Дата / Час


сряда 04 ноември 2015 - 09:26:40
изглед за печат
Областният управител Светлин Бонев участва в открит урок за ролята на Старопрестолна Плиска в Средновековния свят. Форумът се проведе в Двор на кирилицата в Плиска по повод Деня на народните будители. Участие в него взеха народни представители, проф. Пламен Павлов, представители на ШУ "Епископ Константин Преславски", ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, ПУ "Паисий Хилендарски", Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" и Варненския свободен университет.

Кметът на Каспичан Милена Недева прочете поздравителен адрес от вицепрезидента Маргарита Попова, под чийто патронаж беше организирано събитието. "Едва ли има по-подходящо място за открит урок от Двора на Кирилицата. В днешния ден имаме нужда от много уроци - по човеколюбие, нуждаем се от уроци за истината, за любовта и уважението между хората ", се казва в поздравлението.

Модерният културно-исторически комплекс „Дворът на кирилицата" в Плиска е създаден по идея на Карен Алексанян. Из целия двор са поставени букви, които са ръчно изработени от 12 арменски скулптори. Шест от буквите изписват името на първата българска столица Плиска. Останалите са разположени свободно върху затревена площ, без да следват азбучния ред. Всяка от тях има своето послание с изображенията и орнаментиката си.

Комплексът включва и галерия, проследяваща всички по-важни моменти, свързани с покръстването на българите, приемането на кирилицата в България и признаването на църковните славянски книги от християнския свят.

В комплекса са изградени и паметници на светите братя Кирил и Методий, на цар Борис I , и параклис от стар камък на българския владетел.


Областна администрация Търговище

Анкета

(C) 2024, Всички права запазени - Област Търговище