Дата / Час


вторник 29 октомври 2019 - 17:34:04
изглед за печат
Днес, 29 октомври 2019 г., г-н Митко Стайков бе домакин на работна среща със зам.-министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, г-жа Елка Станчева -началник на РУО Търговище и нейния екип, управителя и производствения директор на „ТЕРЕМ-Хан Крум“ ЕООД гр. Търговище, директорът на Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище и представители на един от най-големите световни производители на колесни бойни машини Дженерал Дайнамикс Юръпиън Ленд Системс /General Dynamics European Land Systems/. Целта на срещата бе разглеждане на възможностите за сътрудничество с Дженерал Дайнамикс и заявеното от тях намерение да организират дуална система на обучение в Търговище.
Г-н Стайков благодари на представителите на чуждестранната фирма за намерението им да правят бизнес в България и по-точно в Търговище.
„Всяка една инвестиция е ценна, защото повишава доверието в България и означава по-добри доходи за хората. Убеден съм, че инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на България. Щастлив съм, че от една страна реалният бизнес е готов да инвестира в подготовката на квалифицирани кадри, а от друга - да гарантира сериозна реализация и за учениците, трупали опит в дуалните паралелки“, каза областният управител.
„Това е трета среща с Дженерал Дайнамикс и се радвам, че днес сме на терен с „Терем Хан Крум“ и Професионалната гимназия. Считам, че проектът ще има устойчиви резултати за развитието на дуалното образование. Професионалната гимназия има доказани традиции и с оглед на специалностите, които могат да се разкрият, изборът е успешен”, заяви зам.-министър Михайлова.
От своя страна г-жа Елка Станчева изрази готовността на регионалното управление за подкрепа при подбор и формиране на специалностите. През тази учебна година в област Търговище има две паралелки с дуална форма на обучение - в ПТГ „Цар Симеон Велики” гр. Търговище и в ПГТЛП гр. Попово.
В хода на срещата г-н Друмев - управител на „ТЕРЕМ-Хан Крум“ ЕООД Търговище, подчерта, че за бизнеса е от голямо значение да се изграждат специалисти, които са придобили практически знания и умения.
Представителите на швейцарската фирма споделиха, че от 2014 г. посещават България и търсят фирми с високи стандарти на производство. Според тях, почти всички компании са изправени пред едно споделено предизвикателство - да намират добре подготвени и квалифицирани кадри.
По време на срещата, регионалните бизнес мениджъри на General Dynamics European Land Systems (GDELS) обсъдиха редица възможности за сътрудничество, съвместна работа и изграждане на дуална паралелка във ПТГ „Цар Симеон Велики“.

Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище