Дата / Час


сряда 03 април 2024 - 08:44:53
изглед за печат
В пресцентъра на Областна администрация – Търговище бе проведено заседание на Областната епизоотична комисия, водено от областния управител на област Търговище Гергана Цонева. В дневния ред на заседанието бяха обсъдени и приети мерки за изпълнение във връзка с огнище на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в област Пловдив и епизоотичната обстановка по отношение на заболяването в съседните страни.
По време на заседанието д-р Недко Недев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите, че в края на месец март 2024 г. в село Цалапица, община Родопи е открита инфлуенца по птиците, в частен стопански двор, след което компетентните органи за изтеглили яйцата от търговската мрежа, за да бъдат унищожени на екарисаж. От Областна дирекция по безопасност на храните съветват собствениците на животни да пазят фуражите от диви птици и техни изпражнения, което в значителна степен ограничава разпространяването на заболяването.
„Задължително е стопаните да закупуват прасета от регистрирани свиневъдни обекти, придружени с индивидуални ушни марки и ветеринарномедицински свидетелства за здравословно състояние и произход“, заявиха от ОД БАБХ.
По време на заседанието членовете на комисията заявиха, че службите са в епизоотична готовност и апелираха стопаните на животни да информират ОДБАБХ при съмнение за наличие на клинични признаци на АЧС, смъртност на домашни и диви свине и завишена заболеваемост. Ще бъдат завишени контрола и проверките на свиневъдни обекти на територията на област Търговище.
„Към настоящия момент на територията на област Търговище няма притеснителни данни за заболяването, взети са необходимите мерки, а молбата ни към собствениците на животни е да бъдат внимателни и предпазливи", заяви областният управител на област Търговище Гергана Цонева.
Областна администрация Търговище

Трябва да се логнете за да пуснете коментар на този сайт - ако не сте регистриран потребител кликнете тук за регистрацияПоследни новини

Анкета

(C) 2024, Всички права запазени - Област Търговище