Дата / Час


БЪЛГАРИЯ С ГРИЖА ЗА ХОРАТА НА УКРАЙНА
БОЛГАРIЯ З ТУРБОТЮ ПРО ЛЮДЕЙ З УКРАЇНИ

Всички граждани и юридичиски лица, който желаят да помогнат на пострадалите от конфликта в Украйна могат да се обърнат към Областните организации на БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ. Търговище - За връзка с БЧК –Търговище:
Дежурен- 0601/ 622 50 от 8:30ч.до 17:00ч.
БЧК- https://www.redcross.bg/
НА ВНИМАНИЕТО НА ХОТЕЛИЕРИ И
СОБСТВЕНИЦИ НА КЪЩИ ЗА ГОСТИ

​Във връзка с отпускането на средства на местата за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Република Украйна, съгласно РМС № 145 от 10.03.22г., желаещите да настаняват лица в места за настаняване следва да попълнят приложения НАСТАНЯВАНЕ-ФОРМУЛЯР и да го изпратят на следния мейл: ua.displaced@tourism.government.bg.
ВХОД В СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ

ИНСТРУКЦИИ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ВРЕМЕННА ЗАКРИЛАвторник 27 септември 2022 - 10:19:19
изглед за печат
В нея взеха участие областният управител Станимир Парашкевов, неговият заместник Валери Симеонов, председателят на Районната избирателна комисия Диана Игнатова и секретаря на РИК-Търговище –Дениз Хюсниев, секретари на общини, както и представители на „Информационно обслужване“ – клон Търговище, ОДМВР – Търговище, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ –Търговище , ЕНЕРГО ПРО, РЗИ и др.
По време на съвещанието се обсъдиха въпроси, свързани с координацията между Районната избирателна комисия и фирмата доставчик на машините за гласуване – „Сиела Норма“, охраната на устройствата за гласуване, логистиката по разпределението им в избирателните секции, доставката и съхранението на хартиените бюлетини, организацията по приемане на изборните книжа, както и подготовката на структурите на ОДМВР за охрана на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност в районите на избирателните секции.
Областна администрация Търговище
„Незабравимите игри от раклата на баба“, представени от Народно читалище „Христо Ботев- 1910“ е кандидатурата на област Търговище за участие в националната селекция по системата „Живи човешки съкровища – България” за 2022г .

петък 23 септември 2022 - 10:33:11
изглед за печат
В периода юли- септември се проведе областен етап, в който народни читалища, общински, регионални и държавни музеи и др. имаха право да номинират обичаи, игри, песни, танци и друти от нематериално културно наследство.
За селектиране на областно ниво бе създадена експертна комисия, с председател д-р Милена Любенова – гл. асистент при ИЕФЕМ – БАН, която разгледа представените кандидатури и класира за националния етап кандидатурата на Народно читалище „Христо Ботев-1910“ с. Голямо Соколово, общ. Търговище.
Представените традиционните детски игри за селекцията са в сферата на Изпълнителските изкуства / Традиционно танцуване и детски игри“. Игрите се изпълняват от Детска група „Соколче“ от с. Голямо Соколово, общ. Търговище.
Предстои през октомври национална комисия да обсъди излъчените областни кандидатури и да направи аргументирано предложение за вписването на избраните нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Припомняме, че „Живи човешки съкровища – България” е част от програма на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища", която у нас действа от 2008 г.
Целта е да се популяризират и насърчат носителите на нематериално културно наследство, което е застрашено от изчезване, да практикуват дейностите и да предават знанията и уменията си на следващите поколения.
През настоящата 2022г. в Националната представителна листа се въвеждат две нови листи – Национална листа на нематериалното културно наследство, нуждаещо се от спешни мерки за опазване (Спешна листа) и Национален регистър на програми, проекти и дейности, които най-добре отразяват принципите и целите на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство (Регистър на добрите практики).


Областна администрация Търговище

сряда 21 септември 2022 - 14:01:10
изглед за печат
Уважаеми граждани и гости на област Търговище,

Поздравявам Ви с Деня на независимостта на България – 22 септември!
Обявяването на независимостта на България през далечната 1908 г., поставя началото на държавността и увенчава с успех усилията на поколения българи. Тогава нашата родина е заела достойно място в европейското семейство и става равна на останалите държави.
Нека бъдем достойни наследници на ония родолюбци, които преди 114 години дадоха пример за саможертва и ни завещаха важни уроци за поколенията, че само с ясни и последователни действия, вяра и единство, ще постигнем успеха и добруването на нашата област, и на България.
Честит празник!

