Дата / Час


вторник 29 януари 2019 - 17:47:34
изглед за печат
Днес, 29.01.2019 г., с редица прояви Търговище почете 141 години от Освобождението си. На честването присъстваха областният управител г-н Митко Стайков, заместник областният управител г-н Панайот Димитров, генералният консул на Руската федерация в Русе г-н Андрей Громов, общинското ръководство, представители на държавни структури, граждани и др.
Церемонията за отбелязването на Освобождението на Търговище започна с ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода”. Честването продължи с шествие, предвождано от Духовия оркестър на Търговище и фанфарния оркестър на Първо ОУ „Христо Ботев”, до паметника на ген. Казимир Енрот. Там бяха поднесени цветя в знак на признателност към делото му. Оттам присъстващите се отправиха към Морената в кв. „Вароша”, където по традиция бяха поднесени венци и цветя. В памет на загиналите за Освобождението на града официалните лица и гражданите запалиха свещички в храм „Свето Успение на Пресвета Богородица”, където бе отслужена панихида.
Проявите продължават и вечерта с факелно шествие от централния площад до Морената. Честването ще завърши с празнична заря.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище