Дата / Час


петък 19 януари 2024 - 19:07:13
изглед за печат
"Търговище е на добро място в културната карта на Североизточна България", това заяви днес министърът на културата Кръстю Кръстев, който заедно с екипа си бе на работно посещение в гр.Търговище. Домакин на срещата бе областният управител на област Търговище Гергана Цонева, който заяви, че област Търговище има богата културна история, с която се гордее, а добрият диалог е предпоставка за успешна работа.
Визитата на министъра започна със среща с кметовете от петте общини на областта.
"Министерство на културата иска да бъде по-близо до проблемите на всяка област по отношение на културата. Тези срещи по места ни дават възможност да разрешаваме конкретни казуси, да чуем от какво имат нужда работещите в тази сфера и каква е ситуацията по места. На много места са си свършили добре работата, очакват повече логистична и методическа подкрепа", коментира министърът на културата Кръстю Кръстев в Търговище.
По думите му навсякъде има пpoблeми, нo работещите в културната сфера ca xopa, ĸoитo "въpшaт paбoтaтa cи c любoв и eнтycиaзъм и резултатите го показват".
"България може да бъде горда с културните си институции. Това, което виждам, е респектът на други институции от други държави към нещата, които се правят в България като културен продукт", каза още министърът на културата в Търговище.
След срещата с кметовете министър Кръстев разговаря с директорите на културни институции от Търговище.
Обсъдени бяха въпроси, свързани със заплащането на специалистите, вариантите за допълнително финансиране на общинските състави, необходимостта от въвеждане на механизми за контрол върху дейността и отчетността на читалищата, попълване на фондовете, нуждата от повече специалисти и др.
Министърът на културата и неговия екип посетиха Драматичния театър, Регионален исторически музей и Регионална библиотека "Петър Стъпов" - Търговище.
Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2024, Всички права запазени - Област Търговище