Дата / Час


четвъртък 19 февруари 2015 - 13:21:31
изглед за печат
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи в Търговище Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Над 100 жители се включиха в работната среща, на която бяха представи Методическите указания, стъпките за кандидатстване по програмата и допустимите дейности по нейното реализиране.
Срещата беше открита от областния управител Светлин Бонев, който подчерта уникалността на програмата. „Това е програма, насочена към българските семейства, която ще доведе до спестяване на близо 50 процента от разходите за отопление”, допълни г-н Бонев. Той добави, че по данни на общинските администрации в област Търговище имат възможност да кандидатстват общо 10 365 домакинства. В община Търговище техния брой е 8 235, в община Попово – 1 523, община Омуртаг-489, община Антоново-118 домакинства.
Заместник – министър Николай Нанков каза, че основен двигател на целия процес по реализирането на програмата са общинските администрации. ” За да няма спекулации, че на дадена община се отпускат пари, а на друга не, въведохме принципа „първи по време, първи по право”. Там където има регистрирани сдружения, желание от собствениците и готовност на общинските администрации, ще има реализирани сгради”, допълни г-н Нанков. Той заяви категорично, че всички сгради с одобрени заявления за кандидатстване ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ и собствениците на жилища няма да имат финансови задължения помежду си, с общините или държавата.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отговори на много въпроси, свързани с кандидатстването за безплатното саниране.Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2024, Всички права запазени - Област Търговище