Дата / Час


петък 17 ноември 2023 - 11:50:38
изглед за печат
В пресцентъра на Областна администрация Търговище бе проведено заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с влошената епизоотична обстановка по отношение на високопатогенната инфлуенца по птиците в страната. Заседанието бе водено от зам. областния управител на област Търговище Петя Кирилова.
Директорът на ОДБХ Търговище инж. Иван Иванов запозна присъстващите с информация, относно потвърдените огнища на болестта в птицевъдни обекти, намиращи се на територията на областите Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Добрич.
"Над един милион и двеста хиляди птици са засегнати до този момент от болестта. За разлика от други вируси, този е опасен и за хората, така че те трябва да са много внимателни и предпазливи", заяви по време на заседанието д-р Емил Зафиров, нач. отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ - Търговище.
Той каза още, че в последните 10 години няма регистрирани смъртни случаи от птичи грип в областта. А към момента на територията на Търговище се отглеждат 1,5 млн. бройлери и 700 хиляди носачки.
По време на заседанието бяха обсъдени и гласувани единодушно конкретни мерки за биосигурност.
Сред тях са осъществяване на засилен надзор на при диви птици в сътрудничество с орнитоложките дружества, националните ловни сдружения, Държавните горски предприятия и Регионалните дирекции по горите. Ще бъдат извършвани съвместни проверки за наличие на болни или умрели диви мигриращи или постоянно обитаващи територията на областта птици.
С решение на комисията на територията на областта се забранява организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици, включително екзотични, както и на животински продукти.
Забранява се още отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории до отмяна на мерките със заповед.
"Провеждането на информационни кампании за собствениците на домашни птици, ловците, ветеринарномедицинските специалисти, относно спазването на мерките за биосигурност, е от изключително важно значение, за да бъде ограничено разпространението на високопатогенната инфлуенца по птиците", бяха категорични членовете на Областната епизоотична комисия.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрацияПоследни новини

Анкета

(C) 2024, Всички права запазени - Област Търговище