Дата / Час


сряда 28 февруари 2024 - 19:29:29
изглед за печат
Областният управител на област Търговище Гергана Цонева, заедно със зам. областния Димитър Станев присъстваха на официалното откриване на изложбата „Архиви на свободата“, която бе открита в Областна администрация - Разград.
Инициативата за идентични по характер изложби в навечерието на 3 март - Освобождението на България, е съвместна - на Областна администрация - Разград и Областна администрация - Търговище.
Съвместната изложба се организира със съдействието и с предоставени архивни материали и артефакти от Държавен архив – Разград, Регионален исторически музей – Разград, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Държавен архив – Търговище, Регионална библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище.
Експозицията в Областна администрация -Разград бе открита от областния управител Владимир Димитров, който сподели с присъстващите, че идеята за нея е възникнала на среща със заместник областния управител Ивелина Игнатова и областния управител на област Търговище - Гергана Цонева, като начин да се отбележи Трети март по различен начин.
Изложбите в двете областни администрации показват документи, рисунки и артефакти от освобожденията на двата града – Разгради Търговище.
Събитието в Разград започна с рецитация на стихотворение на разградския поет и журналист Дулинко Дулев от двама първолаци от ОУ „В. Левски“ Арда и Ава, а „Аз съм българче“ рецитира Никол.
Зам. областният управител Ивелина Игнатова сподели, че ще се радва, ако изложбата провокира размисли за свободата, родовата и общностна памет.
Областният управител на област Търговище Гергана Цонева приветства партньорите в тази инициатива и каза, че Освобождението е брънка от историята ни и копнежа на българите за свобода.
Сред гостите на изложбата в Разград бяха и наследници на опълченци от региона, като един от тях - операторът и фотограф Живко Жечев, е наследник на Дядо Геро, чийто портрет бе сред експонатите в изложбата.

[ Прочети още... ]
Областна администрация Търговище

Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрацияПоследни новини

Анкета

(C) 2024, Всички права запазени - Област Търговище