Дата / Час


вторник 19 май 2020 - 12:17:22
изглед за печат
Заразеният с COVID-19 жител на област Търговище е починал днес – 19.05.2020 г. Около 4.00 часа сутринта 53-годишният мъж от с. Зараево, общ. Попово е издъхнал в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище. Предстои да бъде извършена крайна дезинфекция на Отделението. Ще бъдат взети проби за PCR-изследване на всички медици и персонал, работили с инфектирания пациент. Ще бъдат предприети необходимите мерки за безопасност и при организиране погребението на починалия.
От началото на извънредното положение в Р България до 18.05.2020 г. на територията на област Търговище са били карантинирани общо 2092 лица. За 1523 от тях 14-дневният период на домашна изолация е изтекъл. Под наблюдение остават 597 жители. 424 от тях се наблюдават ежедневно от общопрактикуващи лекари, а останалите 173 – от служители на РЗИ Търговище.
Към днешна дата са направени общо 395 броя PCR-теста на жители на област Търговище. Пробите са обработени в лаборатория по микробиология и вирусология към УМБАЛ „Света Марина” – Варна. Всички получени резултати са ОТРИЦАТЕЛНИ, с изключение на починалия рано сутрин мъж на 53 г. от с. Зараево.
Областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков изказва искрени съболезнования към близките на починалия. „Нека съхраним духа си и да спазваме правилата за превенция срещу COVID-19”, апелира г-н Стайков. Той подчертава, че не е редно да подценяваме сериозността на пандемията, дори напротив – необходимо е да бъдем силно отговорни и самодисциплинирани, за да опазим здравето и живота си.

Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище