Дата / Час


четвъртък 24 октомври 2019 - 17:27:51
изглед за печат
Днес, 24.10.2019 г., заместник областният управител г-н Панайот Димитров ръководи заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, в която участие взе г-жа Анжелина Тотева – заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.
Членовете на комисията представиха анализ за пътно-транспортните произшествия и оценка на риска от такива в населените места, както и предвиждане на краткосрочни и средносрочни мерки за организация на движението. Съгласно анализите на територията на област Търговище от началото на годината са настъпили 40 тежки ПТП с 14 убити, от които трима мотоциклетисти. Основните причини за ПТП са “превишена и несъобразена скорост “, “неправилни маневри“, “отнемане предимство” и “нарушения от пешеходци”. Броячите за трафик по републиканската пътна мрежа в област Търговище отчитат средно между 8000 и 12000 преминаващи за денонощие автомобили. На територията на областта има два установени участъка с концентрация на ПТП по републикански път І-4 (местност „Боаза“). По данни на ОД МВР, се наблюдава тенденция, при която основната част от пътно-транспортните произшествия да се предизвикват от преминаващи водачи, а не от местни жители. Анализът сочи, че четири пъти годишно се правят съвместни огледи на цялата пътна мрежа в областта от експерти на ОД МВР, ОПУ и общинските администрации. Проблеми се наблюдават при водачи с малък стаж, които управляват автомобили с голяма мощност.
Общинските администрации, Областно пътно управление и ОД на МВР - Пътна полиция докладваха, че след направени проверки няма несъответствие между хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация на територията на областта.
ОД на МВР, РДПБЗН - Търговище, Центърът за спешна медицинска помощ и Българският червен кръст планират до края на настоящата година да направят съвместно обучение за реакция при ПТП, а през пролетта на 2020 г. им предстои по-мащабна акция с инсценировка на инцидент в реална обстановка.
Областно пътно управление - Търговище и РДПБЗН – Търговище отчетоха, че имат готовност за зимното снегопочистване, сключен е договор с изпълнител.
Г-жа Анжелина Тотева – заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ поздрави община Търговище и ЦДГ „Осми март“ за изградения детски център за безопасност на движението. Запозна членовете на Комисията с предстоящия програмен период, който ще дава възможност на общините да кандидатстват с проекти по БДП.
В заключение, г-жа Тотева апелира всички държавни администрации да внедрят „Мерки за предпазване на служителите и работниците си от наранявания или загуба на живот в резултат на пътно-транспортни произшествия по време на работа“.

Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище