Дата / Час


вторник 21 януари 2020 - 12:46:01
изглед за печат
Днес – 21.01.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков бе гост на празник, по случай Бабинден в с. Лиляк, общ. Търговище.
По традиция празникът, който по стар стил се чества днес, бе отбелязан в Пенсионерски клуб „Люляк” в селото. Денят, посветен на възрастните жени, които в миналото са помагали на родилките, е тачен в дълголетната история на България, а от 1951 година Бабинден е обявен за Ден на родилната помощ, на акушерите и гинеколозите.
Пенсионерите от Лиляк пресъздадоха част от ритуалите за Бабинден, пазени в поколенията. Областният управител се включи в ритуала, като дари „бебето”. Това сториха и всички присъстващи на празника.
„Днес засвидетелстваме нашата признателност към „бабите“, които първи срещат всеки нов живот” – каза г-н Стайков. „Нека се множат поводите за радост и удовлетворение” – пожела той и добави сърдечни пожелания за здраве, щастие, милосърдие и любов.
Специален фолклорен поздрав към всички присъстващи поднесоха възпитаници на II СУ „Проф. Никола Маринов” – гр. Търговище. А отпразнуването на Бабинден в пенсионерския клуб в с. Лиляк продължи със смях и веселие.Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище