Дата / Час


четвъртък 16 юли 2020 - 10:38:11
изглед за печат
Заразяване с COVID-19 е доказано при жена на 69-годишна възраст от гр. Търговище. Резултатът е получен днес – 16.07.2020 г.
Новозаболялата е приета за лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище след 20 часа на 14.07.2020 г. Установено е увредено общо състояние, двустранна бронхопневмония, обща отпадналост, болка в мускулите. Своевременно й е взета проба за PCR-тест, изпратена за вирусологично изследване до референтната лаборатория към УМБАЛ „Св. Марина” – гр. Варна, от където доказват заразяването.
Жената има придружаващи заболявания – диабет и артериална хипертония. Живее със съпруга си – пенсионер, на когото е връчено предписание за домашна изолация.
Заразената не е съобщила за контакт с болни или карантинирани лица. Не е напускала страната.
Епидемичното проучване и издирване на болни, контактни или заразоносители продължава.
Към момента вече са установени 17 лица - здравни работници, които са имали контакт с двамата пациенти на МБАЛ – Попово, за които бе установено заразяване с COVID-19 през последното денонощие. На всички тях и на трима пациенти са взети проби за изследване чрез PCR-тест. Издадено е и предписание за карантиниране на Вътрешно отделение на МБАЛ – Попово, в което са били хоспитализирани и двамата заразени.

Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище