Дата / Час


петък 26 февруари 2021 - 14:56:13
изглед за печат
Днес, 26.02.2021 г., министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев участва в официалното откриване на новоизграден STEM център в ОУ „Христо Ботев” – с. Зелена морава, общ. Омуртаг. Събитието уважиха също областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков, началникът на РУО-Търговище г-жа Елка Станчева, , председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ г-н Деян Колев и др.

Гостите бяха посрещнати от директора на учебното заведение г-жа Емилия Стефанова в двора на училището, където бе представена и специална танцова-музикална програма. „С много усилия изградихме този STEM център, спазили сме всички изисквания на МОН и се надявам нашите възпитаници и колегите педагози да работят с желание и ентусиазъм”, сподели г-жа Стефанова. Тя изказа своята благодарност към министър Вълчев за оказаната чест и личното му присъствие в този важен за целия колектив на училището ден. „Ние имаме умни, знаещи и можещи деца. Щастлив съм, че МОН оценява нашите усилия и ни съдейства, за да бъдат те равнопоставени както в национален мащаб, така и сред връстниците си в Европа” – заяви от своя страна областният управител. Г-н Стайков изрази благодарност за навременната подкрепа, която МОН оказва за подобряване състоянието на образователната инфраструктура в област Търговище.

От своя страна министър Красимир Вълчев подчерта, че след поетапното увеличаване размера на учителските възнаграждения, които привличат все повече млади хора към професията, сега се планира ръст в бюджета на МОН за подобряване материалната база на по-малките училища в страната. И заяви, че след настояване от страна на областния управител, Министерството е заделило средства за обновяване на фасадата, коридорите и дворното пространство на основното училище в с. Зелена Морава.

STEM центърът в ОУ „Христо Ботев” – с. Зелена морава е изграден по проект на Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Общата цел на проекта е да се повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, чрез внедряване на необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище. Стойността на проекта е 50 000 лв., в т.ч. 45 000 лв. безвъзмездно финансиране по програмата и 5 000 лв. съфинансиране от бюджета на учебното заведение.

STEM центърът в основното училище в с. Зелена морава е първият реализиран проект по програмата в област Търговище. Одобрени са общо пет проекта на различни учебни заведения. Очаква се останалите STEM центрове да бъдат завършени до два месеца.

В знак на благодарност директорът на ОУ „Христо Ботев”, с. Зелена морава г-жа Емилия Стефанова връчи почетни плакети за голям принос и подкрепа при изпълнение на националната програма „Изграждане на училищна STEM среда” на официалните гости. Плакет бе предвиден и за премиера Бойко Борисов, а министър Вълчев пое ангажимента да го предаде.












Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2011, Всички права запазени - Област Търговище