Станимир Парашкевов
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛНА ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ
Областна администрация Търговище
За поредна година bTV Media Group в партньорство с Министерството на околната среда и водите инициира националната кампания „Да изчистим България заедно"

петък 16 септември 2022 - 14:03:02
изглед за печат
Тази година най-мащабното доброволческо движение у нас ще се проведе на 17 септември (събота) като част от Световния ден на почистването (World Cleanup Day).
По традиция Областна администрация – Търговище подкрепя инициативата, като и тази година призовава всички граждани, публични институции, неправителствени организации, учебни заведения, фирми и ведомства да вземат активно участие в почистването на обществени терени и замърсени зони в населените места на областта.
Дългогодишното партньорство и подкрепа на доброволци, бизнес структури и институции за кампанията е доказало, че спестява значими средства от бюджетите на общините и осигурява сериозен ресурс за постигането на по-чиста околна среда.

Грижата за природата е отговорност във всеки един ден от живота ни, като личната ангажираност е неизменна част от начина за поддържане на мястото, където живеем, уютно и приветливо.


Областна администрация Търговище
Мотото на кампанията е "Остани жив! Пази живота!

петък 16 септември 2022 - 13:33:22
изглед за печат

В периода от 16 до 22 септември 2022 г. ще се проведе кампания за намаляване до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия за поне един ден.
Това се случва в рамките на Дните на безопасността на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL), чиято цел е иницииране на превантивни събития за намаляване на травматизма по пътищата. В Дните на безопасността на ROADPOL чрез всички възможни средства за комуникация се популяризират послания за намаляване на жертвите и постигане на нула загинали при пътнотранспортни произшествия.
Фокусът тази година е върху 21 септември, обявен за ден без загинали при пътни инциденти, като мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!“.

В тази връзка Областна администрация – Търговище апелира всички да спазват правилата за движение по пътищата, без значение дали са шофьори или пешеходци, придвижват се с велосипед или друго превозно средство. Вниманието на всеки един гражданин е важно да бъде насочено към прилагането на ефективни модели и реални действия за намаляване броя на пътнотранспортните произшествия в района и страната.

Допълнителна информация за кампанията може да бъде намерена на официалната страница на ROADPOL на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/, както и на интернет страницата на пътна полиция https://www.mvr.bg/opp, в рубриката „ROADPOL SAFETY DAYS".
Областна администрация Търговище

четвъртък 15 септември 2022 - 06:59:52
изглед за печат
УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ И ГОСТИ,
Поздравявам Ви с началото на новата 2022/ 2023 учебна година.


Отново е 15 септември- Първи учебен ден! Този ден е празник за всеки български учител, за всяко българско дете, за всяко българско семейство.
За най- малките, първия учебен ден е радостно очакване, любопитство, нетърпение и надежда. Желая им приказно пътешествие в необятния и красив свят на буквите и цифрите, много приятели и най- добрия учител.
Скъпи ученици, пожелавам Ви успехи, постоянство и устрем, защото светът се променя, но силата на знанието и човешките добродетели неизменно си остават водещи и ще Ви помагат, когато искате па постигнете най- успешната реализация в живота си. Затова- бъдете усърдни и растете по- знаещи, по- можещи и по- добри!
Уважаеми учители, бъдете всеотдайни, вдъхновяващи и разбиращи. Бъдете здрави и неуморно намирайте правилната посока да предавате на учениците си най-ценните житейски уроци и умения. Желая ви вдъхновение и неизчерпаема енергия и сили в ежедневните ви усилия!
Уважаеми родители, подкрепяйте децата си и да бъдете най- близките помощници на учителите в нелеката задача да претворите малките неуверени деца в знаещи, можещи и успешни хора, които да посрещат с увереност предизвикателствата в живота си.
За нас, големите, първия учебен ден е съкровен спомен за плахите и неуверени стъпки в училищния двор, за първите учители, за добрите приятелства и за преживяванията, които оставят диря в съзнанието За наученото, което остана!
Нека всеки ден от новата учебна година да е изпълнен със смисъл и мъдрост, с надежда и увереност за успех! На добър час!
С уважение,
Станимир Парашкевов
Областен управител на област Търговище 15.09.2022г.
Областна администрация Търговище

сряда 14 септември 2022 - 07:05:18
изглед за печат
Уважаеми служители на РДПБЗН – Търговище,
Уважаеми огнеборци,


Поздравявам Ви с професионалния празник на пожарникаря
– 14 септември.
Желая Ви крепко здраве и силен дух, смело сърце и нестихваща мотивация в ежедневната Ви работа.
Благодарение на Вашия самоотвержен труд не само, че се предотвратяват сериозни икономически последици от пожари и бедствия, но се спасяват и човешки животи. Бъдете силни и вярвайте в доброто – в името на човека и неговото добруване! Винаги действайте професионално, сигурно и навременно! Бъдете горди с професията си и подчинявайте действията си в служба на хората и за постигане на един по-сигурен и безопасен живот.

Честит празник!С уважение,
Станимир Парашкевов
Областен управител на област Търговище 14.09.2022г.


Областна администрация Търговище
Отиди на страница  [1] 2 3 ... 265 266 267

Анкета

(C) 2022, Всички права запазени - Област Търговище