Дата / Час


сряда 17 ноември 2021 - 13:43:09
изглед за печат
Всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. По традиция България се присъединява към Световния ден, решението за който е прието с резолюция от Генералната асамблея на Организацията на обединените нации на 26 октомври 2005 г. На 21 ноември тази година светът отново ще си припомни за огромния брой пътнотранспортни произшествия, които взимат хиляди човешки животи и оставят в пъти повече пострадали с трайни увреждания.

В тази връзка Областна администрация – Търговище призовава членовете на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, чрез свои активности и/или събития, да отдадат почит към жертвите от катастрофи и да насърчат усилията за съхранение на човешките живот и здраве на пътя.

Последиците от пътни инциденти не могат да бъдат измерими или заменими, особено когато засягат човешкия живот. В световен мащаб човечеството търпи загуби, които не могат да бъдат поправени, но усилията на семействата на пострадалите при пътни злополуки, държавните и местни органи, граждански формирования и неправителствени организации са постоянни и бележат съществено развитие в областта на прилагането на мерки за ограничаване на този вид травматизъм. Ръководството на Областна администрация – Търговище апелира за бдителност всички участници в движението по пътищата. Нека бъдем дисциплинирани, отговорни и да спазваме правилата за движение, за да бъдем по-дълго живи, здрави и заедно със своите близки и приятели.

По данни на ОДМВР – Търговище, по пътищата на област Търговище през 2020 година са възникнали общо 56 тежки катастрофи, при които са загинали десет души, а други 58 човека са пострадали. За деветмесечието на тази година пътнотранспортните инциденти с необходимост от полицейска намеса са 32, вследствие на които 8 човека са загубили живота си, а други 41 лица са тежко ранени.

Повече информация за Световния ден и визията за 2021 г. може да намерите в интернет на адрес: https://www.mvr.bg/opp - за материали на български език, в рубриката „Полезна информация” – „Кампании”; и на адрес: https://worlddavofremembrance.org – за материалите на официалната страница на Световния ден.


Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2022, Всички права запазени - Област Търговище