:20:03
изглед за печат
Областният управител на област Търговище Гергана Цонева и зам.-областният Петя Кирилова пожелаха успешна учебна година на екипа на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование /РЦПППО/ Търговище. По покана на директора на Центъра - Христо Тотев областният управител и неговият заместник гостуваха в организирания Ден на отворените врати. Г-н Тотев запозна гостите с учебния процес, иновативните методи и подходи в помощ на децата.
Гергана Цонева и Петя Кирилова имаха възможността да разгледат специализираните кабинети - на логопед, слухово-речеви рехабилитатори, психолози, ерготерапевти, кинезитерапевти, Монтесори терапевт. Запознаха се с част от ресурсните учители и спецификата на работата им в подкрепа на децата.
"Изключително сме впечатлени от условията и възможностите които децата тук получават. От огромно значение за тяхното обучение и развитие е индивидуалният подход, разбирането, грижата, професионалистите, с които ежедневно работят. Центърът и екипът са прекрасен пример за това как може да бъде осигурено по-високо качество и достъп до образование на деца и ученици със специални образователни потребности", заяви областният управител Гергана Цонева по време на срещата в РЦПППО.
"Имаме нужда от повече такива грижи и добри примери за деца със специални образователни потребности", допълни зам.-областният Петя Кирилова.
През изминалата учебна година над 500 деца са получили образование и грижи в Центъра.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

петък 15 септември 2023 - 17:16:52
изглед за печат
За поредна година bTV Мedia Group в партньорство с Министерство на околната среда и водите инициира кампанията "ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО", като част от световния ден на почистването World Clean Up Day 2023.
В тази връзка организаторите приканват за присъединяване към инициативата и участие на граждани, институции, бизнес структури, училища, неправителствени организации, които на 16 септември 2023 година да се включат в доброволчески акции за почистване и облагородяване на терени във всички населени места в България.
В нашата страна, от началото на кампанията "Да изчистим България заедно" досега - над 2 800 000 доброволци са участвали в почистването и облагородяването на природните богатства.
Областна администрация Търговище апелира жителите на област Търговище имащи желание и възможност да се включат тази година отново в кампанията!
16 септември 2023 г. - "ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО"!
Областна администрация Търговище
Отиди на страница  [1] 2 3 ... 279 280 281

Анкета

(C) 2022, Всички права запазени - Област Търговище