Дата / Час


четвъртък 07 март 2019 - 17:21:30
изглед за печат
Днес, 07.03.2019 г., в ресторант „Нова Мизия” се проведе среща на приемните семейства от област Търговище. Тя се организира под егидата на областния управител г-н Митко Стайков и в сътрудничество с журналиста Радослав Черкезов. Повод за срещата е Международния ден на жената – 8 март. Гости бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане г-жа Гергана Георгиева, началникът на отдел „Закрила на детето” Бисер Тодоров и Билял Чолаков - експерт към отдел „Закрила на детето” в Община Търговище.
„Благодаря Ви за това, че сте поели отговорността да отглеждате и възпитавате тези деца. Това, че сте посветили живота си на тази благородна кауза, показва нещо много важно – Вие наистина имате големи сърца! В навечерието на 8 март, Ви пожелавам здраве, сили и енергия, за да продължавате да се грижите все така неуморно, с търпение и любов за децата.
Защото Вие сте опора и пример за израстването им”. С тези думи областният управител поздрави присъстващите приемни майки и ги увери, че винаги могат да разчитат на подкрепа от негова страна. В знак на уважение той подари на всички жени цветя по случай предстоящия празник и зарадва децата с лакомства и изненади.
Някои от приемните майки разказаха какво ги е мотивирало да станат приемни родители. Те споделиха своите истории и личния си опит затова как са успели да променят съдбата на децата, които са отгледали, и как това се е отразило и на техния живот.
Валя Александрова – началник „Областен екип по приемна грижа”, представи обобщена информация относно развитието на приемната грижа в региона. В област Търговище общият брой утвърдени приемни семейства е 86. В 50 от тях има настанени деца, а останалите 36 са свободни. В 42 семейства са настанени за отглеждане по едно дете, в 7 семейства – по две деца и в едно семейство има настанени 3 деца. Данните на РДСП Търговище показват още, че през миналата година са осиновени общо 13 деца – 5 от тях в България и 8 в чужбина. Две деца са реинтегрирани в биологичните си семейства, а едно е настанено в защитено жилище. Като добра практика се отчита фактът, че в периода 2011-2017 г. в област Търговище общо 13 приемни семейства са осиновили децата, за които са полагали грижи.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище