Дата / Час


събота 20 октомври 2018 - 21:36:16
изглед за печат
Днес, 20.10.2018 г., Читалище „Пробуда 1928” в търговищкото село Кралево отбеляза своя 90-годишен юбилей. По този повод гости на празника бяха заместник областният управител на Търговище г-н Панайот Димитров, секретарят на Община Търговище г-жа Христалина Халачева, жители и гости от други населени места. Празникът бе отбелязан с концерт в залата на читалището. По стара българска традиция всички гости бяха посрещнати с питка със сол и мед.
Заместник областният управител поздрави читалищните дейци и прочете поздравителен адрес от името на областния управител г-н Митко Стайков. В него губернаторът пожелава на самодейците да продължават да представят и развиват българското наследство, защото то е неповторимо.
Председателят на читалището Емине Селимова припомни историята на културната институция. Читалище „Пробуда 1928” е основано на 28 октомври 1928 г., когато се провежда първото събрание, на което се избира читалищното ръководство. От тогава до сега дейците и самодейците са завоювали множество грамоти и плакети от общински, регионални и национални прегледи и фестивали. Г-жа Селимова увери присъстващите, че ще продължават да развиват дейността си с много любов, стремеж и желание.
Тя заяви още, че към настоящия момент читалището разполага с компютри, ксерокс, мултимедия и предоставя безплатен достъп до интернет. От днес вече има и принтер, който бе дарен от заместник областния управител за нуждите на културната институция.
В препълнената зала самодейците зарадваха публиката с песни, танци и стихотворения. В края на концерта всички участници получиха грамоти. Празникът завърши с българско право хоро, в което се включиха читалищните дейци, гостите и жителите на Кралево.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище